Bucurii de la copii în ziua de Florii

Frumoasa sărbătoare a Floriilor reuşeşte în fiecare an să înnobileze sentimente şi simţăminte. Pe de o parte prin bucuria cu care mulţumeşte primăverii că a sosit, pe de altă parte că Mântuitorul lumii a arătat creştinilor cum biruie moartea, sărbătoarea în sine şi pelerinajul cu această ocazie fiind o adeverire a biruinţei lui Hristos asupra morţii lui Lazăr şi o prevestire a biruinţei lui Hristos asupra păcatului, asupra morţii şi asupra iadului, prin Învierea Sa proprie din morţi. Pelerinajul de Florii vesteşte legatura dintre Taina Crucii şi a Învierii Domnului, dintre intrarea Domnului în Ierusalimul pământesc, ca să pătimească „pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire“, şi intrarea Domnului în Ierusalimul ceresc, ca să ne dăruiasca noua viaţă şi bucurie veşnică.

Fete-voluntari în Crucea Roşie Olteniţa au oferit coroniţe din salcie chiar în Ziua Floriilor tuturor trecătorilor, multora dintre olteniţenii care nu au reuşit să apuce mlădiţele de salcie. Noi românii ortodocşi nu folosim ramuri de finic pentru Duminica Floriilor, ci banalele ramuri de salcie. Motivul folosirii salciei este adaptarea la mediu, deoarece finicul nu creşte în România.

Salcia are un simbolism propriu şi acesta mai ales datorită caracteristicilor specifice legate de modalitatea ei de înmulţire, fiind totodată folosită cu diferite sensuri în tradiţiile religioase precreştine şi apoi şi în creştinism.

În tradiţia greacă antică, alături de plop, salcia umbreşte intrarea în temuta împărăţie a morţii, stăpânită de nemilosul Pluto şi de crâncena zeiţă Persefona. Homer relatează despre acest lucru atunci când Circe îi indică lui Odiseu locul unde se afla intrarea în infern : „dumbrava neîngrijită, dincolo de cărările Oceanului, unde cresc plopi măreţi şi sălcii sterpe”.

distribuie pe facebook

Comentarii

  1. Andreea Carmen spune:

    frumos din partea lor