Ziua Porţilor Deschise de la Radovanu a avut anul acesta doi invitaţi americani

Localitatea Radovanu, zona românească renumită din punct de vedere arheologic, a aniversat şi anul acesta „Ziua Porţilor Deschise”. Printre ivitaţii de seamă ai lui Done Şerbănescu au sosit din America finanţatorul săpăturilor arheologice de la Radovanu John Carry şi arheolog Christine Marcussen.
Asociaţia americană a omului de afaceri John Carry colaborează cu Asociaţia „Sebastian Morintz” pentru Sprijinirea Cercetărilor Arheologice din România, asociaţia protectoare a săpăturilor arheologice de la Radovanu. „Domnul Carry a mai fost la Radovanu şi în anul 2004 să vadă ce finanţează aici şi este primul susţinător financiar al săpăturilor arheologice de la Mahmudia din judeţul Tulcea, acolo unde a fost descoperit Sf. Epictet. Între timp a renunţat la colaborarea cu Tulcea din cauza unor neînţelegeri şi găsit altă portiţă de finaţare: săpăturile arheologice din Radovanu. A luat legătura cu Cristian Schuster, cel care mă ajută la lucrări şi care este coordonator adjunct de şantier şi aşa a ajuns sa finanţeze lucrările. Christine Marcussen este chiar cercetător fizician, a făcut prospecţiuni magnetometrice şi ea este cea care a scanat zonele arheologice de aici de la Radovanu, după care a făcut o hartă cu obiectivele aflate la sol: vase de mari dimensiuni, obiecte din metal” declară prof. dr. Done Şerbănescu, directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, coordonatorul principal al şantierului arheologic de la Radovanu.
Cu ocazia evenimentului de la Radovanu John Carry a făcut o propunere autorităţii locale din zonă. El doreşte să înfiinţeze la Radovanu un muzeu în aer liber. Astfel, Carry a propus primarului localităţii Radovanu, Vasilica Dobrescu, să îl sprijine cu un drum de acces în zonă până la sit, cele două complexe arheologice să fie date în custodia asociaţiei „Sebastian Morintz” şi să fie popularizată partea cealaltă de muzeu.
Primarul Vasilica Dobrescu a fost de acord cu această propunere, aceasta declarând finanţatorului american că va face un drum de acces cu panouri publicitare şi va realiza şi pliante.
Delegaţia americană a plecat zilele trecute în Bulgaria să viziteze muzeele din Ruse, Veliko-Târnovo şi Kazanlîc.
„John Carry şi-a făcut traseul în Bulgaria singur. A fost atras de Kazanlîc pentru că acolo se găseşte un mormânt tracic foarte bogat cu piese din aur” declară Done Şerbănescu.
John Carry a vizitat şi la muzeul de arheologie din Olteniţa, unde a rămas plăcut surprins de descoperirile adăpostite aici. Despre vizita sa, Done Şerbănescu ne declară „A vizitat printre picături şi muzeul istoric din Giurgiu, dar prin comparaţie mi-a spus că muzeul olteniţean este mult mai frumos, mai bogat şi interesant decât cel din Giurgiu. În schimb a spus că nici unul din cele două oraşe de la Dunăre nu este pregătit din punct de vedere turistic, municipiile nu sunt amenajate pentru turism”.
Şi ca o glumă plăcută şi considerată o scenă remarcabilă, cei doi americani s-au arătat foarte încântaţi de ţuica românească, făcută la Radovanu prin grija lui Done Şerbănescu, o băutură realizată din caise despre care atât Carry cât şi Christine au declarat ca este extraordinar de bună. Americanii chiar au transportat cu ei spre America ceva din băutura românească.
La „Ziua Porţilor Deschise” de la Radovanu au fost prezenţi 36 de elevi de la şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 din Olteniţa, însoţiţi de prof. Gheorghe Bălan.
La eveniment au mai participat profesorii de istorie Liliana Niculiţă, Nicolae Mavrodin, precum şi prof. de limba engleză americană Katherine Dunn de la Liceul „Neagoe Basarab” din Olteniţa, însoţită de amicul său arheolog şi profesor de limba engleză americană la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov.
Done Şerbănescu doreşte ca acest eveniment să devină o tradiţie în zonă, anul acesta fiind al doilea când se serbează „Ziua Porţilor Deschise”.

Comentarii

 1. Mo' Greens spune:

  super tare .. mai invata lumea istorie
  PS:Pozele’s made by me si-mi cer scuze pentru calitate da nah…

 2. solo percutia spune:

  de mancat ati mancat :))

 3. alina spune:

  marfa e la noi in comuna:X

 4. Dorin spune:

  Am fost acolo…dar in campania din vara anului 2006. Imi aduc aminte ca aveau planuri mari si in privinta sitului dar si in privinta noastra! Din pacate noi nu am mai continuat (din motive mai mult sau mai putin intemeiate) si de atunci am pierdut orice legatura cu ARHEOLOGIA!! Ce sa zic…o super echipa acolo, iar domnul Schuster (care ne-a fost si profesor), precum si domnul Morintz sunt niste oameni extraordinari. Felicitari pentru toate realizarile de acolo si spor la treaba in continuare!