Şcoala „Spiru Haret” a aniversat 150 de ani de existenţă

Şcoala generală cu clasele I-VIII nr. 1 „Spiru Haret” Olteniţa a împlinit pe 11 decembrie, 150 de ani de existenţă. Directorul şcolii, prof. Amalia Eftimie a organizat o frumoasă acţiune aniversară, la care s-au alăturat mai mulţi profesori ai şcolii. Invitaţii evenimentului au urmărit un program artistic dedicat acestei zile aniversare, au asistat la o slujbă de sfinţire şi binecuvântare, apoi au fost martori ai momentului dezvelirii plăcii aniversare. Nu a lipsit masa festivă, ca un frumos cadou oferit profesorilor şcolii, fostelor cadre didactice invitate, oaspeţilor din instituţiile publice sau sponsorilor. Director Amalia Eftimie a înmânat cu mari emoţii diplome de merit şi medalii confecţionate în cinstea acestei zile, celor care au predat în această şcoală, unor foşti elevi şi cadrelor didactice care au contribuit la organizarea evenimentului.

Paul Amu, unul dintre invitaţi, a făcut o prezentare a lui Spiru Haret, cel care patronează şcoala.
Şcoala generală nr. 1 a fost prima şcoală din Olteniţa, a fost înfiinţată în anul 1859 ca şcoală primară mixtă.
Până la instalarea în localul propriu, şcoala a funcţionat în case particulare. După anul 1990 1900 a început construirea a două localuri de şcoală prevăzute fiecare cu locuinţă pentru director şi destinate învăţământului primar. Primul local a fost inaugurat în anul 1906, şcoala primară de băieţi, având ca director pe învăţătorul Alexandru Pârvulescu, iar al doilea a început să funcţioneze în anul 1910, şcoala primară de fete, având ca director pe învăţătoarea Aglaia Dumitrescu. Actualul local al şcolii a fost dat în folosinţă din anul 1981.

Să urmărim secvenţele video şi cele mai frumoase momente ale zilei de 11 decembrie

Cu această ocazie, prof. de limba şi literatura română Gherghina Bălan, a închinat o frumoasă poezie tuturor dascălilor:

De Profundis
Prof. Gherghina Bălan

Un copac, azi secular şi
O stradă cu nume de poet, romantic
Privesc cum creşte prima şcoală…
Cum ziduri se-nalţă-n cetate
Cum vârste copile de mână se ţin
Să intre-n cămara iubirii, de carte.

Ascultă candoarea şi
Mângâie floarea magiei de
DASCĂL.
veghează lumina şi cântul,
Culoarea şi vântul şi
Zăpada de zi şi de noapte,
Şi-n soare, şi-n lună.
Se ţin de tine, timpule,
Mereu flacără în ochii copiilor,
Pământ şi cer în glasul magister, mereu.

Văd inimă vibrând în cuvinte.
Aud torţe de gânduri cântând.
Mereu…pe 150 de porţi trecând,
150 de praguri urcând…
Generaţii de ieri, generaţii de azi
Spre cămara iubirii, de viaţă.

Comentarii

 1. Tibi Tiberiu spune:

  A iesit foarte frumos..si eu am particpiat la sceneta „Un pedagog de scoala noua” caracterizat de catre profesor „No boule!…” 😀 La Multi Ani Scaoal Nr. 1!!!

 2. Tibi Tiberiu spune:

  La Multi Ani Scoala Nr. 1!!!*

 3. Andrei Tudor spune:

  Profesionalism in stare pura, de nuanta portocalie. Cum o fi posibil ca dupa anul 1990 sa inceapa construirea iar darea in folosinta sa aiba loc in anul 1981? Probabil tot asa cum e posibil sa inlocuim performanta scolara cu actiuni propagandistice ce nu aduc beneficii decat unor persoane pentru care studii superioare inseamna „Spiru Haret”. Si asta incepand cu doamna director si mergand pana la bibliotecara, ajunsa de curand profesor de limba romana. Succesuri!!!

 4. STEFI spune:

  Sant incantata de programul artistic!Felicitari pentru toti din Scoala №1!Multi ani innainte!

 5. geo spune:

  La multi ani Scoala Nr.1 !!!
  Am avut niste dascali minunati in perioada 1981-1988(Dumitrascu Gheorghe,Dumitrascu Eugenia,Ion Dumitru Hoptiar Doina,Bozeanu Elena ….),am trait clipe de neuitat alaturi de colegi si cadrele didactice .

 6. Diana spune:

  La multi ani scolii „Spiru Haret”! Si eu am fost in sceneta „Pedagog de scoala noua” fiind mama unuia dintre elevii ascultati. Sunt in clasa a VIII-a si o sa-mi para rau ca voi pleca de aici, au fost momente frumoase, pe care nu le voi uita niciodata.

