Poliţiştii vor acţiona pe raza judeţului pentru impunerea respectării normelor specifice de către pietoni

În perioada 18 – 22 ianuarie a.c., pe raza Judeţului Călăraşi, va fi organizată o acţiune la care vor participa poliţişti de la toate formaţiunile de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Călăraşi, poliţiile municipale şi orăşeneşti, precum şi agenţi de la posturile de poliţie, care va viza combaterea abaterilor comise de pietoni, activitate circumscrisă întăririi climatului de siguranţă rutieră pe drumurile publice.

Din analiza evoluţiei situaţiei operative specifice, la nivelul Judeţului Călăraşi, rezultă că anul 2009, comparativ cu anul 2008, pe fondul nerespectării normelor rutiere specifice de către pietoni s-au produs 93(0) accidente cu victime omeneşti din care 39(-7) grave, soldate cu 11(-4) persoane decedate şi 28(-3) persoane rănite grav. Referitor la accidentele soldate cu răniri uşoare se constată creşteri de la 47 la 54 (+7) având drept consecinţe 55(+5) persoane rănite uşor.
Din numărul total al victimelor în anul 2009 pietonii au reprezentat 18,96% din numărul persoanelor decedate, faţă de 24,19% în anul 2008.

În pofida măsurilor întreprinse în anul 2009, se constatată frecvent încălcarea prevederilor legale de către pietoni în calitatea de participanţi la traficul rutier şi în mod deosebit pe cele referitoare la traversare. La nivelul Judeţului Călăraşi au fost sancţionaţi contravenţional 3615 pietoni.

Prin activităţile pe care le vor desfăşura, poliţiştii vor urmări impunerea unui climat de ordine şi disciplină, prin depistarea în trafic şi sancţionarea persoanelor care nu respectă normele rutiere specifice stabilite pentru traficul pietonal, precum şi reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora produse pe acest fond şi, în general, conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere.

Biroul de Presa al IPJ Calarasi


Comentarii

  1. ..si marmota invelea ciocolata in staniol..
    .. or sa pice deci :cei care nu poarta basca cu motz , care nu au volanul vopsit in verde sau motor de elicopter.Smekerii se vor tine pe pozitii pentru binele si bunastarea agentului ce cu drag si devotament, vegheste prin locuri scumpe la vedere si bine camuflate.L-a amendat pe nea fane ca nu a trecut pe trecere ci la 3 metri pe linga incercind sa ajunga mai repede de la tarabe pe ,, strada mare ” sa bea si el o tuica la vreo terasa. Iar oricum soferii ce fac accidente pe treceri de pietoni nu patesc nimic.
    Nu uitati insa: politia vegheste , nu pindeste !