Asociaţia Culturală de Teatru şi Origami a făcut debutul unui proiect la Olteniţa

Mai mulţi elevi ai Liceului „Neagoe Basarab” Olteniţa au făcut vineri o echipă împreună cu Melanie şi Bao din Franţa, Felix din Spania, Michaela din Austria, Meerilin din Estonia, toţi acompaniaţi de Ştefăniţă Barbu, unul dintre cei care au înfiinţat Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami. Echipa a făcut suportul unuia dintre proiecte pe care Asociaţia de Teatru şi Origami le-a lansat.
Proiectele „Making a Difference” şi „Two Vitamins T” se derulează pentru o perioadă de timp, iar una dintre etape s-a desfăşurat vineri la Olteniţa. Making a Difference este finanţat de Programul „Tineret în Acţiune” al Uniunii Europene şi face parte din categoria proiectelor pentru democraţie.

Proiectul implică astfel organizaţii din mai multe ţări europene, ai căror reprezentanţi s-au aflat vineri alături de elevii olteniţeni de la Neagoe Basarab. Componentele acestui prim proiect sunt: implicarea unor tineri cu nevoi speciale în realizarea unei expoziţii de artă plastică cu teme inspirate de conceptul de „democraţie”. Lucrările vor intra într-o competiţie, din care autorităţi locale şi artişti naţionali le vor decide pe cele câştigătoare. Tinerii autori români, câştigători ai selecţiei au şansa să ajungă la Copenhaga în luna mai 2010, când expoziţia va avea vernisajul. În acelaşi timp, în paralel se va derula realizarea unei serii de dezbateri cu Forum Teatru despre democraţie pentru tineri români din diferite zone geografice sau diferite categorii sociale.

Voluntarii A.C.T.O.R. se vor implica şi în proiectul „Two Vitamins T”, coordonat de A.C.T.O.R. şi finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 2-EVS Serviciul European de Voluntariat. În cadrul acestui proiect, timp de un an începând cu 1 octombrie 2009, lucrând cu 7 voluntari europeni din Franţa, Spania, Estonia, Portugalia şi Ucraina, A.C.T.O.R. realizează diferite spectacole de teatru de păpuşi pentru copiii cărora nu li se respectă un drept elementar-cel de a avea acces la cultură din motive economice sau sociale. De asemenea, asociaţia va organiza o serie de dezbateri cu Forum Teatru pentru tineri din diferite zone geografice din România. Temele sunt democraţia, voluntariatul, integrarea tinerilor cu oportunităţi reduse şi cetăţenia europeană.

În 2 decembrie 2009 a avut loc un succes la Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, premiera spectacolului „Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte”, în cadrul festivalului Internaţional al Teatrelor de Animaţie-Bucurii pentru Copii.
Evenimentul din Olteniţa din 10 decembrie este primul din seria dezbaterilor Forum Teatru din cadrul acestui proiect. Preşedintele A.C.T.O.R. Eugenia Barbu a ales special liceul Basarab din Olteniţa pentru debut, aceasta considerând că există astfel o garanţie a calităţii, cunoscându-i pe tinerii olteniţeni din alte proiecte europene de tineret în care au colaborat, profesionalismul profesorului Violeta Ionescu şi implicarea tinerilor liceeni.

Să urmărim acest debut, spontaneitatea tinerilor români alături de cei din afara graniţelor României şi să vedem ce au realizat ei vineri împreună.

vezi video şi interviu Ştefăniţă Barbu


Comentarii

 1. MVD spune:

  GJ copii =D>
  Felicitari tuturor!A fost o placere sa particip la aceasta dezbatere!La mai multe 😉

 2. primus spune:

  Intotdeauna am mers pe principiul ca: „Spirite mari se nasc adesea din nevoie” si cred ca este nevoie de un aer proaspat in lumea aceasta mirifica si plina de taine a artistului.Artistul este un om de talent care crede tot timpul ca debuteaza…din cate observ aceasta „dezbatere” cum o numeste colegul dumneavostra este un debut pentru multi elevi din clasa a IX-a si chiar a X-a si sper din tot sufletul sa continuati cu asemenea proiecte, iar viitorul va va aduce multe realizari si beneficii atat pe plan profesional cat si pe plan social

 3. tantza spune:

  abia astept urmatoarea faza a proiectului

 4. allfine spune:

  roby magaoaie (piggi)nu se vede? nu imi place