Gunoiul se ridică în Olteniţa pe pofte

În Olteniţa, de mai bine de un an, firma de salubrizare Ecosal lucrează după pofte. Gunoiul menajer de pe mai multe străzi şi cel produs de diverse firme sau instituţii este ridicat cu întârziere, motivele reale ale întârzierilor foarte mari nefiind cunoscute de nimeni.
Odată cu tranformarea societăţii Ecosal în serviciu public, s-a schimbat şi conducerea. Deşi SC Ecosal SA a lăsat o moştenire curată şi nu au existat datorii, de la preluare până în prezent firma se găseşte într-o situaţie dezastruoasă.

În ultima şedinţă de Consiliu Local s-a dezbătut şi această problema a gunoiului din municipiu. Atât primarul Costinel Milescu cât şi viceprimarul Florian Cercel, dar şi consilierii sunt nemulţumiţi de prestarea serviciilor firmei de salubrizare. Primarul Costinel Milescu spune că oamenii sunt foarte nemulţumiţi de serviciul de salubrizare şi că pe biroul său ajung multe reclamaţii la adresa Ecosal.

Directorul actual al Ecosal, Mihai Neagu, nu recunoaşte că oraşul şi-a schimbat look-ul în rău foarte mult de ceva vreme, iar gunoiul se ridică mai răruţ că-i mai drăguţ. Directorul Neagu acuză utilajele învechite, care nu mai sunt funcţionale.

Vezi mai întâi gunoiul din ochiul tău şi apoi vorbeşte pe altul de rău

Românii au o relaţie specială cu gunoiul. Cunoaştem foarte bine lipsurile românului, printre care se numără şi acela că nu există o educaţie în sensul păstrării curăţeniei în ograda proprie sau în jur, în cadrul comunităţii unde trăiesc şi de asemenea ne lovim deseori de comoditate, dar şi de lipsa bunului simţ care de cele mai multe ori duc la mari probleme în relaţiile dintre oameni. Deşi foarte mulţi greşesc aruncând gunoiul dezordonat, se ajunge să se arunce vina de la unul la altul. Cultul greşelii devine un fapt de a fi.

Primăria Olteniţa a câştigat un proiect cu finanţare externă, prin care platformele de depozitare a gunoiului urmează să fie modernizate şi dotate cu echipament corespunzător. Potrivit proiectului, în Olteniţa se va face selecţia gunoiului şi reciclarea deşeurilor, aşa cum se procedează în orice oraş european. Dacă gunoiul se ridică aşa de târziu în condiţiile actuale când investiţia nu e finalizată şi încă nu se pune problema selecţiei gunoiului, ne întrebăm atunci când vom fi nevoiţi să triem resturile de gunoi, ce va fi? Ideea de colectare selectivă ar putea fi pusa în practică în această primăvară. Tarifele la gunoi vor depinde de străduinţele oamenilor de a arunca gunoiul unde trebuie, dar şi de munca firmei de salubrizare, care va fi nevoită să depoziteze gunoiul selectiv.

Greşeala sau vina se împarte şi acum, când încă nu s-a ajuns la împărţirea selectivă a gunoiului, fiindcă nu toţi olteniţenii sunt persoane care să înţeleagă ce înseamnă păstrarea unui mediu curat. Atunci, dacă vor fi persoane ce vor arunca separat PET-urile, hârtia şi gunoiul menajer, eforturile acestora vor fi zădărnicite atât de alţi oameni ce vor arunca deşeurile haotic, aşa cum aruncă şi acum gunoiul în silă şi dezastru ecologic, cât şi de lipsa voinţei celor nepăsători de a învăţa să despartă ce e bine de ceea ce este rău.
Aşa că efortul pentru păstrarea mizeriei este unul conjugat.

Directorul Ecosal, Mihai Neagu mai spune că serviciul de salubrizare se confruntă şi cu invazia celor care caută prin gunoaie, scot din containere, împrăştie şi amestecă deşeurile: spoitori sau câini.

Ghena de langa blocul tau a dat pe rascoale?
Pune poza aici !

distribuie pe facebook

Comentarii

 1. Dorina Luca spune:

  Langa blocul meu sunt doua ghene clasice si una tip remorca. N-au cum sa dea pe rascoale, nu fiindca cineva are grija de treaba asta zilnic, sau saptamanal, cum se obisnuieste pe la noi, ci pur si simplu fiindca tot gunoiul este imprastiat in spatele blocului de „reciclatorii eco” ai Oltenitei, cei care asteapta hulpavi sa arunci punga si s-o imprastie in cautare de ceva ” interesant”.
  Romanii au o relatie speciala, intr-adevar, cu gunoiul, au , mai nou, talentul de a arunca punga direct de la balcon, din nefericire, nu nimeresc niciodata tomberonul, nici macar zona din preajma lui.Ma intreb, stiind ca pe scara mea stau „oameni de bine” ce-or fi facut in aia sapte ani de acasa, ca numai educatie n-au facut!

 2. Mihai Ceauşu spune:

  Eu nu inteleg un lucru: cum se poate in alte orase, sau chiar in comunele adiacente, sa existe masini de ridicat gunoiul adecvate acestei activitati, iar in Oltenita sa avem niste rable care doar ridica un tomberon?
  De exemplu, in Chirnogi o data pe saptamana se ridica gunoiul in masini precum cele din Bucuresti, iar costul este de 2ron/pers/luna! Vi se pare mult? Eu cred ca e putin, deoarece in mediul rural exista si deseuri vegetale sau animale, pe langa clasicul gunoi casnic. Daca nu ma insel, in Oltenita acest cost este de 4-5ron/pers/luna.
  Dintre meteahnele romanului am observat ca oamenii isi scot pungile cu gunoi in fata usii, pe scara blocului, si il duc la tomberon peste a doua zi, sau peste 2-3, ca doar e departe.

 3. Stefan Balan spune:

  Municipiul Oltenita in Romania e un fel de Romania in Europa . 🙂 .. sper sa intelegeti la ce ma refer 🙂

 4. Adrian Macau spune:

  Un Oltenitean
  Debandada privind colectarea si gestionarea deseurilor menajere in municipiul Oltenita este rezultatul direct al trocurilor politice pentru posturi si functii, trocuri la care au luat parte si unii dintre actualii consilieri locali. Responsabilitatea le apartine.
  Va recomand sa urmariti cu deosebita atentie evolutia Serviciului Public de Salubrizare in perioada urmatoare.

 5. Petre Ivan spune:

  As vrea sa intreb ce face primaria cu masinile noi de gunoi din garajul ecosal,pentru ce s-au facut incintele cu apa si canalizare si pentru ce sunt acele containere asa de mari?A fost o greseala de proiectare? A cui este vina? cine platesate

 6. Cristina Doicu spune:

  Numai in Oltenita!