Ziua Femeii la Olteniţa a fost aniversată cu spectacole de muzică şi dans

Prima zi când a fost aniversată femeia s-a ţinut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte cîteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care pînă atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

În România se sărbătoreşte în fiecare an Ziua Internaţională a Femeii. Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei dar după revoluţia din 1989 ziua mamei a fost înlocuită cu ziua femeii. Ziua Femeii a rămas în continuare un prilej de bucurie pentru mame şi bunici, iubite sau prietene, surori, în general “femeia” din România. Odată cu sosirea primăverii şi sărbătoarea mărţişorului, atât şcolile cât şi alte instituţii aniversează aceste zile.

Clubul Elevilor a prezentat un program artistic reuşit

Clubul Elevilor a prezentat femeilor din Olteniţa un program artistic dedicat mamei în după amiaza zilei de sâmbătă, 6 martie. Copiii ucenici ai claselor de muzică şi dansuri de la Clubul Elevilor din Olteniţa au evoluat pe scena Sălii Mari a Primăriei Olteniţa. Elevii grupei de dans a Danielei Durneac au interpetat mai multe dansuri din genuri diferite. Fetele de la grupa de muzică a prof. Dan Pavelescu au interpretat melodii ritmice cu iz primăvăratic.

Surpriza serii de sâmbătă a fost o prezentare de modă a celor mici -băieţi şi fete- care au etalat propriile ţinute vestimentare. Ei au arătat cât de elegant sau interesant poţi fi şi la o vârstă fragedă.
Spectacolul a fost unul dintre cele mai reuşite, sala devenind la un moment dat neîncăpătoare din cauza fluxului mare de copii şi părinţi.

foto: Victoriţa Colonel

Crucea Roşie a dedicat un spectacol Zilei Femeii

Un alt spectacol dedicat Zilei Femeii a fost organizat de Filiala “Crucea Roşie” Olteniţa. Organizatorii şi reprezentanţii mişcării de caritate, au dorit să facă o prezentare istorică de la înfiinţarea societăţii naţionale. “Crucea roşie” este o organizaţie internaţională, care se ocupă în special de protejarea şi ocrotirea victimelor de război. Conform protocoalelor şi uzanţelor în domeniu, şefia filialelor naţionale este asigurată de soţiile celor mai înalţi demnitari, ale conducătorilor ţărilor respective. Aşa a fost şi în România. Pe 4 iulie 1876, s-a înfiinţat Societatea „Crucea Roşie” din România, prin hotărârea Principelui Ghica de organizare a unei societăţi de ajutor pentru militarii răniti pe câmpul de luptă. Regina Maria, patroana Crucii Roşii Române la începul secolului XX, a fost una dintre personajele care a marcat fundamental evoluţia acestei organizaţii unice în România. O evocare a acelei perioade, precum şi viaţa reginei românilor a fost făcută de prof. Liliana Niculiţă, preşedintele Crucii Roşii-filiala Olteniţa.

Spectacolul a debutat cu versurile unor poezii semnate de Octavian Paler şi interpretate de Doina Muşat, prof. psiholog la Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” şi membru în Biroul Executiv al Crucii Roşii Olteniţa.
Un număr de 13 copii talentaţi au executat la orgă fragmente ale operelor unor renumiţi compozitori ai lumii, aparţinând diferitelor epoci istorice muzicale. Prezentarea copiilor şi a lucrărilor interpretate de ei a fost făcută de Laura Suzeanu, de asemenea membru în Biroul Executiv al Crucii Roşii Olteniţa.

Uşurelu Miruna, Vlaş Ioana Stoican Andra, Uşurelu Denisa, Munteanu Horia, Radu Florentina, Dănilă Georgiana, Ungureanu Cristian, Costache Diana, Ispas Cristiana, Samara Teea, Sofian Carmen şi Marinescu Andrei au fost virtuozii de duminică seara, ce au surprins plăcut publicul spectator cu talentul lor.

Două scenete tradiţionale româneşti, una dintre ele care a evocat perioada interbelică la Olteniţa, au fost interpretate de eleve ale Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”

Andreea Neferu a executat cu vocea sa minunată două piese din repertoriul românesc şi cel internaţional. Andreea a reprezentat municipiul în ultimii ani în diverse concursuri naţionale, de unde a venit cu premii importante.
Doi micuţi dansatori, antrenaţi la un club de dans din Bucureşti, Bogdan Niculiţă şi Valentina Drăgan, au lăsat zâmbete de plăcere şi au declanşat aplauze puternice în rândul publicului spectator.

Frumuseţea serii a fost încununată cu perechea de dansatori ai stilului de dans „standard”, Nicoleta şi Adrian, sosiţi din Bucureşti special pentru seara dedicată femeilor. Nicoleta Margalina şi Adrian Nedelcu au dansat pe ritmuri de vals, tango, slow dance, dar şi pe ritmuri latine de rumba, jive şi cha cha cha. Dansatorii au animat sala, invitând la dans persoane din rândul spectatorilor. Cei doi au uimit publicul cu mişcările şi tehnica lor de dans, primind recompensă ropote de aplauze din partea celor prezenţi la spectacol.

Banii obţinuţi din vânzarea biletelor la spectacolul Crucii Roşii au ajuns la părinţii unui copil cu probleme de sănătate.

foto: Robert Niculiţă

distribuie pe facebook

Comentarii

  1. Catalina Ghezea spune:

    felicitari doamnei Niculita! salutari si multa bafta in tot ceea ce va mai realiza pe viitor! (o fosta eleva)