Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” se mândreşte cu olimpici naţionali şi internationali

Liceul Teoretic “Neagoe Basarab” din Olteniţa se mândreşte anul acesta cu rezultate frumoase la olimpiadele şcolare, rezultate despre care directorul educativ al liceului, prof. Constantin Hociotă spune că au făcut istorie. Elevii care au ajuns la faza naţională pe olimpiade sunt numeroşi, unul dintre aceştia reuşind să se remarce prin rezultatele sale care au impresionat şi lăsat fără cuvinte profesorii liceului, inspectoratul şcolar al judeţului Călăraşi, chiar şi delegaţia ministerial care a însoţit echipa lotului olimpic.

Anul acesta, numărul olimpicilor se ridică la 19. Este vorba de:

 • * Baltac George Silvian, Constantin Marius şi Tudorache Adina Maria – participare la faza naţională de chimie
 • * George Postelnicu – faza naţională de istorie
 • * Ion Alexandru Gabriela – faza naţională de logică
 • * Dănuţa Cristina – faza naţională de psihologie
 • * Costache Dorina- faza naţională de filosofie
 • * Simona Grădinaru Elena – două etape naţionale: astronomie şi fizică
 • * Paulina Voicu Elena – faza naţională de fizică
 • * Popescu Cezara – faza naţională de fizică şi lb. franceză
 • * Alexandru Andreea – faza naţională de lb. franceză
 • * Coman Laura Gabriela, Petre Maria şi Dumitrache Florin Iulian – faza naţională de biologie
 • * Stoian Cătălina Teodora – faza naţională de geografie
 • * Luncă Cristian, Lazăr Andrada – faza naţională a sportului şcolar la tenis de masă

Dinu Ioana şi Chirnogeanu Ioana sunt alte două eleve de frunte care au participat la faza judeţeană a olimpiadei de georgrafie, respectiv limba engleză. Directorul educativ al liceului Basarab, prof. Constantin Hociotă, le aminteşte pe fete ca fiind două eleve foarte bune.

Despre olimpiade, prof. Hociotă spune că sunt centrul de greutate al anului şcolar, ele rămânând concursul de referinţă pentru şcoli.

Prof. Constantin Hociotă:

“Olimpiadele sunt punctul nodal al semestrului doi şi centrul de greutate al anului şcolar. Olimpiadele rămân concursul de referinţă pentru orice şcoală iar rezultatele sunt cele care comensurează până la urmă calitatea muncii desfăşurate într-o şcoală şi calitatea elevilor de care acea şcoală dispune. Îmi face mare plăcere să realiz un bilanţ al acestor participări pentru că este într-adevăr impresionant…am făcut o listă veritabilă cu cei calificaţi la faza naţională, sunt în număr de 19şi chiar doresc să îi prezint pe toţi cu profesorii respectivi care i-au pregătit.”

“Sunt cele mai bune rezultate din istoria liceului. …La rezultate ne putem bate cu oricine. Rezultatele sunt la un nivel deosebit, în ce priveşte dotarea este loc pentru mai bine.”

Olimpiada naţională de istorie s-a desfăşurat anul acesta la Bacău. George Postelnicu, elev al clasei a X-a, ne descrie competiţia: “Concursul a fost destul de greu. Subiectele de anul acesta faţă de ceilalţi ani au fost oarecum mai dificile, dar mă bucur că am reuşit să trec peste aceste lucruri şi să obţin un rezultat foarte bun, la care sincer nu mă aşteptam. La locul I nu mă aşteptam, având în vedere că aceste rezultate nu s-au prea obţinut. Judeţul la istorie în ultimii ani nu prea a mai excelat. E bine că am reuşit să sparg monotonia şi să obţin un rezultat frumos. Din pasiune am mers la această olimpiadă.”

Simona Grădinaru este lăudată de directorul educativ al liceului pentru faptul că a învăţat o materie ce nu se predă în Liceul “Neagoe Basarab”: “La astronomie a participat fără să facă obiectul. S-a pregătit pe cont propriu şi s-a întrecut cu colegi care fac astronomia la clase. Aşa că performanţa în sine este cu totul remarcabilă.” declară prof. Constantin Hociotă.

