Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a fost duminică la Olteniţa

Expoziţia „Lumină din Lumina Învierii” de la Olteniţa este deschisă publicului
La vernisarea acesteia a fost prezent Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanul

Expoziţia de icoane „Lumină din lumina Învierii” şi-a deschis oficial dreptul la a fi vizitată încă de ieri, 28 martie. Un potpuriu de culori, tehnici, ansamblu de materiale artistice, îmbinare de talente native, imagini creştine din mâini curate şi suflete pure de copii, inspiraţie divină-aceasta este expoziţia de icoane aflată la a 6-a ediţie.

Pe panouri au fost expuse lucrările copiilor înscrişi la cercul de pictură de la Clubul Elevilor Olteniţa, ale unor copii foarte talentaţi din Radovanu, Curcani. Invitaţii au fost numeroşi la vernisarea expoziţiei, printre cei de seamă numărându-se şi Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor Vincenţiu Ploieşteanul. Prea Sfinţia Sa a admirat lucrările copiilor promiţând sprijin real pentru ei şi pentru organizarea unor alte expoziţii la fel de frumoase.

Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanul:

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că avem copii atât de talentaţi, că avem profesori talentaţi şi jertfelnici care sprijină şi ajută pe aceşti copii. Icoana este o poartă către Dumnezeu şi nu putem să ne bucurăm decât să aceşti copii s-au apropiat atâta de mult către Dumnezeu prin credinţa pe care ei au învăţat-o şi nădăjduim ca ei să fie într-adevăr o bucurie pentru ţara noastră. E a 6-a ediţie a acestui concurs aici la Olteniţa, voi sprijini pe părintele protoiereu şi pe toţi ostenitorii să continuăm această tradiţie şi nu mă îndoiesc că an de an vor fi icoane mai frumoase, vom găsi copii mai talentaţi care în acelaşi timp vor fi şi mai buni creştini.
Voi avea ocazia să îi cunosc pe copii pentru că jurizarea se va deschide în câteva săptămâni şi voi avea timp să-i cunosc pe cei care vor lua premiul I, II şi mai ales pe profesorii lor. Aceasta este de admirat: pasiunea şi jertfelnicia profesorilor. Îi îndemn pe toţi fiii bisericii noastre să fie părtaşi patimilor Mântuitorului Iisus Hristos şi părtaşi bucuriei Învierii, pe care ne-a dorit-o Domnul la Sfânta Înviere.”

Părintele protoiereu Marian Necula, unul dintre organizatorii expoziţiei, se declară mulţumit de lucrări şi de acţiune:

„Am o bucurie deosebită că lucrurile au continuat şi nu s-au oprit. Nu a fost şi nu este uşor să adunăm laolaltă şcolile respective, să imobilizăm, să găsim sponsori pentru că aceşti copii măcar simbolic şi totuşi trebuie răsplătiţi şi cu cât osteneala este mai mare cu atât şi satisfacţia este pe măsură. Vreau să apreciez buna colaborare cu Clubul Elevilor, cu doamna directoare Mirela Constantin, cu doamna profesoară Cati Mitran, bineînţeles cu toate şcolile din zonă cu care am colaborat foarte frumos în aceşti 6 ani. An de an eu cred că s-au făcut progrese, că altfel era stadiul şi calitatea acum 6 ani şi se poate observa că sunt progrese semnificative. Nu pot decât să mă bucur de această continuitate a expoziţiei şi bineînţeles că promit ca împreună cu domnul director Şerbănescu şi cadrele didactice să organizăm şi celelalte ediţii pe viitor. Avem o noutate: mozaicul ceea ce este un lucru frumos. Ne bucurăm şi de faptul că Prea Sfinţitul Episcop a binevoit să fie cu noi astăzi, ne-a prilejuit o mare bucurie şi este un impuls dat copiilor prin prezenţa Prea Sfinţiei Sale. Mesajul nostru de Paşte este acela de a ne purifica sufleteşte în această săptămână în mod deosebit, am avut prilejul postului de 40 de zile, ca şi noi împreună cu Hristos să ne putem bucura de slăvita sa Înviere.”

