Două biserici din Olteniţa poartă amprenta arhitectei Henrieta Delavrancea-Gibory

Directorul muzeului arheologic din Olteniţa, prof. Done Şerbănescu, face noi descoperiri istorice de arhitectură. Cercetările acestuia au scos la iveală lucrările de proiectare a două biserici din Olteniţa. Este vorba de biserica „Eroi” din bd. 22 Decembrie şi biserica „Sf. Nicolae” din Olteniţa Nord. Cele două lăcaşe de cult au fost proiectate de arhitect Henrieta Delavrancea-Gibory, cea care a revoluţionat arhitectura românească prin ideile şi lucrările sale de secol XX. „Vreau să merg la Biblioteca Academiei unde există secţia de manuscrise. Aici se găsesc planurile de proiectare ale tuturor monumentelor realizate de Henrieta Delavrancea. Ea este şi cea care a proiectat 17 vile la Balcic în Bulgaria şi din câte ştiu eu şi o biserică undeva în Dolj ce a fost modificată pe parcurs, dar şi conacul de la Drăghiceni-Olt. Biserica Eroi şi biserica Sf. Nicolae nord păstrează o tradiţie artistică. Ele sunt realizate în stil brâncovenesc. De aceea doresc să fac tot ce se poate să fie trecute pe lista monumentelor istorice” declară prof. dr. Done Şerbănescu, directorul muzeului „Civilizaţiei Gumelniţa” Olteniţa.

Biserica ” Eroi ” Oltenita

Biserica „Sf. Nicolae” Oltenita Nord

Unele zvonuri care circulă foarte rapid prin Olteniţa au dezvăluit faptul că părintele paroh al bisericii „Eroi” doreşte să facă aici unele modificări, să scoată geamurile originale şi să pună geamuri termopan. Potrivit cunoscătorilor în materie de artă, acest tip de modernism reflectat prin modificări de aspect contravine stilului arhitectonic bizantin şi tradiţiei bisericeşti, dar şi artei şi ornamentaţiei sculpturale în sine. Să sperăm că cele două biserici se vor conserva, iar pe lista monumentelor istorice de la Ministerul Culturii şi Cultelor vor figura şi cele două biserici ca exemple de arhitectură bizantină, în aceeaşi formă în care se află, fără influenţe termopanice care să şteargă urmele unor mari talente româneşti pe modele universale şi amprentele acestor talente lăsate la Olteniţa.

Henrieta Delavrancea-Gibory s-a născut la 19 octombrie 1897 şi a fost una din primele arhitecte din Bucureşti. Henrieta a fost fiica lui Barbu Ştefănescu Delavrancea şi soră a scriitoarei și pianistei Cella Delavrancea. Alături de Horia Creangă, George Matei Cantacuzino şi Octav Doicescu, face parte din generaţia de arhitecţi care a avut o contribuţie importantă la formarea şcolii de arhitectură modernă românească.

distribuie pe facebook


Comentarii

  1. Cipleu Rodin Bogdan spune:

    Bine ar fi daca cineva s-ar interesa si de restaurarea acestor sfinte locasuri.Starea imobilului bisericii parohiei Sfantul Nicolae-Oltenita nord este una jalnica.Biserica sufera din cauza infiltratei apei in ziduri iar reparatiile necesare sunt deosebit de costisitoare.Numai pentru realizarea tratamentului pentru oprirea ascensiunii capilare a umiditatii in ziduri este necesara suma de 275.000 ron.Si daca tot comentam asupra montarii unor noi tamplarii de termopan pentru ca se distruge un „monument istoric” care de fapt nu este monument istoric ar trebui in primul rand si sa ne informam si sa vedem ca tamplariile celor doua biserici nu mai sunt cele originale ci ele au fost modificate in cursul anilor de mai multe ori.As avea rugamintea catre administratorii acestui site sa se informeze culegand informatii de la administratorii acestor biserici,care deocamdata sunt preotii slujitori de acolo si nu Muzeul Gumelnita.Dealtfel se vede foarte limpede ce informati si dornici de cunoastere sunt cei care dupa 72 de ani si-au dat seama ca in orasul nostru exista monumente care poarta semnatura d-nei Henrieta Delavrancea Gibory.Din respect daca nu din dorinta de informare obiectiva ar trebui sa discutati inainte de a publica un material si cu cei implicati in mod real in pastrarea si administrarea unor imobile.Sper ca veti reveni cu materiale complete si obiective.Va multumesc.

  2. Vali T. spune:

    Eu zic sa le lasam … sa cada.