Investitori indieni vor să construiască o oţelărie la Olteniţa

Liberty International, grup deţinut de oameni de afaceri indieni, prezent în România prin Transdanube, vrea să investească 150 milioane euro pentru construcţia de capacităţi de producţie a oţelului la Olteniţa, aceastea urmând să devină funcţionale în 2011, potrivit portalului de ştiri SteelOrbis.

Oţelăria va fi dezvoltată în două etape, respectiv o topitorie şi un laminor . Capacitatea de producţie a uzinei este planificată la 500.000 de tone metrice de produse din oţel pe an, din 2011.

În 2007, grupul Liberty, controlat de familia de oameni de afaceri indieni Gupta, a achiziţionat firma Turol din Olteniţa , pentru 16 milioane de euro, prin intermediul Transdanube Industries.

În prezent, Transdanube investeşte în echipamente performante tehnologic, pentru a moderniza vechea turnătorie Turol, şi pregăteşte noua facilitate de producţie care urmează să fie construită pe o suprafaţă de aproximativ 15 hectare, aparţinând firmei.

Transdanube estimează că aproximativ jumătate din producţia noii capacităţi de fabricare a oţelului va fi vândută pe piaţa românească, restul urmând să fie exportată către Uniunea Europeană, Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Cifra de afaceri a fabricii este estimată la 300 de milioane de euro după începerea producţiei.

În România, noua capacitate de producţie a Liberty International ar urma să concureze cu grupul rus Mechel, producătorul de ţevi Tenaris Silcotub, dar şi cu ArcelorMittal.

Grupul controlează fabrici de oţel în Nigeria, Sudan, Maroc şi India, cu o capacitate anuală totală de un milion de tone metrice. Până în 2012, Liberty estimează o creştere a producţiei la trei milioane de tone anual până în 2012.

sursa: Mediafax

Comentarii

 1. rey_mariano spune:

  OM TRAI SI OM VEDEA CE V-OR FACE URMASII FILMULUI ” O FLOARE SI DOI GRADINARI” LA NOI IN ORAS ! FRUMOS AR FI , DUPA CE AU CUMPARAT TURNATORIA, SA NU ANGAJEZE NICI UN ROMAN DE AL NOSTRU… SA ADUCA MUNCITORI INDIENI DE PE LA EISI SA II PLATEASCA IN ” RUPII” , MONEDA LOR, TOTUL PENTRU EI, SI PENTRU OLTENITA ” UN BAZAIT DE BUZE”! LA PESTE UN MILIARD DE OAMENI IN INDIA, SARACIE ,NU MAI ZIC…IATA SI INVESTITORI POPOSITI PE LA NOI DIN „LANTUL AMINTIRILOR „, INVESTIND IN TURNATORIE…VIN ALEGERILE…NO COMENT !

 2. K@MI spune:

  Deocamdata am vazut ca cineva si-a insusit soseaua ce desparte „turnatoria” de „ctz”!Au pus un panou”ACCESUL INTERZIS-PROPRIETATE PRIVATA”!Cand se scot la licitatie si alte cai de acces?E posibil sa ne trezim cu un astfel de panou la intrarea in oras!Accesul sa se faca cu plata!

 3. daniel spune:

  draga k@mi 🙂 ceea ce tu numesti cale de acces este un drum pe camp. indienii au cumparat si CTZ-ul SI (scuze, mi-a sarit degetul pe tastatura) e normal sa-l uneasca cu ce era turnatoria. incotro te duceai tu p-acolo? 🙂 la stentor? ia-o pe camp

 4. florin_07 spune:

  nu mah daniel.k@mi se ducea cu baietii cu masinile la cules ciuperci

 5. KAMY spune:

  „daniel” esti si tu vre-un pui de actionar …sau vre-un indian! de-aia s-a dus oltenita si ne-au….toti….ca au intrat in legatura cu de-alde…..tine!poate cumpara si silozurile din port…si atunci sa blocheze drumul de la calea ferata catre port!

