În opinia primarului Costinel Milescu la Termourban Olteniţa este un dezastru financiar

Termourban Olteniţa se confuntă cu mari probleme financiare din cauza crizei economice, dar mai ales din cauza reducerilor subvenţiilor statului la căldură. Despre situaţia actuală de la Termourban Olteniţa primim lămuriri de la Costinel Milescu, primarul municipiului Olteniţa: „La Termourban este dezastru, dintr-un anumit punct de vedere şi anume din punct de vedere financiar. Energia termică este şi va rămâne o mare problemă în România, cum de altfel se va întâmpla şi în municipiul Olteniţa. Îmi pare rău că Guvernul a schimbat regulile jocului din mers. De ce spun asta? Pentru că există o Hotărâre de Guvern valabilă care nu a fost anulată, prin care 45% din costurile gazului reprezentau subvenţie de la bugetul statului, iar 10% din preţul de producţie al energiei termice reprezenta subvenţie din cadrul primăriei. Ori începând cu anul 2009 Guvernul României nu ne-a acordat suma necesară reprezentând 45% din costul gazului, decât într-un procent de 55%. Mă refer la sumă. Pentru anul 2010 ne-a fost transmis că această subvenţie va fi în proporţie de 33% şi atunci suntem obligaţi să găsim un montaj financiar ca acest sistem să funcţioneze. Deci sunt două cauze importante: pe de o parte faptul că cetăţenii care au beneficiat de acest serviciu nu-l plătesc şi spun asta pentru că nu avem sistem ca la Renel: în momentul în care nu ţi-ai plătit serviciul vin şi te închid. Din acest motiv toţi au plătite toate datoriile către Renel, iar aici profită de fapătul că sistemul de distribuţie este centralizat şi nu putem opri furnizarea lui pentru fiecare persoană în parte, ci numai pe scara de bloc.”

Despre funcţionarea sistemului, primarul Olteniţei spune că oamenii nu înţeleg că dacă nu plătesc serviciile, se rupe lanţul. Termourban se află în incapacitate de plată către cei care-i oferă servicii: „Noi nu plătim la rândul nostru, sau Termourban Olteniţa nu poate plăti la rândul ei, consumul de gaz. După cum aţi văzut în oraş Wirom Gas care asigură distribuţia gazului a şi oprit 4 centrale termice din municipiu, pentru că noi ţinem evidenţa încasărilor pe fiecare centrală în parte. Iar în ordinea în care încasăm în această ordine şi plătim furnizorului de gaz serviciile.” declară primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu.

Ideea diminuării subvenţiei de la bugetul statului şi transferarea diferenţei de bani pe bugetul local, este o problemă ce complică lucrurile în Primăria Olteniţa.

Costinel Milescu:

„A doua cauză importantă reprezintă această subvenţie de la bugetul statului care, aşa cum spuneam anterior, nu ne-a fost acordată. L-am auzit la televizor pe Traian Băsescu, preşedintele României, spunând că tot ce înseamnă subvenţie va dispărea şi atunci ne vom întoarce la următorul scenariu: cei care au posibilitatea vor trebui să plătească energia termică la preţul de producţie care este la ora asta de 280 lei pe gigacalorie iar prin legi, prin acte normative stabilite de Guvern, probabil că vor fi înfiinţate nişte subvenţii care vor merge direct la beneficiar şi nu va mai exista acest tip de subvenţie centralizat, care se  adresează şi celor care au posibilităţi şi celor care nu au posibilităţi. Pentru cei care nu au posibilităţi, Guvernul, după spusele preşedintelui României, va stabili nişte criterii şi aşteptăm să apară aceste criterii în aşa fel încât să ne putem face şi noi un scenariu pentru că ne aşteaptă o toamnă şi o iarnă 2010 destul de grea din punct de vedere financiar privind producţia şi distribuţia energiei termice.”

Comentarii

 1. Mihai Ceauşu spune:

  Cu tot respectul, dar dl Primar tocmai acum afla? Termourban mereu a fost in dezastru financiar.
  Principala cauza este ca oamenii sunt nesimtiti, consuma cat au chef si nu platesc.

 2. r2 spune:

  O solutie simpla dar in acelasi timp si complicata datorita costurilor de constructie ar fi mutarea coloanelor de caldura,apa calda si rece din apartamente pe casa scarii si fiecare apartament sa fie monitorizat individual cu posibilitatea de a se opri apa respectiv caldura de la intrarea in apartament.

 3. Vali T spune:

  Nu am date exacte dar din ce am auzit eu facturile oamenilor veneau foarte aproape de costurile reale de productie(pt.situatia in care se merge pe centrala proprie de apartament), uneori chiar mai sus .
  In acest caz ma intreb oare unde se ducea subventia de ~50% ? … Poate sunt ceva probleme si in administrarea Termourban care desigur se regasesc in calcularea pretului de productie … Dar cu siguranta nu sunt…