Simona este pasionată de astronomie: “Mi-am descoperit pasiunea în astronomie şi nu strică să încerc o carieră…aş face ceva în acest sens pentru viitor: astronomie, fizică, astro-fizică.”

Popescu Cezara nu este mulţumită de rezultate, dar îi place să înveţe: “Nu pot să mă laud cu rezultatele mele…Eu îmbin umanul cu realul şi pe viitor nu vreau să fac nici una din astea. M-aş îndrepta spre arhitectură…”

George Silvian Baltac a intrat în istoria liceului Basarab cu performanţa sa uimitoare

Un rezultat de excepţie a fost obţinut de Silvian George Baltac, elev în clasa a X-a a Liceului Teoretic “Neagoe Basarab”. El a participat la Olimpiada Uniunii Europene de Ştiinţe ce s-a desfăşurat în perioada 11-17 aprilie 2010 la Gotteborg, în Suedia.

Prof. Constantin Hociotă este fascinat de elevul de 16 ani care a doborât recordurile liceului prin aceste performanţe.

Prof. Constantin Hociotă:

“Anul acesta avem cele mai bune rezultate la olimpiade din istoria liceului, un succes pentru liceul nostru, pentru oraş, judeţ şi de ce nu, prin aceşti copii s-a ajuns la un succes al României în străinătate. În special vorbesc de Silvian Baltac. Este un succes cu totul particular. Am înţeles că România este pentru prima dată când participă la o astfel de olimpiadă. Au fost două echipaje şi am luat două medalii: aurul şi argintul. Bronzul l-am lăsat. În timp ce politicienii noştri vor să dea bine pe sticlă cu observaţia care a devenit un clişeu în legătură cu criza învăţământului românesc, elevii români nu încetează să obţină medalii la cele mai înalte competiţii europene şi mondiale. De aceea spuneam, Silvian a devenit un reper valoric al liceului nostru şi nu numai. Sunt convins că peste doi ani, în clasa a XII-a, va deveni un reper naţional. El a obţinut această medalie într-un concurs sever de selectare, la fel cum printr-un concurs deosebit de pretenţios a trecut pentru a prinde lotul naţional olimpic lărgit pentru Gotteborg. Este o premieră pentru Olteniţa acest elev şi o realizare absolut plenară. Suntem puţin euforici de acest succes şi sperăm să fie completat de ceilalţi colegi ai lui.”

Selecţia la chimie s-a făcut din primii patru elevi clasaţi la olimpiada naţională de chimie la clasa a X-a. România a participat pentru prima dată la această olimpiadă, pentru că ea este dedicată numai ţărilor din Uniunea Europeană.

Silvian ne explică cum e cu lotul olimpic şi cum a reuşit performanţele sale: “La olimpiada naţională de chimie de la Piteşti, am obţinut prima menţiune la clasa a X-a şi m-am calificat în lotul lărgit de chimie. Lotul s-a desfăşurat la Bucureşti în luna martie timp de 3 săptămâni. Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene de la Gotteborg de anul acesta înglobează trei materii: chimie, fizica şi biologie. România a participat cu două echipe formate din câte 3 elevi. Fiecare echipă a avut un chimist, un fizician şi un biolog.”

Din echipa lui Silvian au mai făcut parte Răcoreanu Mihai – fizică – Colegiul Naţional „V. Alecsandri” Galaţi, Ivănoiu Diana – biologie – Colegiul Naţional „Zinca Golecu” Piteşti.

Cealaltă echipă a României a fost formată din Giurgică-Tiron Tudor – fizică – Colegiul Naţional Iaşi, Istrate Ana-Maria – chimie- Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, Scoarţă Silvia – biologie – Colegiul Naţional „Gh. Lazăr” Bucureşti.

Echipa din care Silvian a făcut parte a obţinut medalia de argint, cealaltă echipă fiind câştigătoarea medaliei de aur. La Gotteborg au participat 21 de ţări, fiecare ţară cu 2 echipe.

Silvian ne-a declarat în particular că doreşte să-i mulţumească directorului liceului Basarab, prof. de matematică Lichiardopol Cristian pentru înţelegerea acordată şi ajutorul în înţelegerea noţiunilor de matematică, necesare olimpiadei de chimie.