 6. daniel spune:

  pai d-aia ziceam :))

 7. george spune:

  draga rey_mariano(nick de patriot) mai intereseazate in ceea ce priveste India; este o tara care se dezvolta rapid si puternic, probabil una dintre viitoarele superputeri economice; eu zic ca indieni au venit sa faca bani nu campanie electorala; campanie electorala se face cu pungi de produse nu cu indieni;

 8. raspuns pt. primul comentariu ( rey mariano ) :ca sa poata aduce indienii sa lucreze in otelarie trebuie ca muncitorii trebuie sa obtina permis de munca UE ( a nu se uita ca romania e membra UE )..ceva de genul cum a trebuit sa obtii tu permis de munca pt. a lucra in spania.Dar prima data romanii sunt obligati de a cauta mai intai muncitori din romania ( sau UE ) si daca nu va gasi , desi e imposibil sa nu atunci aduce din asia sau de unde or fi ei .Ai vazut cum a fost cu bascii au dat extranjerii in somaj ca sa lucreze ai lor.Daca vrei mai multe date si detalii i-ti stau la dispozitie.

 9. cico spune:

  De unde au indienii astia 15 ha in Oltenita? Le-a vandut cumva conducerea Consiliului Locat atata teren?
  Asa cum a vandut, de curand, jumatate din curtea Wirom catre persoana fizica Cercel Ionut? Politia, se aude? Procuratura, se aude ? Domnule Prefect, se aude?

 10. cristian spune:

  Oltenitenule deshide si un forum despre realizarile si suucesurile primariei oltenita sa avem si noi unde sa ne varsam naduful.

 11. cristian spune:

  succesurile- pardon

 12. rey_mariano spune:

  …raspuns ptr. (NICK- CARTER SUPERDETECTIV)… in primul rand trebuie cum e si firesc, sa angajeze personal calificat pentru a lucra intr-o turnatorie- otelarie, personal care nu prea il mai gasesti pe la noi in oras in ziua de azi, doar poate dintre aceia din ” vechea garda ” care au lucrat in turnatorie candva! nu gandi ca ar putea sa lucreze acolo o persoana care a terminat cele 12 clase la mate-fizica sau engleza intensiv! …cat despre „vasci”, este o mica-mare diferenta intre noi si ei, au industria lor proprie, nu au intreprinderi,fabrici si uzine patronate sau dirijate de” americani” spre exemplu, au propriul lor fond monetar pentru investitii! pe cand la noi… pentru un mic comision, s-ar vinde totul! la fel, si rata somajului este mult mai mica decat in restul spaniei! …oricum , toate se pot rezolva referitor la viitoatea forta de munca de care v-a avea nevoie viitoarea turnatorie-otelarie, prin cursuri de calificare in acel domeniu, fie ele la locul de munca , sau de ce nu …la grupul scolar de arte si meserii! …cei care lucreaza la „cartushe” TONER, nu au venit acolo din toate domeniile si s-au calificat la locul de munca?… ce mai in colo si in coace, vin alegerile, i-a spuneti…pe cine sa mai votam ?!…cu respect MARIAN .RO

 13. bronhos spune:

  Indienii au cumparat turnatoria si numai o parte din C.T.Z.,cealalta parte este a Fabricii de Zahar si vor sa prelungeasca hala de productie pana in CTZ de aceea au inchis drumul.In primul rand vor angaja necalificati pentru curatenie pentru ca este dezastru inauntru si dupa aceea vor angaja calificati pentru montaj utilaje(deci tot carca)dar nu asta e baiu principalul este sa angajeze ca vad ca CV primeste mereu,ramane sa vedem ce va fi.

 14. Domnilor cetateni ai orasului oltenita,de minciuni sintem satui ce ne mai trebuie noua otelarie ca oricum vin, alegerile ,si ne minte toti cum vor sa dea dumnzeu sa ne fie bine ca destul am fost numai greu de la revolutie incoace ,cind aveam santierul,si turnatoria era bine ca lucra, trei sferturi din oltenita si nu se mai plingea nimeni de munca asta este cu dumnezeu inainte VA MULTUMESC ca mati ascultat