Concert de colinde romaneşti la Olteniţa – o seară specială oferită olteniţenilor

Trei interpretări corale au putut fi urmărite, ascultate şi aplaudate de olteniteni. Este vorba de mesagerii colindelor ce poposesc în fiecare an în pragul sfintelor sărbători de iarnă. Seara zilei de 19 decembrie a constituit un frumos cadou oferit de Asociaţia Creştin Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi Primăria Olteniţa tuturor celor cu drag de colinde. Primii colindători care au deschis concertul de iarnă au fost interpreţii din corul „Gaudeamus” al Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” Olteniţa, urmaţi de seniorii corului bisericii „Sf. Gheorghe” ce încântă în fiecare an urechile tuturor cu repertoriul de colinde ales. Corul de muzică bizantină „Sf. Ioan Damaschin” din Bucureşti a încheiat pleiada de colinde româneşti, aceştia din urmă fiind invitaţii de onoare ai serii şi cei care au oferit colinde cu totul speciale cântate în stil psaltic. Poeme de Crăciun presărate printre sfintele colinde au rămas de asemenea în memoria celor care au asistat la concertul din 19 decembrie.

Muzica bizantină, sau psaltică, este cântarea specifică Bisericii Ortodoxe Greceşi, de la care a fost împrumutată şi de alte biserici din cercul ortodoxiei, după ce grecii înşişi au avut drept sursă de inspiraţie muzica orientală.
Muzica bizantină sau psaltică foloseşte o notaţie diferită de cea a muzicii occidentale. Semnele (neumele sau notele) nu figurează înălţimea sunetului pe un portativ (nici nu există portativ), ci indică dacă sunetul următor are aceeaşi înălţime, sau câte tonuri urcă sau coboară, după caz.
În muzica psaltică, care se cântă în bisericile de rit ortodox nu se folosesc instrumente. Singurul suport armonic admis este isonul, un sunet continuu, ca un zumzet, produs de o parte a grupului de psalţi – isonarii.

Despre Sf. Ioan Damaschin, cel care a aşezat şi compus muzica bizantină, dar şi despre seara de colinde şi alte lucruri sfinte ne vorbesc dirijorul corului de muzică bizantină părintele mirean Paul Alexandru Birsan şi organizatorul concertului de colinde româneşti, părintele Bogdan Cipleu de la biserica „Sf. Gheorghe” din Olteniţa.

urmăreşte concert şi interviu

Comentarii

 1. Mihaela spune:

  Foarte frumos au cantat, as asculta tot timpul aceste minunate colinde!!!! Felicitari tuturor cantaretilor din cor!:)

 2. Cora spune:

  Concertul a fost minunat, inimile noastre s-au deschis, s-au inundat de lumină în aşteptarea Naşterii Mântuitorului!

 3. don_alejadro0 spune:

  aia doi baieti sunt mai smecheri:)) glumesc toti au fost si sunt extraordinari metinel… mary.. vio… si celelalte fete kiss alll

 4. hummanoid spune:

  a iesit bine si sambata si duminica:X bv intregului cor si bv tuturor participantilor

 5. miri spune:

  suntem buni,nu???????\

 6. cedry2kkk spune:

  foarte frumos bv tuturor si bravo corului „gaudeamus” singurul cor scolar care a participat printre „grei” felicitari a iesit frumos bv

 7. veronica spune:

  f f frumos va felicit din toata inima :*:*:*::::X:X:XX:X: