În şcoli şi grădiniţe, lecţii despre protecţia mediului şi reciclarea deşeurilor

Proiectul privind gestionarea deşeurilor în municipiul Olteniţa iniţit de Primăria Olteniţa continuă şi anul acesta. Principalul punct din proiect vizează informarea cetăţenilor cu privire la importanţa reciclării deşeurilor, a trierii acestora, condiţii esenţiale pentru păstrarea unui mediu înconjurător curat. Echipa coordonatoare a proiectului a desfăşurat ieri 24 februarie acţiunea de mediatizare a reciclării deşeurilor în municipiul Olteniţa. Primele locuri unde s-au făcut cunoscute proiectul, procesul de reciclare şi trierea deşeurilor au fost grădiniţa arondată şcolii generale nr.1, şcoala generală nr. 5 şi Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”. Adevărate lecţii despre păstrarea curăţeniei şi un mediu sănătos, precum şi amănunte legate de deşeuri au fost oferite de o firmă din Craiova, special antrenată pentru înţelegerea proiectului aflat în derulare. Lecţiile oferite celor de la grădiniţă au semănat cu nişte poveşti, în care personajele au fost Curăţel, Curăţica şi Murdărel. Cei mici au primit baloane şi pliante, apoi, atât ei cât şi elevii de gimnaziu şi cei de la liceu, au urmărit proiecţii cu scurte filme legate de acest subiect. Laura Pumnea, reprezentantul echipei craiovene, a arătat copiilor şi adolescenţilor de ce deşeurile trebuie să fie sortate, de câte tipuri sunt deşeurile, cum se pot gestiona, importanţa păstrării unui mediu curat. Copiii au înţeles că natura poate fi salvată şi nu distrusă, că astfel se va face economie de energie iar resursele naturale se vor prezerva.
Lecţiile oferite celor prezenţi la mediatizare au fost bine conduse şi pe înţelesul tuturor, părând mai mult nişte lecţii de ecologie, protecţie a mediului, completate cu foarte bune elemente de chimie, biologie sau fizică. Toţi cei prezenţi au înţeles mesajul lansat, ecoul acţiunii fiind şi cel dorit, după cum a declarat însoţitoarea echipei din Craiova şi secretar al proiectului, consilier Carmen Ruse de la Compartimentul de „Cooperare Internaţională, Investiţii, Licitaţii din cadrul Primăriei Olteniţa. Aceasta a declarat că urmează şi alte informări în masă despre reciclare şi gestionarea deşeurilor, pentru ca olteniţenii să înţeleagă rolul schimbărilor în municipiu legate de proiectul despre deşeuri, în special trierea acestora. Carmen Ruse mai spune că acţiunea va continua în alte instituţii, dar şi pe străzile municipiului unde vor fi împărţite tricouri, şepci, pungi, pliante, broşuri şi alte materiale informative despre gestionarea deşeurilor în municipiul Olteniţa.


Proiectul legat de gestionarea deşeurilor are o valoare de un milion de euro şi a fost finanţat din fonduri externe. Contribuţia municipiului Olteniţa a fost de 100.000 de euro. În cadrul proiectului au fost achiziţionate până acum 10 maşini noi, pubele, au fost reabilitate locurile de colectare, a fost creată o rampă de transfer la groapa de gunoi. Potrivit autorităţilor publice locale, în urma proiectului costurile serviciului de gestionare a deşeurilor vor scădea. În cadrul noului sistem de colectare a deşeurilor, alte 10 localităţi din vecinătatea municipiului Olteniţa s-au unit într-o organizaţie neguvernamentală şi au format Sitemul Urban Olteniţa.
În luna august 2008, printr-o hotărâre a Consiliului Local Olteniţa, s-a aprobat constituirea a 22 de puncte de colectare de deşeuri din ambalaje şi amenajarea altor 33 de amplasamente existente, în cadrul programului „Gestionarea deşeurilor în municipiul Olteniţa”, parte componentă a proiectului „Managementul Integrat al deşeurilor solide pentru judeţul Călăraşi”.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul PHARE CES 2005 „Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu”.


Comentarii

  1. cristian spune:

    Vorbe, vorbe, vorbe!!!!!!!!!!!

  2. Cipleu Rodin Bogdan spune:

    O actiune demna de apreciat.Ar trebui insa sa ne adresam in primul rand celor ce reprezinta pentru copii modele demne de urmat:PARINTII.In Romania ne ne caracterizeaza indiferenta fata de mediul inconjurator.Se vorbeste mult despre ecologie si respect fata de natura-cuvinte rupte din pacate pentru noi din „cartile de basme” ale altor tari.Pe aceasta tema se gasesc argumente:”daca nu arunc eu oricum o sa arunce altul”.Multumesc bunului Dumnezeu ca nu le-a dat minte dacilor sa inveteze petul si punga de plastic,pentru ca altfel am fi vazut ape,paduri si localitati curate doar pe la vecinii din nordul Europei unde nesimtirea si indiferenta nu au fost ridicate la rangul de educatie si morala.Deatfel ne place intotdeauna sa vorbim cu apreciere la adresa tarilor care impun prin educatie si lege bunul simt,dar nu ne face aceeasi placere in a aplica noi insine aceste principii in cuprinsul dragii noastre patrii.Romanul vrea sa lase copiilor sai o mostenire sigura: bunastarea unei tari care va trai din reciclarea plasticului strans cu atat sarguinta in apele si padurile patriei,o veritabila comoara pentru mediu si fauna.Probabil ca si implicare autoritatilor ar trebui sa se coboare din sfera lectiilor la aplicatiile practice-pe langa locuri de colectare selectiva a deseurilor,care deocamdata sunt inexistente sau cu o prezenta timida si la aplicarea de sanctiuni pentru persoanele care isi rezerva dreptul de a arunca orice oriunde.Nu educatia singura civilizeaza o tara ci impletita cu frica de o lege bine aplicata,fara diferentiere de clasa sociala.Un nesimtit se numeste tot nesimtit indiferent de statul lui in societate.