Deşeurile industriale şi menajere vor crea energie electrică cu panouri fotovoltaice

Rampa ecologică, subzona platforma de gunoi, va face obiectul amplasamentului unui teren în suprafaţă de 11,71 ha. Investiţia urmăreşte realizarea producţiei de energie electrică cu panouri fotovoltaice.

Consilier PSD Liliana Teodoru nu a înţeles de ce e nevoie ca un teren în suprafaţă de 5000 mp să treacă din domeniul public în cel privat.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, explică. vezi video din  timpul şedinţei

Costinel Milescu:

„Un teren va fi dus din domeniul public în cel privat, pentru că cei care au cerut terenul pentru un studiu de fezabilitate în primă fază pentru producţia unei centrale cu celule fotovoltaice, doresc să grăbească treaba cât mai repede pentru investiţie. Sunt termene de depunere stabilite şi ne grăbim. Dacă erau în domeniul public era nevoie de nişte aprobări de la diverse servicii de specialitate. Avem nevoie pentru orice concesiune de documente care stau în spatele acesteia. Noi am făcut nenumărate întâlniri cu tot felul de consultanţi, probabil că 4-5% dintre aceştia vor face ulterior paşii ce urmează. Terenul este situat în incinta rampei şi este vorba de 12,7 ha. Avem o propunere pentru concesionarea unui teren şi prelucrarea gunoiului prin piroliză şi obţinerea energiei electrice verzi.”

„Din punct de vedere tehnic eu şi viceprimarul o agreem. Soluţia sună foarte bine, în comparaţie cu nebunia pe care o facem cu Călăraşiul de a transporta deşeurile de gunoi la Ciocăneşti, unde există o rampă comună. Noi suntem cu mai mulţi paşi în faţa Călăraşiului şi suntem obligaţi să ne rezolvăm urgent această soluţie. Aşteptăm nişte containere. Agreez această soluţie din punct de vedere tehnic şi aştept informaţiile ulterioare. În urma acestui procedeu va rămâne un compost care este neutru din punct de vedere chimic, poate fi împrăştiat pe terenurile agricole, şi atunci nu vom mai fi obligaţi să cărăm acele cantităţi de deşeuri, ţinând cont că minimul de intrare în rampă este de 30.000 de mc/an şi atunci am scăpat de o mare nebunie. Această investiţie este una dintre soluţiile cele mai simple din punctul meu de vedere. Deşeul este o marfă iar această marfă noi o vom vinde. Noi vom avea un control asupra lor, în sensul că ne obligăm să-i dăm deşeurile iar dacă nu ne vom înţelege, nu avem nici o obligaţie faţă de ei.”

Consilier PDL Viorel Pironea spune că există un proces complex de ardere la 6000 de grade Celsius ce va conţine 3 componente: „Prin arderea deşeurilor vom elimina gunoi ce va produce energie, iar din deşeurile rezultate ce vor fi solidificate se pot da resturile firmelor producătoare de vată minerală ca să dau un exemplu, ca materiale de construcţii.”

Terenul de 5000 de mp pentru rampa ecologică, ce va avea ca destinaţie amplasarea instalaţiei portabile „Helios 1000 kw” pentru incinerarea deşeurilor industriale şi menajere are şi un preţ. Concesiunea se face pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitate de prelungire. Energia electrică provenită din surse regenerabile va fi produsă cu ajutorul echipamentelor ce vor monta instalaţia de tip Helios 1000 kW mobile. Suprafaţa de teren pentru investiţie este solicitată de firma Helios-India Regd Add.

Astfel, preţul minim de concesiune a fost stabilit la 1,2 euro/mp/an, adică 6000 de euro pe an.

Urmăreşte discuţiile din timpul şedinţei de lucru a consilierilor olteniţeni:

Societatea de Consultanţă Europrogram a venit în sprijinul Primăriei Olteniţa pentru crearea unui parc fotovoltaic, ce va produce energia necesară consumului intern. O firmă indiană doreşte să pornească o investiţie pentru incinerarea deşeurilor industriale şi menajere pentru care solicită Primăriei Olteniţa şi Consiliului Local suprafaţa de 5000 mp de teren.

