Votul ilegal înseamnă închisoare

Având în vedere buna organizare şi desfăşurare a procesului electoral din lunile noiembrie-decembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor a demarat o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor împotriva fraudelor electorale.

„Votul ilegal înseamnă închisoare” este sloganul campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale, demers iniţiat şi derulat cu sprijinul mass-mediei şi a reprezentanţilor societăţii civile.

Potrivit art. 265 din Ordonanţa Guvernului 95/2009, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani persoanele care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător sau utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui vot fals.

De asemenea, acelaşi act normativ sancţionează contravenţional cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale permanente, înscrierea în listele electorale sau tabelele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot precum şi distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale.

Pentru prima oară în România, pe parcursul procesului electoral cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel nu va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă.