Incaşii ne-au “cucerit” pe noi, olteniţenii

Un grup de peruani a oprit multime de trecători olteniţeni în jurul lor. Aceştia constituie un grup de artişti care doresc să promoveze bogăţia culturală şi tradiţiile din Peru, ţara multietnică din America de Sud. Peruanii au declarat in interviul lor pentru Olteniteanul ca sunt de 10 ani in Romania si ca le place foarte mult această ţară. Ei călătoresc prin toată ţara, turneele acestora scoţând în evidenţă muzica lor deosebită, costumele, diverse podoabe, amulete confecţionate în stil peruan.

Peru reprezintă înainte de toate leagănul civilizaţiei incaşe, ţara conchistadorilor şi a amerindienilor, locul în care oamenii de ştiinţă afirmă că extratereştrii şi-au construit aeroporturi iar turiştii jură că vor reveni pentru a nu se ştie cata oară. Peru este cea mai frumoasă, bogată, diversificată şi fascinantă destinaţie a Americii de Sud. Ea este situată în vest şi are graniţe comune cu Bolivia şi Chile (la sud şi sud est), cu Columbia şi Ecuador la nord şi cu Brazilia în est. In vest, Peru are o magnifică deschidere la Pacific printr-o coastă cu o lungime de 2400 de kilometri. Peru este una dintre cele trei ţări ale lumii (alături Bolivia şi Guatemala) cu o populaţie majoritar indigenă – aproximativ 50% dintre locuitorii săi au provenienţă Quechua sau Aymara.

Dar pentru orice turist al lumii, Peru înseamnă înainte de toate peste 6000 de ani de civilizaţie şi cultură.

Fie că le considerăm parte din selecţia restrânsă a minunilor lumii (Machu Picchu ar putea fi alăturată listei de şapte, din care mai fac parte Marele Zid Chinezesc, cetatea Petra şi Taj Mahal-ul) sau doar din cea lărgită (Cuzco şi Tikal figurează în majoritatea antologiilor care atestă geniul arhitectonic al umanităţii, de la piramidele egiptene, la cambodgianul Angkor Vat), misterioasele cetăţi heliolitice incaşe, mayaşe sau aztece din America Latină sunt, toate, o anticameră a veşniciei, o punte spre cer şi spre lumea de speranţe şi iluzii a zeilor din jurul Soarelui.

Despre cetatea sacră a incaşilor, aflată pe piscurile Anzilor, acolo unde doar condorii se încumetă să-şi fâlfăie aripile, poetul Pablo Neruda spunea: „Machu Picchu este o călătorie spre pacea sufletului, spre contopirea eternă cu întreg Cosmosul, acolo ne simţim propria fragilitate. Este una dintre cele mai mari minuni ale Americii. Este un port al fluturilor aflat în epicentrul marelui cerc al vietii.“

vezi mai sus  filmarea si interviul cu cei care ne-au adus o parte din leagănul civilizaţiei incaşe la OlteniţaComentarii

 1. Salut

  Va rog sa va semnati posturile.
  Sa spunem bun venit co(nd)corilor peruani …de primavara timpurie.
  Si totusi, o anticamera este doar un inceput ce tinde la origini. La vesnicia ce s-a nascut la sat in … Romania. Un sat, un targ la piatra de hotar spre tarmul d’acia de 10%litoral spre PoNTul EuXin. Pazit din vechi de Oltean Nita si botezat GUMELNITsA.
  Acum shi prin H.C.L.0ltenitsa no.3/2010.
  Hai sa rugam edilii aleshi shi media locala sa inceapa diligentsele pentru dezlegarea ghicitorii lui Pablo Neruda. Oare cate „elemente de timp” (citat pe facebook) ne despart de momentul RESET – 2012, shi la ce bun vin peruani(inka-shi, maya-shi) in Romania, la Oltenitsa?

 2. Cristina Ursu spune:

  Foarte frumos,au niste costume minunate iar muzica : Jos palaria ! . Super! Si-au lasat tzara,familiile pentru a impartasi lumii cultura lor. 🙂 . Dar este bine k le place tara noastra .

 3. UN APLAUZO PARA ELLOS! UN BAILE MUY DIFERENTE,ANTIGUO DE SU PAIS DE ORIGEN PERU, PERO MUY BONITO…UN MONTON DE REGALITOS PARA VENDER COMO RECUERDOS…ESTA BIEN…DE MI PARTE , UN 10 !

 4. Lavinia I spune:

  m-am pozat si eu acum doi ani cu unu din indienii astia:D nu stiam ca si-au luat gagici dansatoare:D

 5. Bogdan spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)