Dr. Rusu Igor vorbeşte despre bolile cardiovasculare şi riscurile de îmbolnăvire

În premieră în România, Ministerul Sănătăţii a demarat un program de depistare şi monitorizare a celor care suferă de boli cardiovasculare. Începând cu 1 octombrie, medicii trebuie să identifice pe românii care prezintă risc de îmbolnăvire prin boli cardiovasculare.
Ministerul Sănătăţii îşi propune să reducă astfel rata morbidităţii şi mortalităţii prin bolile cardiovasculare, dar şi prevenirea acestora. Programul se va desfăşura la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate, sub coordonarea specialiştilor. Medicul de familie va selecta din lista de pacienţi înscrişi persoanele care au vârste peste 40 de ani, care nu suferă de diabet sau de boli cardiovasculare, dar care comportă un risc de îmbolnăvire.
Acestor potenţiali pacienţi, medicul de familie le va calcula riscul de îmbolnăvire pentru următorii 10 ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Potrivit programului, dacă se constată un risc de îmbolnăvire ridicat, persoana este trimisă la medicul specialist în cardiologie pentru diagnostic şi tratament. Dacă este vorba despre un risc minim, atunci doctorul de familie va implementa un program de prevenţie printr-un anumit comportament.
Despre bolile cardiovasculare, gradul de risc şi persoanele cele mai expuse acestor boli ne-a vorbit medicul specialist în boli cardiovasculare din cadrul spitalului Municipal Olteniţa, Igor Rusu.
vezi interviu

Comentarii

  1. valy valy spune:

    Tot respectul pentru d-nul Doctor si colegii din clinica.