Un american la Olteniţa şi împărtăşirea cursurilor de jurnalism de tip american

Zack Baddorf, voluntar în Corpul Păcii, a fost în acest week-end oaspetele Liceului „Neagoe Basarab” din Olteniţa. El a împărtăşit elevilor din clasele IX-XII momente din experienţa sa de jurnalist dar şi metoda jurnalismului practicat de acesta şi americani. Elevii liceului au avut parte de un week-end constructiv, după cum spun câţiva dintre cei prezenţi la cursurile susţinute timp de două zile. Atelierul de lucru în limba engleză, cum a fost numit de iniţiatori, a inclus mai multe lecţii de acomodare a tinerilor în tehnica ştirilor scrise, stilul şi încărcătura editorială a unui jurnalist, interviul, fotografia în presa scrisă, editarea fotografică, opinia scrisă sau aspectul unui editorial. Cursurile susţinute de Zack Baddorf au fost interactive. Acesta s-a declarat foarte încântat de elevii din Olteniţa şi în general de oamenii din România şi de România.
vezi interviu
Informaţia oferită elevilor de la Basarab le-a fost utilă acestora, cea mai mare parte dintre ei dorind chiar să facă o carieră din jurnalism. Cursurile au fost utile pentru iniţierea elevilor în meseria de reporter, fotoreporter sau editor pentru un eventual ziar al şcolii. Cursurile au fost organizate sâmbătă, 10 octombrie, între orele 9-16 şi duminică, 11 octombrie, în acelaşi interval orar.
„Foarte interesant, aşa mi s-a părut. Voi da admitere la Ştiinţele Comunicării şi cred că mi-au fost de folos. Am cunoscut metoda americană de lucru-team work, care este fantastică” declară Oana Popescu, elevă a clasei a XII-a.
„Am văzut şi învăţat lucruri noi. Eu cel puţin nu m-am abţinut de la câteva întrebări care poate l-au surprins. Ceva de genul ‘De ce a ales sa-şi facă meseria pe front şi nu în altă parte?’ sau ‘Dacă i s-a întâmplat ceva rău pe frontul de luptă?’ Mi-a plăcut pentru că a ştiut să explice pe înţelesul nostru frumuseţea meseriei de jurnalist şi mai ales că a trecut prin atâtea pericole de dragul meseriei de jurnalist.” ne spune Otilia Bratu din cls. a XII-a.
Fetele şi băieţii care au fost prezenţi week-end-ul acesta la cursurile de jurnalism american, sunt cei mai mulţi dintre ei elevi ai claselor de intensiv limbă engleză. Jurnalistului american i s-a înmânat ziarul liceului, tipărit anul trecut şi cu apariţii lunare.
Zack Baddorf predă limba engleză la un liceu industrial din Bârlad, judeţul Vaslui. Înainte de sosirea sa în România în anul 2008 acesta a fost jurnalist militar independent timp de 7 ani în peste 25 de ţări, printre care Irak, Afganistan, Pakistan şi Palestina. El a câştigat premii civile şi militare pentru munca sa depusă în această carieră atât pentru foto-jurnalism, cât şi pentru radio, video sau ziar.
Organizatorii acestui atelier de lucru au fost profesor de limba engleză a Liceului „Neagoe Basarab” Katherine Dunne, voluntar în Corpul Păcii, şi profesor Violeta Ionescu.

urmăriţi interviu şi imagini video

Comentarii

  1. Mo' Greens spune:

    Multumiri dnelor profesoare pentru organizarea workshop-ului.>:D< .Mai asteptam si alte chestii de genul

  2. rey_mariano spune:

    SINCER AM RAMAS ENTUZIASMAT CAND AM VAZUT ACEST JURNALIST AMERICAN VORBIND LIMBA ROMANA, MAI-MAI SA DAU UN COMENTARIUMAI PUTIN ADECVAT DAR, DUPA VIZIONAREA VIDEO, MI-AM SCHIMBAT PAREREA ! DACA A-TI AVUT CEVA DE INVATT DE LA AMERICAN, FELICITARI LUI PENTRU CURS, FELICITARI VOUA PENTRU PARTICIPARE !

  3. Ioana spune:

    Oricum, mie imi pare rau ca s-a desfasurat pe perioada unui singur weekend, pentru ca a fost foarte multa informatie peste care am trecut rapid si n-am aprofundat-o, cu toate ca mi-as fi dorit.. A fost interesant, n-am avut nimic de pierdut 🙂