Ziua Internaţională a Rromilor s-a organizat la Olteniţa sub semnul unor dezbateri

Ziua Rromilor s-a aniversat anul acesta la Olteniţa sub o formă mult mai interesantă decât în alţi ani. Organizatorul acestei ediţii, Violeta Ibiş -prof. de limba franceză-romani în localitatea Ulmeni, s-a gândit la o masă rotundă în cadrul căreia să se discute problemele stringente ale rromilor din judeţul Călăraşi, în special ale celor din zona Olteniţa.

Proiectul a presupus interviuri video cu reprezentanţi ai rromilor, înfăţişarea obiceiurilor şi tradiţiilor acestora incluzând aici spoitorii, dar şi toate neamurile de rromi care sălăşluiesc în judeţul Călăraşi. Interviurile şi filmările au inclus discuţii cu reprezentantul spoitorilor din Olteniţa, Constantin Gheorghe, discuţii cu profesori sau institutori de la şcoli din judeţ şi din Olteniţa, lăutari cu reputaţie internaţională din Olteniţa, elevi rromi câştigători de olimpiade judeţene la limba rromani. Montajul filmelor şi interviurilor realizate la Săruleşti, Gălbinaşi, Şoldanu sau Olteniţa au fost prezentate în 8 aprilie invitaţilor prezenţi la masa rotundă, printre care s-au numărat profesori, primari şi viceprimari, reprezentanţi ai Poliţiei Olteniţa, directori de şcoli, educatori.

Confruntarea din 8 aprilie a purtat titlul „Rromii în alb şi negru”. Discuţiile pe marginea problemelor rromilor din judeţ s-au centrat pe subiectul abandonului şcolar cauzat de mentalitatea părinţilor rromi vis a vis de căsătoriile timpurii ale copiilor lor. Ai fost expuse tradiţiile şi obiceiurile rromilor, ale rromilor spoitori, a fost prezentat istoricul neamurilor de rromi.

urmăriţi filmările din timpul discuţiilor

VIDEO – Prima Parte


Au luat cuvantul in acest material video :
Violeta Ibis – coordonator proiect „Rromi in Alb si Negru”
1.Gurau Ion
2.Constantin Gheorghe – lider al comunitatii rromilor spoitori din Oltenita
3.profesor Elisabeta Constantin
4.fost director sc 4 – prof. Baltac Tudora
5.director scoala Sarulesti – Stancu Nicoleta

VIDEO – A Doua Parte


Au luat cuvantul in acest material video:
1. director scoala Sarulesti – Stancu Nicoleta
2. Marinas Nina – gradinita nr.3 Oltenita
3. invatator Gur Irina – scl.Spriru Haret Oltenita
4.Voicu Teodor -comisar-sef adj al comandantului Politiei Municipiului Oltenita
5.Ghedzira Nicolae – primar al comunei Sarulesti
6.Elisabeta Constantin – profesor lb.franceza la Liceul Traian Doda din Caransebes, masterand in stiinte sociale

VIDEO – Partea A Treia


Au luat cuvantul in acest material video:
1.director prof.Camelia Brisan
2.director prof.Amalia Eftimie/scl.Spiru Haret Oltenita
3.expert pt.rromi primaria Galbinasi
4.director a scl.Dr.C-tin Deculescu Oltenita | prof.Georgeta Dumitrescu
5.inv.Stanimir Angela |scl Dr.C-tin Deculescu Oltenita
6.mediator scolar Gheorghe Lenuta | scl Dr.C-tin Deculescu

Reprezentanţi ai rromilor din întreaga lume au decretat data de 8 aprilie Ziua Internaţională a Rromilor, în 1971, în cadrul unui congres care a avut loc la Londra. Pe lângă semnalul de alarmă tras asupra problemelor cu care se confruntă această etnie şi popularizarea tradiţiilor sale, ziua mai este dedicată şi memoriei rromilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

distribuie pe facebook


Comentarii

  1. Mihai Ceauşu spune:

    Stiu ca exista o groaza de bani europeni ce astepta sa fie luati pentru proiecte care sa ajute rromii, sau tiganii, cum le spune lumea. Probabil ca e mai convenabil sa smecheresti niste fier vechi sau bani de la stat decat sa faci o treaba cinstita, pe bani din afara, altfel nu imi explic de ce nu se implica nimeni. Ma refer in special la comunitatea de tigani din Oltenita, aceasta cunoaste cel mai bine problemele rromilor.

  2. Mariano M spune:

    INTRADEVAR, SA II AJUTE PE RROMI (TIGANI), PRIN DIFERITE PROIECTE, DAR NU PE CEI CARE ARUNCA CU BANI PE LAUTARI ,PE HOTII DE BUZUNARE,PE VRAJITOARELE CARE ITI PREZIC VIITORUL,PE CEI CARE CERSESC PRIN STRAINATATE PENTRU A-SI FINALIZA PALATELE DIN ROMANIA, SI MULTE ALTELE…PE TIGAN (PE UNII, NU TOTI),POTI SA II PLATESTI CAT DE BINE, PANA NU TE FURA CAT DE PUTIN, NU SE SIMTE BINE, SI POTI SA II DAI DE TOATE TOATA SAPTAMANA, DACA NU II DAI SAMBATA, NU SE SIMTE MULTUMIT…SUNT SI RROMI DE BUNA CREDINTA, NIMIC DE ZIS, DAR CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA…NU?…