Termourban Olteniţa aproape de blocaj financiar

Statul şi persoanele fizice şi juridice au datorii către Termourban neachitate

Termourban Olteniţa a evaluat situaţia economico-financiară a sa până la sfârşitul lunii ianuarie 2010. În continuare, există mulţi datornici la societatea furnizoare de căldură şi apă caldă, creanţele de încasat la persoane fizice ajungând la 22 ianuarie la 1.160.000 lei, iar cele care urmau a fi încasate de la agenţii economici şi instituţiile publice erau la aceeaşi dată de 126.171 lei. Termourban Olteniţa are de încasat de la bugetul de stat 1.337.726 lei, sumă care adună compensarea unitară de gaz şi ajutorul de încălzire. La rândul ei, societatea Termourban are datorii către Wirom Gas, Electrica şi Ecoaqua. Termourban a emis decont de subvenţie în avans pentru luna ianuarie în valoare de 683.008 lei, sumă ce reprezintă 167.736 de la bugetul local şi 515.272 lei compensarea unitară de gaz natural de la bugetul de stat. Societatea a constatat un deficit de 370.364 lei la sfârşitul lunii ianuarie.

Conducerea Termourban Olteniţa consideră că fără încasarea subvenţiei de la bugetul de stat şi a ajutoarelor de încălzire, nu se va putea acoperi integral consumul de gaz din perioada de iarnă care a mai rămas. Acest lucru presupune întreruperea furnizării de gaz de către Wirom. Din factura de combustibil pentru luna decembrie 2009 emisă de Wirom societăţii Termourban, şi care are valoarea de 1.058.606 lei, Termourban a achitat numai 385.413 lei, diferenţa de 673.193 lei rămânând scadentă la finele lunii ianuarie. Pentru recuperarea creanţelor restante de la populaţie, conducerea Termourban a decis luarea mai multor măsuri. Au fost făcute convocări la conciliere, s-au vândut un apartament şi o garsonieră, au fost încheiate angajamente de plată, există de asemenea dosare aflate în instanţă. Printre restanţierii-debitori sunt 260 de notificări pentru acţiune în instanţă, alte sume vor fi recuperate în urma sentinţelor judecătoreşti sau prin executorul judecătoresc, fie prin debranşare, fie prin executare silită.

Primarul Costinel Milescu este îngrijorat de faptul că statul „se spală pe mâini precum Pilat din Pont”

Faptul că România se află în colaps financiar este un motiv foarte bun faţă de care statul, prin instituţiile ministeriale ale sale, să se poată spăla pe mâini precum Pilat din Pont. Deşi există hotărâri de guvern şi legislaţie care să arate că statul acordă subvenţii la energia termică, în acest moment acesta se află în imposibilitatea de a-şi achita datoriile legale către societăţile de distribuire energie termică.

Costinel Milescu, primarul municipiului Olteniţa, spune că pentru anul 2010, la subvenţia pentru energia termică, în lege este stipulată acordarea a 45% din preţul combustibilului pentru acest tip de energie. „Anul trecut am primit doar 54%. Legea a fost modificată, în aşa fel încât probabil vor muta această subvenţie pe umerii autorităţilor publice locale. Dacă era o sumă mai mică nu se întâmpla nimic, dar la aproape 50 de miliarde de lei-60 de miliarde de lei vechi (depinde de producţie), este imens pentru Consiliul Local Olteniţa. Necesarul de subvenţie pe 2010 prognozat ar fi undeva la 35 de miliarde de lei, din care am primit până acum 10 miliarde, prin hotărâre de guvern.” declară edilul şef al municipiului Olteniţa. Acesta mai spune că deşi s-au făcut numeroase intervenţii către instituţiile abilitate, nu s-a rezolvat nimic. „Din nenumăratele intervenţii făcute ni s-a spus că aceasta este suma pentru tot anul 2010, rămânând pe umerii noştri o diferenţă de 25 de miliarde, bani ce trebuiau să vină de la bugetul statului. Dacă nu găsim măsuri, Consilul Local va fi obligat să ia măsuri privind alimentarea cu energie termică pe anul 2010.” spune Milescu, îngrijorat de situaţia actuală, pe care a prezentat-o şi consilierilor olteniţeni în şedinţa lunii februarie.

