Elevii şcolii din Luica se remarcă în turnee

Şcoala generală din localitatea Luica iese în evidenţă depăşind graniţele în plan artistic-educativ şi dorind să se facă cunoscută prin activităţile sale nu doar local, cât mai ales în alte localităţi din judeţul Călăraşi, sau în municipiile judeţului. Directorul şcolii, prof. Vifor Niţu, doreşte să se autodepăşească, iar şcoala din Luica să devină oarecum tabu pentru multe alte şcoli din judeţul Călăraşi în ceea ce priveşte proiectele iniţiate şi realizările sale. Artiştii şcolii se află într-un turneu. Să vedem ce presupune acest turneu, ce au realizat copiii ambiţioşi, cum se evidenţiază ei cu ceea ce fac, în special trupa de dans coordonată de instructor Dan Dimitriu, profesor de dans în cadrul Clubului Elevilor Olteniţa:

Artele atacă

Stimati colegi

Va rog sa va imaginati oameni stand intr-o zi de sarbatoare, apoi: o hora in sat,carnavalul de la Rio, un bal intr-un salon din Viena, o petrcere intre prieteni…..
Fața vi s-a luminat deja zambiți, poate daca va ganditi mai mult auziți muzica, vedeți mișcarile, simțiți atmosfera de buna dispoziție. Dansul este o forma de comunicare intre tine si corpul tau… Intre tine si ceilalti oameni.
Sunt deosebit de onorat pentru ca astazi am ocazia sa va prezint realizarile trupei de dans si a grupului vocal de la scoala noastra (LUICA)

Totul a început prin a mă informa de ceea ce fac elevii din alte țări. Am avut ocazia să discut cu elevi și profesori de la Școala Americană și mi s-a spus că acolo se iau lecții de actorie, muzica și au loc competiții sportive.
Mi-am zis de ce nu și la noi?
Începutul, care s-a dovedit a fi mai mult sau mai putin dificil va ocupa întotdeauna un loc special in cufărul nostru cu amintiri.
După discuții părintii, colegii și inspectorii am hotarat să ne implicam și noi îm astfel de proiecte. Este un mod de a pregăti elevii pentru a deveni oameni adevarați și nu în ultimul rand de a le trezi interesul pentru artă și sport.
Datorită bunăvoinței și amabilității doamnei Directoare Mirela Constantin de la clubul elevilor din Oltenița, care ne-a pus la dispoziție un profesor coregraf, a luat fiintă trupa de dans care mai tarziu se va numi D&D.

A doamnei secretare de la scoala noastră care a avut inspirația sa inființeze un grup vocal.

Implicarea părintilor a fost un alt obiectiv de realizat. Dezinteresul acestora față de școală era mare iar prin aceste proiecte am reusit să captăm atentia și părinților ai căror copii nu invătau bine dar dovedeau talent artstic și sportiv
Astfel au fost implicați in aceste activitați 80% din elevii școlii iar 20% sunt permanent implicați in spectacole, concursuri și competiții sportive. Pe măsura ce o generatie pleacă alta îi ia locul ducand tradiția mai departe..

Pasiunea noastră pentru a materializa aceste proiecte nu a fost suficientă. Era nevoie de statie de amplificare, microfoane, echipamente sportive. Am realizat un alt proiect in acest sens și anume strangerea materialelor reciclabile , cu banii stranși am cumpărat o primă statie de amplificare și un microfon .
Lucrurile au inceput să ia amploare și a trebuit să dezvolt baza materială așa că am gasit un sponsor, am susținut un spectacol și astfel am reușit să achiziționăm un mixer, două boxe de putere mare, patru microfoane, doua reflectoare, orgă de lumini, costume. A trebuit să ne dezvoltăm garderoba și să dobandim experientă așa că spectacolele au continuat:
În Luica –aprilie 2009,iulie 2009,octombrie 2009,decembrie 2009

Faima lor a depășit granițele comunei și astfel am susținut spectacole în comuna Nana (iulie și decembrie 2009) la Oltenița căminul de batrani, spectacol de caritate la Primărie

De Ziua Marinei, sau Ziua rromilor.
Am fost invitați la Zilele comunei Vasilați, la Balul Bobocilor din Fundulea.
8 Martie –Calarași- Din nou, trupa de dans a impresionat ți a primit aplauze de la un public select.
Curcani un nou spectacol pe 9 aprilie 2010, iar 10 aprilie 2010 Manastirea
Răsplata binemeritată a venit în acest an cand trupa condusă de profesorul Dan Dimitriu a participat pe 9 martie 2010 la Concursul Național de Dans “Flori pentru mama“, ediția a III-a Focșani. Concursul s-a desfașurat pe scena Tetrului Municipal“Mr. Gh. Pastia“. Trupa a caștigat locul I la sectiunea dans tematic (Simfonia Firelor) și locul III la dans de caracter (Can-Can)

Toate aceste activitați nu ar fi avut aceeași amploare dacă trupa “Torente Dunărene“ condusă de profesorul Dan Dimitriu de la Clubul Elevilor nu ar fi fost alături de noi.
Aceste realizări mă fac să continui acestă aventură extraordinară. Să susținem spectacole in județ Cat și în țară. Și de ce nu? Peste hotare. Să promovăm muzica bună, dansul de calitate, dar și folclorul romanesc.
Poate că lumea nu mai vede dansul ca o artă, ca ceva grațios, delicat emotionant din cauza invaziei a tot ce poate fi considerat poluare a simtului estetic. Dar eu cred că mai sunt suficienti oameni care să vadă arta și frumusețea dansului,deci se pare că mai există o licărire de sperantă.

CU STIMĂ
DIRECTOR SCOALA LUICA,
NIȚU VIFORAȘ

Comentarii

 1. Florina Dobrin spune:

  We are the best!! D&D and Torente! :*
  Congratulations! I love You!! :*
  S-o tinem tot asa:P!! Franta ne asteaptaa!!!

 2. Dragan Gily spune:

  Foarte frumos.
  Felicitari domnului director Nitu Viforas si mult succes in continuare!

 3. Cristiana Ursu spune:

  Noroc in continuare ! :X

 4. cristina spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 5. lucica spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 6. frezanu spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 7. ionela valentina spune:

  Succes in continuare domnul Nitu Viforas…

 8. gaby spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 9. ana maria nitu spune:

  foarte frumos snt si eu prin prima poza:X:X:X
  succes nouaaaaa

 10. Dana Streza spune:

  Felicitări domnului director Niţu Viforaş, cu admiraţie pentru munca depusă. Felicitări şi coordonatorilor şi elevilor! Şi un îndemn: dacă Dumnezeu v-a dăruit talantul, nu-l îngropaţi, înmulţiţi-l, ca să ne bucurăm pe lângă voi şi noi! Succes!

 11. constantin hana spune:

  neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!