 7. cetateanca spune:

  La multi ani Scoala nr.1!!! La multi ani profesorilor actuali sau fosti!

 8. kryss spune:

  suntem cei mai tari…..am participat si eu la poezii…8-|….felicitari doamnei directoare si restul profilor care s’au ocupat de eveniment….si doamnei de romana balan gherghina si restul profesorilor care au primit medalii si diplome…150 de ani…ce marfa!!

 9. Ruuxandra spune:

  Foarte draguta aniversarea, va doresc multe’nainte, din ce in ce mai frumoase…insa ceea ce m’a surprins a fost poezia doamnei Balan…:| geniala…atat doamna profesoara cat si creatia sa:X The best teacher!!

  have a great time,
  bebeko>:D<

 10. Marius Dociu spune:

  @ Andrei Tudor

  Intr-adevar..greseala a fost la noi, la redactare. Multumim pentru sesizare!

 11. amalia spune:

  Felicitari cadrelor didactice ale scolii!Am descoperit un colectiv care demonstreaza profesionalism,verticalitate si decenta.Ei, sunt cei care merita sa duca mai departe flacara intelepciunii si sa indrume pasii tuturor elevilor care trec pragul acestei institutii.Va doresc tuturor,sarbatori fericite!

 12. mada spune:

  felicitari…am fost si eu cu trupa…hai Torente Dunarene..va pooop pe toti

 13. Carmen spune:

  A iesit foarte frumos!Felicitari celor implicati!

 14. leo spune:

  Felicitari doamnei director AMALIA EFTIMIE , tuturor cadrelor didactice ale Scolii „Spiru Haret”,Oltenita, elevilor, precum si Comitetului de parinti al scolii in frunte cu domnul Pavel Nicolae!Actiunea a fost deosebita.Toti cei pe care i-am felicitat mai sus au pus suflet in realizarea ei si ..s-a vazut acest lucru…a fost un eveniment unic in istoria institutiei prin amploarea lui iar pregatirea acestuia a creat o foarte buna impresie participantilor.
  Iar,pentru a raspunde celor care se ascund sub nume fictive(cel mai probabil frustrati ca si-au pierdut scaunul datorita incompetentei de care au dat dovada) si fac remarci legate de culoarea politica a evenimentului,competenta actualului directorului si a doamnei bibliotecare tin sa le spun ca sunt una dintre persoanele care au luat parte la eveniment si nici pe departe nu a avut tenta portocalie iar cele doua doamne atacate sunt doua persoane competente profesional si mai presus de acest lucru ,doi oameni care isi pun sufletul in toate actiunile scolii.Draga domnule „Andrei Tudor”,venirea doamnei director Amalia a pus capat unei perioade de opt luni in care colectivul scolii a trait un cosmar.Omenia nu o inveti nici la Universitatea Bucuresti nici la Spiru Haret…iar fara omenie nu te poti afla intr-un post de conducere.Doamna director este mai presus de toate OM .A reusit sa aduca linistea in colectiv si sa-l mobilizeze in actiuni menite sa sporeasca prestigiul unitatii scolare.Scoala are la ora actuala un manager competent, respectat de tot colectivul de cadre didactice,de elevi si parintii acestora.

 15. andrei_marian7 spune:

  Misto.Traiasca Sc.1 si multa sanatate celor care au participat la eveniment

 16. Andrei Tudor spune:

  Draga domnule [***] LEO,
  Te-a deranjat in asa maniera adevarul si nu ai putut dormi? Sunt fascinat de acest tipar uman, care nu poate dar vrea, insa daca nu postai aici, nu rezulta ca esti din aceeasi mediocra categorie „Spiru Haret”.
  Iti inteleg ingrijorarea si complexele de inferioritate, cu atat mai mult cu cat, pe langa aspectele propagandistice, de natura sa va mangaie ego-ul, tie si altora ca tine, stii foarte bine ca exista si aspecte penale, pe care puteti sa credeti ca le-ati ascuns, dar e doar o iluzie sau daca vreti o speranta.
  Sa va dau ceva indicii: BANI, SALARII, STATE, FALS, SANTAJ, SINDICAT, COPII, BATAIE… si multe altele.
  Sperati si documentati-va cu aspecte privind inlaturarea raspunderii penale! VA VENI O ZI! Cand?
  Exact cand va trebui!
  A, era sa uit. Draga doamna LEO, te cred ca s-a trait un cosmar, atata timp cat la scoala dumneavoastra se primeau salarii echivalente cu munca prestata. Dar, in acelasi timp, nu cred ca poti sta linistita, stiind ca in acest moment se atribuie bani pe filiera secretariat, sindicat, conducere, unora din cadrele didactice fiindu-le stabilite salarii ilegal marite, din care apoi sa cedeze sume modice, pentru ca salariul bibliotecarei lider sindical si asa incarcat, ce se ridica nemeritat pana la 2500-2600 lei, sa mai creasca pana la 3000 lei.
  O fi de interes sa evidentiem gravele ilegalitati din aceasta unitate scolara sau sa ne prosternam in fata unor actiuni care deturneaza atentia de la adevaratele probleme?
  Cine sunt? Mai vrei indicii? Tin sa spun ca atata timp cat in aceasta institutie profesorul de sport bate copii iar liderul sindical ameninta clasa sa nu divulge nimic din aceste aspecte, atunci considerati ca sunt un SIMBOL. Simbolul normalitatii.
  editat de admin

