„Despre post” in postul Craciunului cu parintele Vasile Gavrila

Credincioşii creştin ortodocşi încep să aştepte marea sărbătoare a Naşterii Domnului prin post şi rugăciune. Timp de şase săptămâni, de pe 14 noiembrie până pe 24 decembrie inclusiv, nu se consumă produse din carne, brânză şi ouă. Preoţii îi încurajează pe credincioşi, amintindu-le atât la slujbe cât şi în clipele de confesiune ortodoxă că Postul Crăciunului este cel mai uşor post dintre toate, cu dezlegare la peşte şi vin în fiecare sâmbătă şi duminică, precum şi în zi de sărbătoare cu cruce roşie a unui sfânt sau cum este cea imediat următoare Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Postul Crăciunului sau al Naşterii Domnului simbolizează şi ajunarea de patruzeci de zile a proorocului Moise, dar şi postul patriarhilor din Vechiul Testament, care aşteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe Pământ.
Prefaţând momentul de maximă bucurie al Naşterii Domnului, zilele de post din noiembrie-decembrie sunt în contrast absolut cu cenuşiul de afară, cu frigul sau cu zilele prea scurte. Avem de-a face aşadar cu un mod de pregătire minunat. Exuberanţa acestei minuni pune practic pe plan secund tot restul. Asemenea celuilalt praznic împărătesc, Învierea, Naşterea merită totul. De dragul Naşterii şi a Învierii Domnului încercăm să fim mai buni, să iertăm pe cei pe care îi duşmănim şi să cerem la rândul nostru iertare. Slujbele bisericeşti care se ţin în această perioadă au o puternică încărcătură profetică, anunţă practic împlinirea a ceea ce şiruri lungi de profeţi şi drepţi au anunţat şi au sperat să se întâmple chiar în timpul vieţii lor.
Aspectul cel mai important al acestei perioade nu este însă restricţia la mâncăruri, aşa cum ne luminează minţile, învăţăturile bisericeşti, căci degeaba se ţine post dacă nu sunt respectate atitudinile pioase, de mântuire şi nu suntem buni creştini. Să încercăm să fim mai îngăduitori cu ceilalţi, să facem fapte bune şi să petrecem cât mai multe clipe de interiorizare şi rugăciune, pentru a primi aşa cum se cuvine marea bucurie a Naşterii Domnului
Preoţii spun „Acum trebuie să te retragi în tine şi seara, înainte de culcare, să încerci să nu adormi în mânie şi ură. Rugăciunea trebuie să însoţească postul alimentar, pentru liniştea casei, a familiei, pentru morţi şi pentru duşmani…Degeaba ţii post dacă nu ai linişte în casă şi nu trăieşti în linişte cu cei din jur”.
Esenţa acestei perioade este de fapt spiritul.

Despre post vom afla mai multe luna viitoare în cadrul unei conferinţe creştin-ortodoxe.
Preoţii Bogdan Cipleu şi Cristian Anca vă aşteaptă la conferinţa „Despre post”, susţinută de pr.dr. Vasile Gavrilă.
Conferinţa va avea loc în sala de festivităţi a Primăriei Olteniţa în ziua de miercuri 2 decembrie 2009, începând cu ora 16,00.
Preot la „biserica studenţilor” (fosta biserică rusă) din Bucureşti, Vasile Gavrilă este implicat şi în televiziune, realizând emisiunea „Duhovnicul de la miezul nopţii” pe TVR Cultural.

Comentarii

 1. STANCU AMELIA spune:

  Doamne ajuta,
  Numele meu este Amelia si am aprope 24 de ani.
  Am citit cu mare atentie cuvintele spuse de dvs referitor la postul Sf Craciun si mi-a ramas totul in suflet dar totodata ma simt „vinovata” datorita faptului ca tin posturile dar mancarea o gatesc de obicei si cu putin ulei si am inteles din cele redate de dvs ca nu este voie.
  Va rog sa-mi spuneti pacatul meu este mare, nu trebuia sa ma impartasesc?

 2. cipleu rodin bogdan spune:

  Draga Amelia sunt deosebit de bucuros ca sunt oameni care se arata interesati de randuiala postului.Nu trebuie sa te simti vinovata in nici un fel pentru „mica ta scapare”.Uleiul nu este exclus din randuiala postului asa cum nu este exclus nici vinul(dar in cantitati de bun simt).Putem exclude si uleiul si vinul doar atunci cand vrem sa fim exigenti cu noi insine.De obicei acest fel de post este intalnit in manastiri si nu in viata laica.Important este in primul rand sa implinim postul in totalitatea sa.Daca tinem un post aspru(dupa pravila)doar referitor la mancare nu ne ridicam deasupra regimului alimentar sau regimului impus de medic.De foarte multe ori auzim pe multi din jurul nostru ca postul crestin este bine de tinut pentru ca detoxifica organismul,lucru care ar trebui sa ne intristeze pentru ca postul este redus astfel la grija pentru trup,pentru pamantesc,iar lucrurile necesare pentru suflet sunt uitate sau necunoscute.In gandirea unui crestin autentic postul pleaca de la Hristos,in Hristos si spre Hristos.In sensul acesta crestinul trebuie sa implineasca toate cele ale lui Hristos:iubirea fata de Dumnezeu manifestata prin post si rugaciune,implinirea Tainei Spovedaniei si a Tainei Sfintei Impartasanii;iubirea fata de Biserica manifestata prin participarea activa la viata comunitatii crestine in care traim si prin participarea la sfintele slujbe;iubirea fata de aproapele manifestata prin rugaciune,iertare,milostenie si smerenie.Daca vom implini cu adevarat si cu bucurie toate acestea vom trai POSTUL CRESTIN,ne vom indrepta catre NASTEREA LUI HRISTOS si nu catre Mos Craciun,ne vom indrepta catre INVIEREA DOMNULUI si nu catre iepurasul de Paste.Pentru o mai buna indrumare este bine sa apelam cu incredere la preotul duhovnic si stabilim impreuna cu el „strategia” pe care sa o urmam in ceea ce priveste postul si dreptul de a ne impartasi sau nu.Sper ca aceste randuri sa-ti fie de folos si imi doresc sa nasti pe Hristos in inima ta.”Hristos se naste mariti-l,Hristos pe pamant intampinati-l”.Cu dragoste,preot Bogdan Cipleu.

 3. Claudia spune:

  Buna seara ma numesc,Claudia si a-si dori sa va antreb despre Postul Craciunului. Eu fumez din pacate tinand post si fumand este tinut postul corect? Va multumesc.

 4. alexandra spune:

  Buna seara as vrea sa stiu daca este o anumita ora cand trebuie sa mancam cand postim .