Europrogram a solicitat primăriei olteniţene aviz de principiu pentru crearea unui parc fotovoltaic. Scopul acestuia este producerea energiei proprii, necesară consumului intern. Propunerea arată că proiectul poate fi finanţat de primărie prin accesare de fonduri comunitare, atât prin fondurile derulate la nivel naţional cât şi direct la Comisia Europeană, cu componentă neramburasabilă între 85% şi 100%. Primarul Milescu a arătat consilierilor că societatea s-a oferit să sponsorizeze studiul de fezabilitate, reprezentanţii Europrogram considerând că este vorba de un proiect privind producerea energiei verzi. Soluţiile de finanţare trebuie să vină din partea primăriei olteniţene. Potrivit edilului şef, pentru acest proiect este nevoie de punerea la dispoziţie a unui teren în suprafaţă de cca 2 ha, în apropierea unei linii de medie sau înaltă tensiune şi de aflarea consumului mediu anual de energie necesară.

Reprezentanţii societăţii Europrogram doresc să dezvolte proiecte pentru centrale mari, iar în urma discuţiilor purtate cu conducerea Primăriei Olteniţa, aceştia au înaintat o scrisoare de intenţie şi Sistemului Urban Olteniţa, în ideea că atunci când se va depune un proiect în acest sens se vor lua în calcul şi consumurile comunelor membre Sistemului Urban.

Consilierii olteniţeni au acordat aviz de principiu solicitării.distribuie pe facebook

Comentarii

 1. Mihai Ceauşu spune:

  Sigur, maine ca e ziua mai lunga.

 2. Viorel Constantin spune:

  pai hai sa vindem si oltenita
  altceva ce sa mai vindem?

 3. Petre Ivan spune:

  Dl primar ne spune cat a luat „comision”. 10%?

 4. Oprea Paraschiv spune:

  Probabil ca serviciul de salubritate din Oltenita s-a gandit sa stocheze reziduurile menajere in curtile oamenilor timp de 3 saptamani pentru a putea realiza cat mai rapid parcul fotovoltaic din oras pe cheltuiala cetatenilor care si-au platit taxa de salubrizare si care nu beneficiaza de aceste servicii de circa o luna de zile,colectarea gunoiului facandu-se preferential.Aceasta este situatia pe strada Ion Heliade Radulescu, dar nu numai,cazuri similare intalnindu-se si pe strazile invecinate. Mergand la biroul serviciului de salubritate,mai exact la sefa de coordonare a mijloacelor auto am fost apostrofati spunandu-ni-se:”Mergeti si reclamati unde vreti!”. Aceasta este atitudinea unui bugetar platit din banii nostri.
  Rugam Primaria Oltenita sa ia masuri in acest caz pentru a ne fi colectat gunoiul care a devenit deja un real focar de infectie,dar si sa ia masuri impotriva acestei bugetare care nu are ce cauta intr-o institutie municipala,fiind vorba despre „doamna” Crangasu Mihaela de la Serviciul de Salubrizare al Primariei Oltenita.

 5. Vali T spune:

  Doamne cat de mici suntem, de la gunoiul neridicat sarim la centrale fotovoltaice , by the way … „investita urmareste realizarea productiei de energie electrica cu panouri fotovoltaice” asta inseamna ca panoul capteaza energia solara si produce curent … ce treaba are asta cu gunoiul ? am citit mai jos ca energia va alimenta consumul propriu, asta sa fie ??? dar si mai jos aflam ca au nevoie de o linie de medie sau inalta …eu nu mai inteleg nimic dar da bine ca e ECOLOGIC si precis eu nu stiu ce este ala panou fotovoltaic si nici metru patrat de teren … apropos … astia nu creaza locuri de munca ? nu , ca e ecologic