CAR-ul şi casele de amanet-scăparea bătrânilor pensionari pentru încă o iarnă

Zeci de pensionari din Olteniţa şi împrejurimi văd ca ultimă soluţie de a trece peste iarnă împrumuturile de la CAR sau, mai rar dar există şi astfel de persoane, amanetarea ultimelor bunuri de valoare.
Pentru a achita facturile la utilităţi şi pentru a reuşi să treacă cu bine de iarnă, dar şi pentru a-şi plăti impozitele către stat, bătrânii pensionari mai găsesc ajutor la casele de ajutor reciproc sau la amanet. Cei trecuţi de vârsta tinereţii preferă mai degrabă împrumuturile oferite de casele de ajutor reciproc. Motivul este că acestea se obţin mai uşor decât de la o bancă. Suma solicitată, în mai toate cazurile de câteva milioane de lei vechi, este acoperită de depunerile lunare ale oamenilor.
Preşedintele CAR Olteniţa, Aurel Dumitrescu explică mecanismul de funcţionare al împrumutului prin CAR:
„Împrumutul reprezintă 2/3 din cotizaţia depusă de pensionar. Are 700 de lei, poate lua 2000 de lei împrumut, are 100 de lei poate lua 500 de lei. Dacă are însă 2000 de lei depuşi nu poate lua decât 2000 de lei, pentru că acesta este plafonul maxim. Aşa am hotărât cei din conducere să fie mai puţin şi banii să nu se împrăştie, ca să ajungă tuturor. Consiliul director al Casei de Ajutor Reciproc Olteniţa a stabilit ca anul acesta suma maximă pe care pensionarii să o poată împrumuta, să ajungă la 2000 de lei. Anul trecut suma limită a fost de 1500 lei.”
Dumitrescu spune că se simte şi printre pensionari criza economică. Anul acesta sunt mult mai multe solicitări de împrumut faţă de anul trecut:
„Din cei aproximativ 5000 de pensionari mai toti au făcut ămprumut, cea mai mare parte pentru pregătirile de iarnă, să-şi cumpere combustibil şi lemne. De regulă împrumuturile se fac în mai toate anotimpurile. Primăvara oamenii scot pentru agricultură-arat şi semănat- vara pentru curăţenie şi toamna pentru aprovizionarea cu lemne şi cărbuni. Rambursarea se face în 12 rate cu o dondă între 8 şi 10%, în funcţie de numărul de rate. Ajutoare nerambursabile oferim cu ocazia sărbătorilor creştin-ortodoxe şi de ziua vârstnicilor.”
O pensionară aflată pe coridorul sălii CAR Olteniţa ni se destăinuie: “Am depus lunar o sumă mică din pensie, atât cât am putut. La aproape trei milioane de lei cât am eu pensie, nu poţi economisi prea mult. Am zis să am ceva bani pentru zilele grele sau pentru înmormântare, că nici copiii mei nu sunt prea bogaţi, iar când o fi nevoie să aibă pe ce pune mâna. Păcatul cel mare e că zilele grele au venit mai iute decât mă aşteptam, iar acum am fost nevoită să scot banii depuşi pentru a plăti impozitul pe locuinţă şi pentru facturile la căldură şi apa caldă care or să vină de acum”.

O altă soluţie pentru a trece peste iarnă este pentru alţii amanetarea bijuteriilor. Mulţi bătrâni apelează la aceste societăţi comerciale, unde îşi lasă bunurile achiziţionate într-o viaţă pentru sume de nimic. Şi asta pentru că situaţia socială deplorabilă a multora dintre bătrâni îi obligă să facă astfel de compromisuri.
La Casa de Ajutor Reciproc din Olteniţa există membrii pensionari din Olteniţa şi localităţile învecinate până la Budeşti, Mânăstirea şi Căscioarele.

Comentarii

  1. florin_07 spune:

    asta e romania,taxe care ajung la stele si oameni car mor de foame…dati ajutoare domnu primar in loc sa inflati matzu…

  2. gherghinita spune:

    bravo Florin , sunt de acord cu tine…ai vz… zici ca sta sa explodeze…tot lui ii v-a fi mai rau cand v-a da diabetul si colesterolu in el…