Proiect internaţional de ecologie cu vizionare Green Films la Liceul “Neagoe Basarab” Olteniţa

Cluburile de Film One World Green Films împreună cu Centrul Ceh de Filme au pregătit un proiect, cu aplicaţie şi în România, de care se ocupă asociaţia ORICUM. Tema întâlnirilor abordează drepturile omului, Green Films fiind al treilea subiect cu temă ecologică.
Evenimentul marca Cluburi de Film One World a constituit pentru elevii liceului Basarab un câştig de informaţie şi un experiment întâlnit în vizionarea celor 4 filme, realizate în Cehia.
Coordonatorul proiectului, eleva Roxana Istrate, ne spune că din echipa care s-a ocupat de proiect fac parte directorul educativ al liceului, prof. de istorie Constanin Hociotă, şi elevii Stanciu Claudiu, Velescu Ioana, Costache Diana şi Istrate Roxana. „Prima temă referitoare la drepturile omului a tratat violenţa domestică şi s-a desfăşurat în Austria, iar elementul caracteristic a fost cartonaşul roşu. A doua s-a referit tot la violenţa domestică şi s-a desfăşurat în Congo, iar tema a fost „găseşte un nume”. Acum am avut o temă ecologică prin vizualizarea acestor filme „green films”, unde vom prezenta 4 filme de scurt metraj, scopul fiind acela de a dezvolta tuturor spiritul eco. Filmele sunt transmise de la Centrul Ceh. Ceea ce este interesant este faptul că astăzi se vor derula simultan aceste proiecţii în 16 licee din ţară implicate în proiect, licee ale unor mari cum ar fi Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov ş.a. Este ceva inedit şi pentru mine şi pentru colegii mei” declară Roxana Istrate.
După vizionarea filmelor Green Films, cei aproape 30 de elevi prezenţi în biblioteca de limba română a liceului au completat câteva formulare cu întrebări, legate de tematica documentarelor Green. Invitatul dezbaterii a fost profesor de limba engleză a liceului, Magda Costea.


Întrunirea de vineri a fost interactivă, eleva Roxana Istrate fiind cea care a prezentat evenimentul şi a declarat deschisă dezbaterea pe temă ecologică. Discuţiile declanşate pe temă ecologică au arătat că elevii sunt receptivi la orice schimbare care să le ofere un mediu mai curat, lupta cu factorii nocivi care ucid încet încet mediul înconjurător fiind cea care să înceapă cu ei. Profesor Magda Costea a oferit elementul ce stă la baza educaţiei şi cheia prin care atât elevii cât şi persoanele mature să lupte cu propriile slăbiciuni şi defecte sau greşeli ce se repetă în poluarea mediului, şi anume sprijinul autorităţilor în dezvoltarea de programe ecologice, de reciclare şi gestionare a deşeurilor, declanşarea unor acţiuni la nivel macro pro natura.
Proiectul în care sunt implicaţi elevii de la Neagoe Basarab este finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune (Youth in Action), domeniul Tineri pentru Europa, acţiunea „iniţiative ale tinerilor”. Conţinutul răspunsurilor la întrebările din formular a reprezentat o părere a tinerilor participanţi la proiect, iar formularele au fost trimise la Bucureşti, unde se găseşte sediul asociaţiei „Oricum”. Rezultatele de la verificarea formularelor vor fi comunicate în cel mai scurt timp elevilor participanţi la proiect.


Comentarii

  1. jeee spune:

    hello,magda e prof de lb romana nu de engleza…

  2. Stanciu Claudiu spune:

    mda… jeee are dreptate… profa. Magda Costea este de lb romana…

  3. Bbk spune:

    au fost si la noi in liceu…:)