Prof. de pictură Ecaterina Mitran, principalul mentor al expoziţiei prin talentul, concepţia, ideile şi inspiraţia cu care a fost înzestrată de Dumnezeu, ne explică tehnicile folosite pentru fiecare operă de artă realizată de copiii pe care îi îndrumă cu multă răbdare:

„Sunt mai multe tehnici. Este prima dată când fac cu copiii tehnica alseco, care se face pe suport uscat. Este o tehnică care se foloseşte şi în biserică pe perete uscat sau suport uscat faţă de al fresco, ce se realizează pe suport umed. Panourile au fost făcute din rigips, le-am dat un grund subţire de aracet cu tempera albă şi pe urmă modelele sunt inspirate din pictura bisericii din Dretea, judeţul Cluj, modele expuse şi la Muzeul „Astra” din Sibiu şi care are o bogăţie de culori extraordinară, specifică zonei. Am adaptat-o ca să facem aşa panoul decorativ cu pictura alseco. Celălalt panou reprezintă tehnica mozaicului. Am anunţat-o de anul trecut. E o tehnică pe care am încercat-o eu prima dată, apoi am făcut rost de pietricele de gresie, de faianţă, le-am adus copiilor şi am folosit ca motiv crucea-un motiv creştin. E reprezentată în diferite forme. Avem crucea slavei, crucea naşterii, crucea ornamentală şi predomină în expoziţie icoana pictată pe sticlă. Este o tehnică care mie îmi place foarte mult şi de aceea o folosesc mai des cu copiii. Lor le convine că e o tehnică mai uşoară decât pictura pe lemn. La pictura pe lemn îţi trebuie mai multă precizie, în afară de desen, trebuie să ştii cum aplici culorile, ori pictura pe sticlă e o pictură naivă. Ne-am inspirat din pictura icoanelor pe sticlă ale ţăranilor din Transilvania, din zona Sibiului şi ne documentăm înainte de a lucra.”

Directorul Muzeului „Civilizaţiei Gumelniţa”, prof. dr. Done Şerbănescu, cel care a oferit experienţă şi spaţiu de prezentare, dar şi prin a cărui muncă de echipă s-a aranjat expoziţia, prezintă programul expunerii publice de artă pentru toată perioada cât va fi deschisă: „Expoziţia va fi deschisă două săptămâni pentru public, iar pentru elevii organizaţi în grupuri nu vor exista taxe de intrare.”

Cele mai bune lucrări vor fi alese, notate şi premiate. Lucrările care câştigă locul I şi locul II după jurizare, vor merge la faza regională a concursului „Icoana din sufletul copilului” de la Sibiu, după care se va desfăşura faza finală a concursului la Patriarhie. La Sibiu vor fi picturi prezentate în cadrul Olimpiadei Naţionale a Meşteşugurilor Tradiţionale.

foto: Felicia Danila

distribuie pe facebook

Comentarii

 1. Stefi Kapincheva spune:

  Felicitari pentru toti organizatori si desenatori!Minunata expozitie!Va doresc un PASTE FERICIT!

 2. […] articol: OLTENITEANUL Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a fost duminică la Olteniţa Citeste si Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a fost duminică la […]

 3. Anca Pavelescu spune:

  Felicitarile mele oraganizatorilor si celor ce si-au expus aici cate o particica din sufletele lor. Sper sa mai participe si cu alte lucrari.

 4. Cora spune:

  În Noaptea Învierii, Lumina lui Dumnezeu coboară pe pământ! Deschideți larg ferestrele sufletului vostru și lăsați Lumina Sfântă să pătrundă în cele mai ascunse cotloane! Paște Luminat!

 5. Ana Cristescu spune:

  cel cu spatele e colegul meu, ji colegutza mea a luat locul 1 l picturi p sticla, a fost frumos