 17. leo spune:

  Draga „doamna Andrei Tudor” tot ce am vrut sa aflam prin postarea acelui mesaj a fost sa vedem cine se ascunde in spatele acestui nume fictiv si este interesat de problemele scolii.Acum am aflat.Se pare ca nu ati invatat nimic din lectia pe care ati primit-o si continuati sa va comportati ca si inainte .Speram ca Domnul sa va lumineze mintea si sa va faca sa intelegeti ca ar fi cazul sa nu mai dati cu noroi in colectivul de cadre didactice al acestei scoli si sa va impacati cu ideea ca nimeni nu poate fi managerul unei institutii atata timp cat oamenii acesteia nu-l doresc!

 18. Sara spune:

  Unele persoane inspira doar mila. La multi ani scolii si profesorilor!

 19. Andrei Tudor spune:

  Doamna Leo,
  Sunt efectiv impresionat de gradul de inteligenta pe care incercati sa il afisati. Dar de la deziderat pana la realitate e cale lunga, iar in unele situatii, cum e si cea de fata, e clar ca nu aveti potentialul real sa surmontati acest handicap.
  In ceea ce priveste lectiile de viata, retineti ca totul e o iluzie si nu oamenii dau lectii, ci viata ne da lectii tuturor.
  Iar pentru ca cei ce citesc aceste randuri sa inteleaga ce se intampla de fapt, trebuie precizat ca la aceasta institutie, care are ca obiect de activitate actul de invatamant si educatia, domneste dezordinea, haosul,amenintarile, infractionalitatea in cele mai diverse forme, precum si intimidarea adevaratelor cadre didactice. CELELATE PERSOANE NU SUNT CADRE DIDACTICE SI VISEAZA LA ACEASTA CALITATE PRIN ORGANIZAREA DE MANIFESTARI CARE SA LE ADUCA IN LUMINA REFLECTOARELOR.
  Ar mai fi oportun sa anuntam parintii care spera la performanta din partea copiilor lor, sa ia la cunostinta ca in cateva situatii se inseala, copiii lor fiind educati de niste necalificati cu aere de intelectuali, dornici sa parvina si sa creeze perdele de fum, in spatele carora sa se ascunda!
  Si inca ceva, daca asa zisa doamna Leo vorbeste de Dumnezeu si alte idei sfinte ale lumii crestine, considerand ca managerii se aleg de catre interese obscure, atunci e cazul sa lasam destinul sa hotarasca in privinta faptului ca dansa dar si alte persoane din aceasta scoala, procedeaza la fraude repetate, prin fals si uz de fals, amenintari si sicane, in urma carora, primesc drepturi banesti nemeritate!
  Scoala nr.1 trebuie sa ramana ceea ce a fost dintotdeauna, un SIMBOL AL VALORII si nu ceea ce este de cand nonvalorile au ajuns sa dicteze, transformand faradelegea in lege suprema!
  Ar mai trebui sa mediteze doamna LEO la ceva esential, anume ca drama unora ca dansa consta in aceea ca legile firii isi fac intotdeauna datoria si aseaza totul la locul potrivit.
  Intr-o zi! Care uneori nu intarzie prea mult!
  Toate gandurile bune tuturor, SARBATORI FERICITE si multa intelepciune, mai ales celor care nu isi dau seama dar au mare nevoie de asa ceva.

 20. amalia eftimie spune:

  As ruga sa nu-i mai dati ,,apa la moara ” acestui individ -ANDREI TUDOR.Nu merita…S-a facut de ras destul!!!

 21. sorin spune:

  Am fost si eu elevul scolii Nr.1.Felicitari si LA MULTI ANI!Tot respectul pt. cei ce profeseaza aici.