“Sunt mulţumit de rezultat, dar întotdeauna este loc de mai bine” declară Silvian Baltac.

Elevul îndrăgostit de chimie nu s-a gândit încă ce va face în viitor, dar el crede că va studia ceva legat de acest domeniu. Silvian doreşte foarte mult să studieze în străinătate. George Silvian Baltac va participa şi la o olimpiadă pluridisciplinară. La sfârşitul pregătirii cu lotul lărgit, Silvian a susţinut 3 probe de baraj, fiecare cu durata de 5 ore. În urma acestor probe el a fost selectat pentru a reprezenta România la Olimpiada Pluridisciplinară din Yakutia, Republica Sakha, Siberia, la secţiunea “chimie”, competiţie ce se va desfăşura în luna iulie anul acesta.

Silvian Baltac:

“Olimpiada din Yakutia va consta în două probe: una teoretică şi una practică. Lotul din care fac parte pentru Yakutia se va reîntregi la Bucureşti în luna iunie pentru 2 săptămâni pe pregătire practică la facultate. “

Elevul din clasa a X-a a Liceului “Neagoe Basarab” a mai participat la sesiunea de referate şi comunicără ştiinţifice la disciplina “chimie” cu o lucrare, unde şi-a propus determinarea dioxidului de sulf şi a sulfiţilor folosiţi pe post de conservanţi din diferite produse alimentare. “Am determinat din vin şi fructe uscate: stafide, prune şi curmale. Pe baza determinărilor am elaborat lucrarea pe care am prezentat-o alaturi de Tudorache Alina la faza judeţeană. Ne-am calificat la faza naţională, ce se va desfăşura în luna mai la Ploieşti.“ spune plin de modestie olimpicul internaţional.

Directorul educativ, prof. Constantin Hociotă despre Silvian Baltac:

“El este un exemplu pentru ceea ce se poate obţine dacă ştii să-ţi gestionezi timpul. Este impresionant. De ce să nu recunosc? Îmi dau seama că elevul care am fost cu decenii în urmă eram departe de a-mi folosi timpul în măsura în care îl foloseşte acum Silvian. Rămâne pentru noi un exemplu din toate punctele de vedere.”

Prof. de chimie, Vasilica Căpraru:

“Fără plăcere nu se poate. Dacă pasiunea e  dublată şi de ambiţie…La Silvian este vorba de o dotare intelectuală. Nu se pot obţine performanţele astea oricum. În istoria liceului nu am mai avut aşa ceva. Pe lângă dotarea asta, se adaugă seriozitatea de care a dat dovadă şi pasiunea, dar şi foarte multă muncă. A parcurs în două săptămâni două manuale de liceu de matematică de clasa a XI-a şi a XII-a, de care avea nevoie la această olimpiadă. ”

distribuie pe facebook

Comentarii

 1. Giulia Rachel spune:

  felicitari!sunteti cei mai tari!

 2. Mihai Ceauşu spune:

  Ca de fiecare data Neagoe Basarab scoate rezultate! Felicitari!

 3. Vlad Popescu spune:

  Defapt numarul olimpicilor nationali se ridica la 21,dar probabil v-a cam durut in c*r de cei de la Informatica.Felicitari celor de la olteniteanul pentru minunatul articol.Sunteti buni rau.

 4. Sabina Dragu spune:

  mihai sa stii ca si nicolae balcescu se mandreste cu elevi destepti.
  asa ca si balcescu scoate rezultate.
  ambele licee.

 5. Viorel Constantin spune:

  bravo!!!

 6. Cristiana Ursu spune:

  Felicitari, Silvian ! Oameni ca tine se nasc poate 1 la 200-300 ( cu indulgenta 200,300 )

 7. Gina Ionela spune:

  dar sa stiti ca si la arte si meserii sunt copii destepti nu numai la neagoe basarab si nicolae balcescu

 8. dinu andrei spune:

  silvian a fost colegul meu in 5-8 . Ce sa spun despre el este un elev model multa bafta 😉

 9. A. Madlina spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 10. A. Madalina spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)