Campania „De Dragobete, iubeşte româneşte” pe străzi

Campania declanşată în ţară cu ocazia sărbătorii dragostei la români „Dragobetele” a inspirat şi câţiva elevi din Olteniţa de la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”. Aceştia, pasionaţi de obiceiurile românilor, au organizat o acţiune care a sensibilizat olteniţenii, acţiune destul de sugestivă. Fetele, participante la campanie, au ieşit pe străzile municipiului îmbrăcate în costume populare specifice zonei. Fetele au împărţit trecătorilor cutiuţe cu inimioare, însoţite de zâmbetele şi cuvintele lor frumoase adresate celor care au primit surprizele. Cutiuţele au fost confecţionate chiar de fete. Ecoul a fost unul impresionant, pentru că trecătorii fie au făcut aprecieri verbale vis a vis de acţiunea declanşată, fie au primit cutiuţele cu zâmbetul pe buze, ceea ce pentru elevele liceului a fost răsplata muncii lor.

Scopul acţiunii a fost acela de a aminti olteniţenilor de sărbătorile româneşti şi de identitatea naţională, după cum declară îndrumătorul acestora, prof. Liliana Niculiţă.

Ziua Dragobetelui este una în care tinerii se îmbracă în haine de sărbătoare, de aceea şi fetele au ales costumele tradiţionale româneşti populare. Conform tradiţiei pe 24 februarie tinerii se adună în pădure, pentru a culege primele flori ale primăverii, ghioceii. Se pornea apoi un joc, în care băieţii alergau după fete, în încercarea de a le prinde şi a le săruta. Joaca era supravegheată de departe de bătrânii satului, care aflau astfel cine pe cine place, planificând deja nunţile din anul tocmai început.

Potrivit unora, sărbătoarea este legată de 1 martie, deoarce una dintre legendele populare aminteşte de Dragobete ca fiind fiul Babei Dochia.

foto: Liliana Niculiţă

Comentarii

  1. cipleu rodin bogdan spune:

    Evenimente de acest fel nu pot decat sa ne umple sufletul de bucurie si de respect pentru cei care sunt mandri de a fi romani.Nu numai un zambet sau o apreciere trebuie adusa acestor fete si d-nei Liliana Niculita ci si o lacrima de bucurie romaneasca.Intr-un ocean de obiceiuri importate se zbat si cativa romani sa traiasca autentic traditiile si obiceiurile stramosesti.Un popor fara istorie,traditii si obiceiuri este un popor fara certificat de nastere.Un popor care vine de nicaieri si merge spre nicaieri,nehotarart in a-si alege drum printre obiceiurile altor popoare.
    Acum ceva vreme citeam pe acest site informatia despre un cetatean japonez ce se intereseaza de obiceiul Calusului din zona Radovanu.Nu stiu cat de amanuntite au fost informatiile pe care le-a cules pentru ca -trist de altfel-cei care ofereau informatii vorbeau despre ele ca despre legende din vremea lui Harap Alb.Trist deasemenea faptul ca un japonez era cel care era interesat de obiceiurile noastre-pe care se presupune ca le-am cunoaste si le-am trai-si nu un roman.Probabil ca am fi in stare sa oferim mai multe informatii despre Valentine,s Day sau altele asemenea.Istoria,cultura ,religia definesc un popor puternic si apreciat la nivel mondial.Care dintre acestea mai sunt astazi iubite de romani?