Profesorii olteniţeni au solidarizat astăzi cu colegii lor din judeţul Călăraşi

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a anunţat săptămâna trecută decizia privind calendarul protestelor în învăţământ, care au început în 15 martie şi cuprind mitinguri, pichete, greve de avertisment. Ele vor culmina cu grevă generală, în luna iunie 2010. Cornea a precizat că a vorbit deja şi cu reprezentanţii celorlalte trei federaţii sindicale din învăţământ, pentru a organiza împreună protestele, iar aceştia au fost de acord şi-şi coordoneze acţiunile de protest de la nivel central.

Astăzi, 18 martie, începând cu ora 10,00 în faţa Primăriei Olteniţa s-au strâns aproximativ 50 de cadre didactice, nedidactice şi personal auxiliar din învăţământul olteniţean. Au fost prezenţi profesori şi personal auxiliar sau nedidactic din toate şcolile şi liceele olteniţene. Aceştia au pichetat sediul primăriei olteniţene, pactizând cu ceilalţi colegi din Călăraşi, Lehliu şi din ţară.

Liderul de sindicat pe zona Olteniţa din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), prof. Mariana Capşa a declarat că acţiunea de azi nu a însemnat decât o revendicare a drepturilor legale ale cadrelor didactice din învăţământul românesc.

Liderul de sindicat pe zona Olteniţa, prof. Mariana Capşa:

„Vrem doar drepturile noastre câştigate prin instanţele de judecată, hotărâri definitive, executorii şi irevocabile din 2008. Guvernul Boc a rămas repetent la capitolul , deşi din câte ştiu este jurist. Aceste sentinţe au caracter de lege, iar o lege trebuie respectată. Am câştigat în 2009 pentru Legea 221, hotărâre care este definitivă şi executorie.”

„Guvernul Boc a avut grijă să dea 2 ordonanţe, prin care să amâne punerea în aplicare a acestei sentinţe referitoare la primele de vacanţă câştigate de noi în 2008 şi încă aşteptăm să intrăm în drepturile noastre cu cei 34% promişi din întreaga sumă ce ni se cuvine. De asemenea, trebuie să ne manifestăm dezacordul faţă de decizia Guvernului şi a Ministerului Învăţământului de a disponibiliza 15.000 de cadre didactice începând cu 1 septembrie, deşi în 2009 au mai fost disponibilizate 18.000 de cadre didactice. La nivelul judeţului Călăraşi disponibilizarea se ridică undeva la 160 de cadre didactice. Se ştie că o şcoală de la nivelul Olteniţei s-a desfiinţat, iar elevii ei au fost arondaţi altor două şcoli din municipiu.

„Nu putem să nu luăm o atitudine chiar la Legea 330, care este o lege ce face discriminări în rândul cadrelor didactice. Deşi Ordonanţa nr. 1/2010 specifică foarte clar că nimeni nu va avea de pierdut la salariu, veniturile din învăţământ au fost diminuate prin aplicarea acestei legi, mă refer la legea de salarizare în sistemul bugetar.”

„Fac o completare la discriminarea existentă din cauza aplicării Ordinului 3235, prin care mulţi colegi de-ai mei nu beneficiază de recunoaşterea studiilor universitare din învăţământ, un ordin nedrept ce face să ne învrăjbim între noi. Această manifestare a noastră de astăzi de la Olteniţa, Lehliu şi Călăraşi arată că suntem uniţi.”

Primarul Municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, se declară solidar cu profesorii şi spune că aceştia trebuie să fie plătiţi pentru drepturile câştigate în instanţă, dar şi pentru alte drepturi ce li se cuvin.

Primarul municipiului Olteniţa Costinel Milescu:

“Guvernul nu a asigurat finanţarea acestor drepturi câştigate de către profesorii din ţară. Profesorii au profitat de ceea ce s-a întâmplat în alte părţi unde au fost date în judecată primăriile şi au procedat şi aici la fel, deşi între primării şi şcoli nu există un contract de muncă. Atunci era normal ca să nu primească din resurse proprii ale primăriei aceşti bani la care făceau referire-primele de vacanţă. Guvernul este obligat să pună în posesia profesorilor suma respectivă.”

“Primăriile nu asigură decât cheltuielile materiale pentru funcţionarea în bune condiţii a şcolilor în municipiu şi atunci este corect ca primăria să nu asigure din surse propii nevoile lor şi nici nu au de unde. Este vorba la nivelul oraşului de 27 miliarde de lei vechi, o sumă imensă pentru posibilitatea municipiului.”

“Sunt solidar cu profesorii, mai ales că au salarii foarte mici ca şi în primărie.”
“Am făcut diligenţe către Prefectură, Consiliul Judeţean, Ministerul de Finanţe, Ministerul Educaţiei pentru obţinerea acestor sume pe de o parte câştigate în instanţă, pe de altă parte orice alte sume li s-ar cuveni. Am primit numai răspunsuri negative. Există acea Ordonanţă care hotărăşte ca sumele câştigate de profesori în instanţă să fie plătite eşalonat începând cu 2010, 2011 şi 2012, dar a mai apărut o Hotărâre de Guvern care amână această plată începând cu 2011. Noi chiar de la promulgarea bugetului pe 2010 am făcut diligenţe special pe aceste sume şi am primit răspuns negativ.”

Sindicaliştii FSLI vor să organizeze o grevă generală în prima parte a lunii iunie şi astfel să nu încheie situaţia şcolară, blocând anul şcolar.

Totodată, aceştia vor să depună o plângere la forurile internaţionale, pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti şi să înainteze o plângere penală împotriva conducerii Ministerului Educaţiei, din cauza acţiunilor de instigare şi presiune asupra angajatorilor pentru a nu respecta hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile privind drepturile salariale.

Liderul FSLI a mai spus că sindicaliştii sunt nemulţumiţi că din septembrie vor fi disponibilizaţi aproximativ 17.000 de angajaţi din învăţământ, de reducerea veniturilor prin aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi de reducerea salariilor cu 15 la sută din noiembrie-decembrie anul trecut.

Cornea a mai spus că, în funcţie de negocierile care vor avea loc în următoarele zile cu ministrul Educaţiei, sindicaliştii ar putea renunţa la anumite acţiuni de protest.

Liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, cu care au avut o discuţie de peste trei ore. Sindicaliştii au fost mulţumiţi că în sfârşit au fost primiţi de ministrul Educaţiei, dar total nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii.

Ministrul Daniel Funeriu a declarat, miercuri, că Ministerul Educaţiei are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor conform legii salarizării unice şi a tuturor prevederilor legale în vigoare.

Referitor la diversele probleme semnalate, în unele judeţe, ministrul a arătat că acestea s-au referit la plata celui de-al 13-lea salariu, dar care nu au ţinut cont de prevederile legale, la încadrările făcute cu acordarea unor sporuri care însă nu ar avea acoperire legală, precum şi la faptul că s-au pus în executare hotărâri judecătoreşti privind plata către profesori, deşi procesele nu erau finalizate.

distribuie pe facebook