În cinstea primăverii, copiii au cântat şi au dansat

Sâmbătă, 27 februarie, copiii artişti de la Clubul Elevilor au prezentat părinţilor, bunicilor şi altor invitaţi un program dedicate zilei de 1 Martie, prima zi ce marchează anotimpul primăvara. Spectacolul a fost susţinut în Sala Mare a Primăriei Olteniţa de copiii de la cercul de dansuri condus de prof. Dan Dimitriu şi cei din cadrul cercului de muzică, condus de prof. Dan Pavelescu, cercuri cu o bogată activitate artistică din cadrul Clubului Elevilor Olteniţa. Dansurile au fost executate de trupa ”Torente dunarene” şi de alţi elevi de la şcoala din localitatea Luica, copii pregătiţi de acelaşi prof. Dan Dimitriu.
Dintre soliştii de muzică care alcătuiesc grupul vocal ”Primavera” au susţinut un frumos spectacol cu jocuri de scenă Oana Dumitrache, Denisa Poenaru, Ioana Pavelescu şi Ioana Barbu.
Până în veacul trecut, marşişorul se dăruia copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă – de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. Şnurul de mărţişor, format din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, căldura-frig, lumină-întuneric, fertilitate-sterilitate.
Şnurul era legat la mână, prins în piept şi purtat, după zone, până la Măcinici, Florii, Paşte, Armindeni, sau până la înflorirea unor pomi fructiferi. Apoi era agăţat, ca semn benefic, pe ramurile înflorite de măceşi, viţa-de-vie, vişin, cireş, se punea sub cloşcă ori se agăţa la icoană.
Ziua scoaterii marţişorului era marcată de o petrecere numită „băutul marţişorului”. Odată cu trecerea timpului, de şnurul bicolor s-au legat monede de argint şi de aur.
Astăzi, de acest şnur se atârnă obiecte artizanale, întruchipând diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia, o veche zeitate agrară, care, ajunsă la vârsta senectuţii, moare şi apoi renaşte la echinocţiul de primăvară.

foto: Victorita Colonel

Comentarii

 1. sabynny 12 spune:

  foarte frumos. felicitari tuturor.

 2. E spune:

  aoleeeu
  deci nu ma pot opri din ras

  [***]
  oricum frumos…
  😉
  felicitari
  😀

 3. mella spune:

  a fost frum:X…cam putini spectatori:D…dar foarte frum…

 4. Cristiana Ursu spune:

  dragutz… imi plac foarte mult spectacolele astea,sunt copii care ii vad de ani buni dansand ,participand la diverse concursuri…