Investitorii indieni cer ridicarea clauzei suspensive pentru continuarea proiectului şi finalizarea investiţiei

Transdanube Industries, o societate britanică cu patroni indieni, a demarat la Olteniţa în anul 2004 o investiţie foarte importantă, ce acum ajunge la o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Aceştia solicită Consiliului Local Olteniţa eliminarea clauzei suspensive din contractual încheiat în luna august, anul 2009. Reprezentanţii societăţii doresc asta în condiţiile achitării restului de preţ şi transferului de proprietate către ei.

Pentru începerea investiţiei, societatea Transdanube a iniţiat demersurile necesare la obţinerea aprobărilor de începere a lucrărilor de ecologizare/demolare în zona CTZ.

Discuţiile din timpul şedinţei de Consiliu Local pe luna martie:

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, arată importanţa investiţiei indienilor la Olteniţa şi de ce aceştia doresc ridicarea restricţiei.

Costinel Milescu:

“Vor să se ridice restricţia pentru a nu cumpăra teren oricine şi apoi să-l revândă, din dorinţa de a avea investiţii serioase şi a crea locuri de muncă…Au investit peste 15 milioane de euro până acum, lucrurile s-au schimbat total faţă de 2004. Atunci doreau să facă 200.000 de tone de fier, iar acum au ridicat capacitatea la 500.000 tone. Va deveni unul dintre cele mai importante combinate din România. Eu personal consider că e important să îi ridicăm acea clauză suspensivă de care au nevoie pentru un credit important, pe care-l vor lua de la o bancă din România.”

Câţiva consilieri sunt sceptici…urmăriţi dezbaterile şedinţei la acest punct

Primarul Costinel Milescu:

„Indienii au investit până acum 20 de milioane de euro. Au cumpărat Turol, şi-au cumpărat staţia de înaltă tensiune, terenuri, cale ferată…nu cred că un investitor care a venit să cumpere 10 ha să le împartă pe bucăţele şi să le vândă mai departe.”

Consilier PDL şi preşedintele şedinţei din 30 martie, Viorel Pironea:

„Un lucru foarte important este că dumnealor se implică în economizarea oraşului şi ne scapă de ruinele fostului CTZ. Noi ca municipiu suntem vizitaţi anual de zeci şi sute de turişti străini care trec şi fac fotografii la nişte ruine.”

Consilier PSD, Gheorghe Lungu:

„Securitatea mediului va fi de partea lor? Să nu cumva să devină o Copşa Mică, 500.000 de tone de fier vechi pe an topit”

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu:

„Nu vreau să intru în amănunte tehnice. Au un sistem de filtrare extrem de complicat.”

Viceprimarul municipiului Olteniţa, Florian Cercel:

„Ecologizarea trebuia să o facem noi, dacă ei nu cumpărau ruinele alea de la CTZ. Aveam un plan de conformare de la mediu. Obligatoriu trebuia în 2011 să fie demolat. Ne costa peste 2 milioane de euro. Eu zic că tot ieşim în avantaj.”

vezi video cu discuţiile despre investiţie

Prin ridicarea acestei investiţii, se vor crea 250-300 de locuri de muncă în următorii ani. Proiectul investiţional constă în construcţia şi ulterior operarea unei oţelării cu capacitatea de 500.000 tone/an de oţel lichid şi a unui laminor cu capacitate de 450.000 tone/an de fier beton. Suprafaţa de teren pe care se va desfăşura proiectul este de aproximativ 21,4 ha. Producţia companiei se adresează industriei construcţiilor, unde fierul beton este necesar în consolidarea construcţiilor civile şi de infrastructură. Prin adresa transmisă primăriei olteniţene prin care solicită ridicarea clauzei suspensive, reprezentanţii firmei internaţionale informează că societatea se află în faza preliminară a proiectului şi estimează că vor fi gata în câteva săptămâni pentru lansarea comenzilor principale de echipamente în vederea începerii lucrărilor.

distribuie pe facebook

Comentarii

 1. Marius Stere spune:

  eu sunt extrem de sceptic privind seriozitatea investitorilor…..
  din ce se discuta in materialul prezentat, mai marii orasului nu prea stiu ce inseamna sa construiesti o topitorie de la aproape zero….

  ca sa enumar cateva aspecte:

  va fi nevoie de o curte de depozitare SCRAP (deseu fier)
  infrastructura de procesare, incarcare sarje pt. topitorie (foarfece, magneti, camioane sau vagoane, posturi de decupare prin oxi…etc.
  apoi o f buna administrare si depozitare a scrapului in hala de turnare, asta daca nu se incarca benele direct in scrapyard, modernizarea completa a instalatiei de topire (daca o mai exista vreuna), creearea instalatiei de aliere (daca este necesara) linia de turnare continua, debitare si tratament a lingourilor sau taglei(daca indienii au cumparat Turolul probabil ca vor turna doar lingouri…daca vor turna si tagla treaba se complica rau), apoi energia electrica este o mare problema in romania,..pe langa instalatia de transformare trebuie sa aiba si inalte legatuir la guvern pentru a cumpara energie cat mai ieftina, apoi energia neconsumata trebuie sa aiba cum sa o vanda ca sa nu tina o gramada de bani blocati. apoi impactul asupra mediului e socant, eu am lucrat ceva timp la topitoria din CL si am vazut ce probleme erau si pe acolo. Apoi intr-o astfel de fabrica iti trebuie neaparat oameni calificati (indienii nu isi vor permite sa riste sa strice prea multe sarje……la fiecare sarja neconforma se pierde o gramada de bani si in oltenita sigur nu gaseste forta de munca pregatita in acest domeniu si sigur mai mult de jumatate din angajati vor fi adusi din alte zone (poate chineji 😀 pe o suta de euro bucata pe luna):))

 2. Mihai Ceauşu spune:

  Sau se aplica reteta de succes de pana acum: vine potentialul investitor, se lauda ca face, distruge tot, vinde la fier vechi si pleaca cu buzunarele umflate.

 3. Remo R spune:

  si pentru imaginea primariei pentru ca se uita si persoane mai importante la astfel de sedinte va recomand sa schimbati sala de sedinte intr-una mai mare si cu o rezonanta mai buna ce naiba sunteti emblema acestui oras si trebuie sa fiti la patru ace

 4. Mariano M spune:

  ORICUM NU SE VEDE NICI UN FEL DE MISCARE DE MODERNIZARE PE LA TURNATORIE SAU PE LA C.T.Z.ACESTI INDIENI AM AUZIT CA AU MAI CUMPARAT SI PE LA ROMAN(JUD.NEAMT), O FABRICA SI TOT NIMIC NU AU FACUT DIN EA, DECAT SA O LICHIDEZE DEFINITIV, LA FEL SI PE LA SIDEX GALATI…SI PRIN TOATA TARA, CATE SMECHERII DIN PARTEA LOR,INDRUMATI DIN UMBRA DE MAI MARII LUMII INTERNATIONALE…IMI DORESC SA SE MAI FACA CATE CEVA SI PE LA NOI, DAR NU PREA VAD CE SI CU CINE…ETC.

 5. Popa Teapă spune:

  Da dar de ce primaria nu se ocupa de impadurirea zonei dintre turnatorie şi oraş.S-ar mai filtra noxele ce se vor degaja ca la Galaţi