Portul Olteniţa va fi sau nu valorificat la potenţialul său maxim?

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat în luna ianuarie a anului 2010 cererea deschisă de proiecte, fără termen limită de depunere, pentru dezvoltarea şi promovarea turismului. Ghidul Solicitantului precizează contribuţia proprie a beneficiarului, ce va fi de minim 2% din valoarea eligibilă a proiectului. O Hotărâre de Consiliu Local a rezervat un spaţiu şi pentru potenţialul turistic al municipiului Olteniţa. Promovarea potenţialului se va face prin activităţi de marketing specifice şi punerea în valoare a Culturii Gumelniţa. Co-finanţarea aleasă este de 3% din totalul cheltuielilor eligibile. Cuantumul total reprezintă un buget eligibil de 950.000 lei fără TVA şi o contribuţie proprie de 28.500 lei fără TVA. Potrivit hotărârii, Consiliul Local se obligă să asigure resursele financiare necesare implementării optime a proiectului, în condiţiile decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Directorul Muzeului Civlizaţiei Gumelniţa, prof. dr. Done Şerbănescu, este figura culturii olteniţene, dar mai ales un neobosit cercetător în domeniul arheologic şi istoric. Done Şerbănescu a pregătit toată documentaţia necesară demarării proiectului. Directorul muzeului de arheologie ne spune că s-a gândit foarte bine la cum poate fi pusă în valoarea spiritualitatea, istoria şi cultura în Olteniţa: „ Ca să oferim elemente arheologice descoperite prin săpături cum ar fi obiecte sau aşezări preistorice este foarte greu pentru că e nevoie de pază în câmp, e o zonă izolată şi departe de oraş. Cel mai bine va fi pusă în valoare reconstituirea luptei dintre turci şi ruşi, care s-a ţinut la Olteniţa, iar zona ce se poate valorifica în sens turistic este zona portului. Nu ştiu cum e cu terenul acolo, dacă este al Olteniţei sau aparţine tot de Giurgiu, dar este spaţiu pentru carantină, se pot face lucruri deosebite acolo. În Irlanda am văzut reconstituirea acestei lupte şi este foarte frumos. Prima luptă din războiul Crimeei dintre ruşi şi turci s-a dat la Olteniţa în 1853, iar acolo la Dunăre era carantina Olteniţei, iar zidurile sunt sub pământ. În jurul carantineri s-a dat lupta, iar acolo au murit 800 de turci. Am stampe de atunci cu lupte de cavalerie şi de infanterie. Este o luptă spectaculoasă într-adevăr, la care participă generali de marcă. Se poate face o reconstituire a luptei cu tunuri puse pe poziţie, o sală unde să se proiecteze scene din timpul bătăliei. În afara acestor construcţii se pot face de asemenea multe atracţii în afară: teren de tenis, de golf, astfel ca turiştii să petreacă timpul în mod plăcut. De exemplu, în anul 1988 am găsit prin săpături un pistol cu cremene, ghiulele şi dacă se fac săpături, avem sigur ce arăta. Sunt multe piese care vor fi scoase la suprafaţă. Se pot face manechine de soldaţi şi multe alte lucruri interesante care să reconstituie lupta” ne declară Done Şerbănescu, directorul muzeului de arheologie din Olteniţa.

Primăria Olteniţa doreşte ca prin co-finanţări să demareze un proiect pe termen mediu şi lung, a cărui finalitate să fie modernizarea serviciilor oferite, prin diversificarea industriilor profitabile în Olteniţa, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea calităţii vieţii comunităţii, creşterea cu minim 15% a numărului de turişti-vizitatori, repunerea în valoare a elementelor istorice şi culturale cu potenţial de atragere a turiştilor şi creşterea implicită a acestei industrii, creşterea gradului de satisfacţie al locuitorlilor municipiului Olteniţa, îmbunătăţirea imaginii municipiului Olteniţa la nivel naţional şi internaţional.

Comentarii

 1. Petre Anghel spune:

  Mai tineti mine articolul publicat de „Olteniteanul” cand era abea pe la inceput? Era un articol legat de turismul din Oltenita. Majoritatea erau rezervati in privinta asta si nu prea aveau incredere. Ma bucur sa vad ca se iau masuri in acest sens si sunt de parere ca va ajuta mult orasul nostru. Daca am sta putin sa ne gandim cum arata orasul si cum este acum, observam o diferenta mare. Mult succes in realizarea proiectului!

 2. Stefan Balan spune:

  sa speram ca o sa se rezolve 😀 …..

 3. Mihai Ceauşu spune:

  Vazand ce s-a intamplat in zona Oltenita dupa ’89 pana in prezent, plus si persoanele care promit, nu pot decat sa scot un zambet fals, fortat.

 4. Cipleu Rodin Bogdan spune:

  Tot respectul pentru omul de cultura d-l done Serbanescu unul dintre putinii din aceasta specie pe cale de disparitie.Un om remarcabil,cu viziuni si idei remarcabile si de o discretie si omenitate profunde.
  As vrea sa am aceleasi aprecieri si vis-a-vis de punerea in practica a acestor idei despre portul si zona turistica Oltenita.Dar cine stie?Speranta la romani moare ultima….

 5. Petre Ivan spune:

  Stai s-o vedem si p-asta

 6. George Popa spune:

  cand or zbura caini dand din piciore si inotand din limba atunci va face udrea port turistic la oltenita ,peste 50 de ani e bn hai pa