Termourban Olteniţa are, începând din 26 februarie, un nou administrator-director interimar. Tudor Vasile, cel care a condus Termourban 1 an şi 5 luni, a cerut revocarea sa din funcţie. Până la numirea unui administrator-director, s-a numit administrator-director interimar Cornel Ştefănescu. Acesta va primi pe toată perioada cât va fi director drepturile salariale stabilite de Consiliul Local Olteniţa.

Costinel Milescu declară că Tudor Vasile şi-a îndeplinit sarcinile cu seriozitate şi conştiinciozitate, societatea având un trend ascendant în timpul administrării sale.

Noul director interimar al Termourban, Cornel Ştefănescu, a absolvit Facultatea de Energetică, secţia “Subingineri Reţele Electrice”, specializarea “Electroenergetică”.
vezi video

distribuie pe facebook

Comentarii

 1. Mihai Ceauşu spune:

  Aveti grija la elsaco, noi ne-am trezit ca trebuie sa platim aproape 700ron pe luna februarie pentru ca elsaco are oameni incompetenti care nu iti spun ce anume trebuie sa faci, ei se apara doar spunanad ca trebuie sa invatam contractul (cel de acum 4 ani, daca nu ma insel). Incepand cu toamna viitoare ni se pregatesc alte contracte, asa s-a laudat o doamna de pe acolo.
  Am inteles de la cei cu centrale pe gaz ca ii costa undeva la 250-300ron la nivelul lunii ianuarie. Deci, termourban are si subventie iar costul este dublu, la un confort mai redus. Pe mine ma depaseste situatia asta.
  ps: nu mai pomenesc de nesimtirea multora care nu-si platesc utilitatile.

 2. Nicoleta Nestea spune:

  daca subventiile s-ar da corect si strict la cine se incadreaza cu adevarat in conditiile respective,poate ca statul si ar permite sa deconteze subventiile. dar din pacate,pentru ca romanul e hot si nesimtit,va garantez ca cel putin 50la suta din dosare sunt mincinoase.
  eu as propune sa se elimine aceste subventii,macar acum in vreme de criza si fiecare sa se autogospodareasca, sa nu mai astepte pomana statului.
  in plus,sunt persoane in oltenita care fac parada modei pe strada, in schimb au subventie maxima la incalzire. RUSINE1

 3. Marian Barcan spune:

  orice atzi face , orice atzi zice…. tot niste hotzi suntetzi cu totzii (TERMOURBAN).

 4. Raluca Ferude spune:

  MAI HOTII SANTETI VOI CEI DE LA TERMOURBAN

 5. Marian M. spune:

  …luxul se plateste…noi cei de pe la case nu cheltuim bani pentru a ne incalzi locuintele?…nu va convine sistemul, iesiti in strada si manifestati, nu doar vorbe in vant…

 6. Vali Tugui spune:

  Nu stiu ce contracte are Elsaco dar oare Termourban cum de permite unei firme capusa sa incaseze aceste sume de bani pt. citire repartitoare ? Unu cu XXX si altul cu malaiul ? ca asta inteleg … Termourban da faliment dar Elsaco este in plina expansiune si pregateste noi contracte. Ori la Termourban nu sie nimeni sa citeasca ori Elsaco are contract pe viata sa incaseze pt. ca are „baieti destepti” … In acest caz cred ca Elsaco va incasa citirea chiar si dupa ce Termourban da faliment. Doamneeeeee …

 7. Nan Elena spune:

  Suntem prea saraci sa ne permitem sa dam niste bani de pomana unor sarlatani.Daca lor nu le este rusine sa ne bage mana in buzunar,noi toti ar trebui sa adoptam o pozitie corecta, sa fim uniti si sa le cerem socoteala.