 22. Andrei Tudor spune:

  In traducere libera, d-na Amalia Eftimie va solicita sa ma cenzurati, concluziile acestui demers rezultand de la sine. Consider ca in aceste conditii, pentru a evita eventualele confuzii ca si a producerea unor grave prejudicii unor persoane decente si care probabil nici macar nu citesc acest forum, trebuie sa dam dovada de intelepciune si sa inchidem discutia pe aceasta tema.
  Sarbatori fericite tuturor, indeplinirea tuturor dorintelor si un AN NOU MAI BUN!

 23. bigutza.info spune:

  @andrei tudor
  Asta nu e forum:)

 24. aniika spune:

  :)…felicitari…a fost si scoala mea 8 ani…si pe deasupra o mai vad s in fiecare zi de cand m am nascut…ca diar stau langa ea:))…felicitari profesorilor…mi e tare dor de ei

 25. Maria spune:

  Si eu am fost eleva a scolii Nr.1 si sunt mandra de asta! Este o scoala extraordinara, unde am invatat multe lucruri de la profesori extraordinari de care trebuie sa recunosc ca mi-e foarte dor:((. Imi pare sincer rau pentru tot ce s-a intamplat in ultima perioada. Poate unii profesori ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte sa actioneze…

 26. Andrei spune:

  :|…. Ce viatza frumoasa mai duceam acum 4-5 ani la sc 1…..

 27. Eu spune:

  ce afoana e aia blonda =))

 28. mle spune:

  Am intrat intamplator pe acest site si sunt de-a dreptul consternata de unele dintre email-urile existente! Este socanta imaginea care se contureaza in mintea cititorului, in legatura cu aceasta institutie de invatamant care “a dat” MARI OAMENI societatii civile!
  Este cert ca in aceasta scoala exista acumulate tensiuni, insa ele ar trebui solutionate intr-un mod elegant, cu multa finete, astfel incat prestigiul scolii sa nu aiba de suferit. Ar fi mare pacat sa se altereze imaginea scolii!
  Dintotdeauna, am considerat ca dascalul reprezinta o insumare a tot ceea ce inseamna profesionalism, adevar, generozitate, corectitudine, constiinta, discretie, frumusete interioara, desavarsire, ideal, iubire, demnitate, modestie, moderatie, munca, noblete, profunzime, rabdare, respect, sensibilitate, speranta, talent, umanism, virtute.
  Va rog sa nu luati dreptul copiilor nostri de a mai crede in aceste valori supreme, ducandu-le in derizoriu prin atitudinea dvs.! Noi, parintii, incercam sa le creionam o scara de valori care sa ii ajute sa devina OAMENI. Rolul scolii este acelasi sau ar trebui sa fie acelasi!
  Si pentru ca a venit vorba despre ceea ce reprezinta un dascal, mi-as permite, cu tot respectul, sa sugerez dnei. profesor de romana Eftimie Amalia sa se aplece cu mai multa atentie asupra stilului oratoric, sa evite in mod subtil “cacofonia”( acea alaturare neplacuta de grupuri de litere), sa aleaga judicios cuvintele pentru discursurile oficiale si sa aiba o atitudine solemna, sobra, precum si sa evite exprimarea pleonastica ( ex.: Corect: “…nu v-am cunoscut…”, in loc de “… nu v-am cunoscut niciodata…”).
  In acelasi context al umilelor sugestii, dar referindu-ma de data aceasta la comunicarea scrisa, as inclina sa mai sugerez o atentie sporita in privinta rolului si locului pronumelui personal (ex.: Corect “V-as ruga sa nu mai dati…”, in loc de “As ruga sa nu mai dati…”), precum si sa subliniez ca subiectul singur sau insotit de atributul (atributele) lui nu se desparte de predicat prin virgula ( ex. Corect: “Ei sunt cei care merita sa duca mai departe flacara intelepciunii…”, in loc de “Ei, sunt cei care merita sa duca mai departe flacara intelepciunii…”. Sugestiile din ultimul paragraf vizeaza mesajele existente pe site-ul Olteniteanul – forumul pentru comentariile privitoare la aniversarea celor 150 de existenta a Scolii Spiru Haret Oltenita.
  Imi permit sa inchei interventia mea cu un citat de o profunzime remarcabila: “Daca veti munci numai pentru prezent, munca voastra va da rezultate slabe; trebuie sa munciti mai ales pentru viitor… omenirea a trait intotdeauna pentru viitor.”(A.P.Cehov).
  Un parinte dezamagit, dar un etern iubitor al limbii romane literare!

 29. stancu elena spune:

  la multi ani sc.1 si eu am jucat in scenata „Bacalaureat” interpretand rolul doamnei Popescu imi pare rau ca s-a terminat repede.