Spitalul Municipal Olteniţa-după controlul Ministerului Sănătăţii şi pe timp de criză

Ministerul Sănătăţii a declanşat în ţară de curând un control cu tematică variată. La Olteniţa, o echipă a ministerului a dorit să facă o evaluare a Spitalului Municipal Olteniţa. Potrivit directorului spitalului, dr. Liana Petculescu, la Olteniţa delegaţia a dorit să facă o evaluare a unităţii spitaliceşti, în vederea descentralizării, ce urmează să se facă pentru unităţile spitaliceşti din ţară.

Dr. Liana Petculescu, managerul spitalului:

“În primul rând a fost un control ce a avut în vedere descentralizarea spitalelor, reabilitarea lor, extinderea de spaţii, cheltuieli cu utilităţile, apoi s-a făcut o evaluare privind situaţia spitalului, scopul celor din minister fiind reducerea numărului de spitale, care se dovedesc a fi ineficiente, adică nu au secţii care să ducă la acreditare.”

„Delegaţia a urmărit dacă am respectat normele de funcţionare a circuitelor din spital: spălătorii, bucătării, modul cum se face dezinfecţia, curăţenia, dotarea cu materiale în aceste secţii, respectarea circuitelor în spitale…”

„M-au întrebat la ce număr de pacienţi asigură spitalul asistenţă medicală. Sunt în jur de 60.000-70.000 de locuitori cu cei din zonele arondate Olteniţei şi serviciile pe care le facem pentru spitalul din Budeşti cu secţiile de chirurgie şi obstretică-ginecologie. Deşi spitalul nu a fost reabilitat, el arată ca şi cum a fost reabilitat, ni s-a spus. Le-a plăcut că e curăţenie, că respectăm ordinul ministerului privind circuitele funcţionale în toate spaţiile spitalului, pe secţii plus anexe: radiologie, ambulatoriu, spălătorie, bucătărie, laborator.”

„Eu cred că această descentralizare ne avantajează. Consiliul Local ne-a sprijinit de câte ori le-a permis bugetul. Vom fi scutiţi de cheltuielile cu utilităţile care în lunile de iarnă se ridică la 900-950 de milioane iar vara la 300-400 milioane. Ne-ar favoriza descentralizarea pentru că am putea reabilita clădirea la exterior, care nu arată prea bine dar şi spaţiile interioare. Sperăm într-un proiect din fonduri de dezvoltare regională pentru reabilitarea spitalului şi ambulatoriului. Este demarat deja un astfel de proiect, dar avansează greu.”

Despre bugetul spitalului, dr. Petculescu spune că nu există încă pentru că nu s-a făcut pentru spital şi speră în lunile aprilie, mai să apară acest buget.

Dr. Petculescu:

„Serviciile noastre vor acoperi salariile, dar nu medicamentele şi utilităţile. Aici am avea nevoie de sprijin din partea Consiliului Local.”

„În curând se vor pensiona mulţi salariaţi iar ordonanţa nu ne permite să angajăm decât o persoană la 7 posturi vacante. Avem nevoie de medic de laborator, criză cronică deja. Acum când am găsit medic de laborator nu pot angaja că mă blochează Ordonanţa nr. 34, iar dacă nu am medic de laborator nu pot încheia contract cu Casa de Sănătate pentru ambulatoriu şi medic de familie. Ne-au cerut un necesar minim pentru medici. Am cerut post pentru medic de laborator şi 4 sau 5 pentru cadre auxialiare: infirrmiere şi femei de servici. Vor să deblocheze aceste posturi.”

Centrul de Primiri-Urgenţe nu se va mai înfiinţa la Olteniţa. Dr. Petculescu arată care au fost motivele celor din minister să refuze înfiinţarea unui astfel de centru: „Am găsit medic de urgenţă de medicină generală şi asistenţă de urgenţă. Mi s-a spus că Olteniţa este aproape de Bucureşti şi nu se va putea înfiinţa un astfel de centru de primiri-urgenţe, bugetul ministerului este foarte sărac, cadrele medicale de la acest centru urmau să fie plătite de la bugetul de stat. Şi la Călăraşi e nevoie de medici la UPU (Unitatea de Primiri-Urgenţe), întâi să se acopere acolo posturile şi apoi urmează Olteniţa, aşa au spus.”


Despre criza financiară, dr. Petculescu spune că se cunoaşte şi în spital. Comparativ cu alţi ani, spitalul are acum probleme financiare:

Dr. Petculescu:

„Este singurul an (2009) când fac datorii de când sunt director de 7 ani. Sunt puţin panicată pentru că sunt în imposibilitatea de face plăţile fixate de minister la medicamente şi materiale sanitare. Nu am fost în criza asta aşa. O simt şi mai ales că nu mai ai cui să ceri ajutor. Trebuie să te ajuţi singur, iar serviciile noastre nu ne permit să scoatem mai mulţi bani, chiar dacă am mai mărit din taxe la poartă, la avorturi. Nu ajung banii…”

distribuie pe facebook

Comentarii

  1. Vali Tugui spune:

    Doamne cum arata … la ce vad eu in imagini cam toate sunt de pe vremea raposatului … sunt cuprins de … rusine cred … A vazut cineva cum arata un spital particular ??? Cand te gandesti ca o amarata de pravalie care vinde salam este obligata sa se alinieze normelor europene si spitalul are usi si compartimentari interioare din cornier cu tabla neagra… pardoseli din mozaic venetian chiar si in sala de operatie … curate, este adevarat dar … nu stiu de ce am un feeling de lumea a treia. Da Laura, ai dreptate, f multi medici buni pleaca afara, asta cred ca ar trebui sa facem cu totii si sa lasam aici doar pe domnii din ministerul sanatatii, sa plateasca singuri taxe dupa care sa fie tratati in aceste spitale.

  2. Mihai Ceauşu spune:

    @Vali Tugui,
    Cati olteniteni isi permit consultatii, analize sau interventii chirurgicale in spitalele private? In zona Oltenita oamenii nu-si permit nici macar cumpararea de medicamente compensate. In rest…mare dreptate, dar cred ca ne meritam soarta, doar noi i-am votat, nu?