Notarii din Olteniţa au tarife de 14 ori mai mari decât cei din Germania!

Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia pentru analizarea pieţei imobiliare şi a serviciilor conexe tranzacţiilor imobiliare. Investigaţia a fost declanşată în aprilie 2008 şi a urmărit identificarea eventualelor probleme de concurenţă, în special pe pieţele serviciilor conexe tranzacţiilor imobiliare, şi a efectelor pe care acestea le au asupra consumatorilor.

În cadrul de investigaţie au fost analizate:
– mecanismele care guvernează piaţa imobiliară şi elementele specifice pieţei imobiliare din România (cu accent pe segmentul rezidenţial)
– gradul de concurenţă pe pieţele serviciilor notariale, de intermediere, cadastrale şi de evaluare.

Serviciile notariale din România  sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat în raport cu media europeană, în timp ce gradul de protecţie a consumatorului este mai scăzut.

De exemplu, sistemul notarial românesc este mai reglementat decât cele din Germania, Spania, Franţa, Italia sau Austria (state cu sisteme notariale clasice), şi mult mai reglementat decât cele din Anglia, Suedia, Danemarca sau Finlanda.

Reglementările vizează restricţionarea ofertei de servicii (Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România stabileşte anual numărul persoanelor care pot intra în această profesie) şi stabilirea unor tarife în mod arbitrar, în afara mecanismului normal reprezentat de interacţiunea dintre cerere şi ofertă.

Astfel, costul (în sumă absolută) aferent serviciilor notariale prestate în cadrul unei tranzacţii imobiliare în valoare de 100.000 euro este mai mare în România (având în vedere onorariul minim) decât în state precum Germania, Spania, Olanda, Portugalia, Polonia, sau Slovenia.

Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu şi exprimate ca procent din valoarea tranzacţiei, este cel mai ridicat în România din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie. în comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de 5 ori decât în Franţa, de 6 ori decât în Austria sau Spania şi de 4 ori decât în Belgia.

Chiar în comparaţie cu state central şi est europene, în România onorariile notariale reale sunt mai mari decât în Polonia, Ungaria sau Slovenia.

Această situaţie aduce deservicii grave consumatorilor români şi, ca urmare, Consiliul Concurenţei va transmite raportul de investigaţie Guvernului României, cu propunerea de eliminare din cadrul legislativ a restricţiilor privind numărul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora în domeniul tranzacţiilor imobiliare, a restricţiilor privind publicitatea şi a celor legate de alocarea teritorială a posturilor.

Comentarii

 1. NICOLETA spune:

  Deja e tarziu pentru a mai face ceva !Notarii din Oltenita s-au ,,aranjat,,f.bine pana acum.Stim cu totii despre cine este vorba!

 2. :)))))))))))) prea tarziuuuuu!!!

 3. carmen spune:

  Nu le mai ajunge ,dar stiti vorba aceea nimeni nu pleaca de pe lumea asta pana nu isi plateste datoriile.S-AR PUTEA SA LE IA CEVA TIMP ASTORA DE LA NOTARIAT.

 4. giulia spune:

  important e ca au facut primul pas,poate a fost un bine ca ne-au acceptat in UE.

 5. gigi spune:

  salut!

  Olteniteanul e si un pic tampit. A venit un nou notar in Oltenita dar nimeni nu se duce acolo ca cica „m-am obisnuit dincolo” niste tampiti. Ne meritam soarta.

 6. flor spune:

  astia au saracit tara … ipocritii care tariesc de pe spatele oamenilor care trudesc ca sa aduca o paine pe masa la copii in fiecare seara , ca parazitii, lor ar trebui sa li se taie din salariu si din bonusuri…romania se duce de rapa si ei se falesc in vile de mii de euro

 7. costel spune:

  S-o vedem si p’asta!!
  Parca e prea frumos, ca sa fie adevarat!!

 8. claudiu spune:

  gigi daca nu sti numai vb ca la noul notariat este mai scump …eu am vrut sa fac o procura unde la noul notariat costa 80 de lei iar la ala vechi costa 65 de lei deci nu mai vb daca nu sti …dar pt vanzarile de locuinte toti notari au tarife de HOTI nu de notari

 9. andreea spune:

  E foarte bine ca a mai aparut un Notariat in oras.Ma intreb, oare cum a reusit tanara notarita nou venita sa sparga casta vechilor notaridin Oltenita?In orasul nostru se parea pana mai ieri ca meseria de notar se transmite din tata in fiu( pardon ,fiica).Uite ca le-a dat peste nas.Oricum oltenitenii preferau sa meraga la Calarasi sau Bucuresti unde preturile sunt de bun simt si sunt mai bine tratati.

 10. Lorena spune:

  ha,ha,ha……