Părintele prof. dr. Vasile Gavrilă a oferit Olteniţei o frumoasă lecţie duhovnicească

Olteniţa…miercuri…3 decembrie…Sala Mare a Primăriei Olteniţa…un invitat special al municipiului nostru…olteniţeni încântaţi şi fermecaţi de cuvintele părintelui profesor doctor Vasile Gavrilă…întrebări şi răspunsuri…acestea au constituit conferinţa intitulată foarte sugestiv „Despre post”.

Părintele Vasile Gavrilă, realizatorul emisiunii de pe TVR Cultural „Duhovnicul de la miezul nopţii” a cucerit inimile celor prezenţi în Sala Mare a Primăriei Olteniţa. Părintele profesor a vorbit despre însemnătatea postului, urmările acestuia şi complexitatea perioadelor de post, a dat mai multe definiţii postului.

În accepţiunea părintelui Vasile Gavrilă postul nu poate fi limitat la mâncare, ci are un aspect material şi un aspect spiritual, el reprezentând un mijloc şi o cale de desăvârşire a omului, care este şi trupesc, dar şi sufletesc.
Părintele Vasile Gavrilă:
„Marii artişti şi poeţi au înţeles frumuseţea întrupării, au depăşit condiţia materială, trecând dincolo de asta…această stare este de fapt postul, căutarea şi transformarea în post”
„Postul creează şi desăvârşeşte”
„Dumnezeu a pus o condiţie…dacă omul a ratat prima cină, Dumnezeu îl cheamă a doua oară” „Postul este o stare care creează”
„Prin post omul intră în comuniune cu Dumnezeu pentru că se autodepăşeşte şi desăvârşeşte, este o cale către marea întâlnire a omului cu Dumnezeu”
„Dumnezeu l-a avut pe om în gând din eternitate”
„Patima exacerbează propriul eu”
„Omul prin sine însuşi este pământ şi ţărână”
„Postul este o povară dacă ne duce la bucuria naşterii sau este o bucurie? Pentru mine este o bucurie” defineşte postul părintele Gavrilă.

Realizatorul emisiunii „Duhovnicul de la miezul nopţii” a făcut referire în discursul său la creaţiile, interviurile şi operele lui Petre Ţuţea, ale părintelui profesor doctor Dumitru Stăniloaie, ale părintelui doctor Arsenie Papacioc, sau Arhimandritului Ilie Cleopa.
Părintele Gavrilă îl citează pe Mitropolitul Antonie Blum al Surojului din Patriarhia Rusă, care defineşte postul ca un pelerinaj.
vezi inregistrarile video

NOTA : Pentru o calitate superioara a imaginii, apasati butonul ” HD

La conferinţa spiritual-religioasă au participat părintele protopop Marian Necula şi alţi preoţi din Olteniţa. Printre personalităţile oficiale prezente la eveniment s-au numărat prefectul judeţului Călăraşi Viorel Enciu, primarul municipiului Olteniţa Costinel Milescu. În sală au ascultat cu atenţie vorbele de suflet ale părintelui Vasile Gavrilă elevi de liceu, pensionari, reprezentanţi de instituţii publice locale, directori de licee, administratori de firme, mass media locală.
Organizatorii evenimentului au fost preoţii Bogdan Cipleu de la biserica „Sf. Gheorghe” din Olteniţa şi Cristian Anca de la biserica „Sf. Nicolae” din Olteniţa nord.

Părintele Vasile Gavrilă a urmat liceul la Focşani şi Seminarul Teologic la Buzău, iar în 1990 a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti. Are Doctoratul în Teologie, cu studii de cercetare în Franţa şi Anglia.
A predat la Seminarul din Bucureşti şi la Facultăţile de Teologie din Constanţa, Craiova şi Bucureşti. În prezent, este preot şi duhovnic la Biserica Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar (fosta Biserică Rusă).

Comentarii

  1. Lady Diana spune:

    Cand omul are valoare, nu-si atarna la nume si titlurile, cum facea tzatza Leana lu’ nea Nicu… Eu cred ca cei prezenti, dar si cei defuncti sunt/erau destul de modesti si prefera/preferau sa fie apelati/numiti simplu, cu numele si prenumele…Nu e cazul sa-i denumiti asa… Daca sunt si fosti cititori ai revistei „Cutezatorii”,locuitori ai nu stiu carei strazi, mananca la nu stiu care restaurant, atunci trebuie sa ajungem si asta la nume, pentru a parea mai importanta persoana respectiva? Sau revenim la „preot profesor doctor docent academician de renume mondial” etc etc?!? Preot nu e de ajuns? Doctor nu e de ajuns? Academician(ca e, de fapt, cea mai inalta recunoastere stiintifica…)nu e de ajuns?!? Putina decenta, va rog!!!

  2. rey_mariano spune:

    …FRUMOS! MAI MULTE ACTIVITATI IN ORASUL NOSTRU…MAI MULTE INFORMATII SI AUDIENTA PE „OLTENITEANUL.RO” ! TOT INAINTE !

  3. Cora spune:

    Va multumesc din suflet ca ati postat conferinta! A fost o prelegere deosebita; parintele Gavrila este un om minunat, intelept si modest!