Prietenii A.C.T.O.R.i si actiunea de voluntariat

Elevii liceului Neagoe Basarab Oltenita au avut niste musafiri deosebiti, voluntarii Asociatiei Culturale de Teatru si Origami din Romania, pe scurt ACTOR, au mai dat o „reprezentatie”in Oltenita. De data aceasta au facut cunostinta cu invataceii din clasa a V-a carora le-au prezentat Teatrul de Umbre. Se pare ca elevii s-au amuzat cu voluntarii din tari precum Germania, Franta sau Ucraina care i-au antrenat la distractie.

Pentru cei mai mari, Actor a venit cu topicul EVS( Serviciul European de Voluntariat) . Pentru cine nu stie, acesta este un program dedicat tinerilor cu varste peste 18 ani. Programul dureaza 6, 9 luni sau chiar pana la doi ani, dupa optiunea voluntarului. EVS isi propune sa realizeze un schimb cultural, voluntarii sa invete obiceiuri si limba tarii respective, sa cunoasca si sa amelioreze problemele comunitatii cu care ia contact. EVS este un program al Uniunii Europene, gratuit( pana in 2013) . Deoarece este bazat pe activitati voluntare, voluntarul nu este remunerat, dar i se asigura cazare, masa si bani de buzunar. Acest lucru poate fi o provocare pentru multi tineri, o calatorie initiatica, la sfarsitul careia vei fi o persoana independenta, din care poti invata mult mai multe decat intr-un an de scoala, iti poti face prieteni si calatori. Unii insa, o privesc cu scepticism considerand ca o slujba e mai necesara, fie ea si mai prost platita.

Saptamana Voluntariatului

Perioada 19-25 Aprilie a fost considerata Saptamana Nationala a Voluntariatului(SNV). In toate judetele tarii Organizatiile Non-guvernamentale si-au strans laolalta voluntarii si i-au pus la treaba. Daria Catalui este o tanara entuziasta care a ales sa se dedice comunitatii locale, punand bazele ONG-ului Dunareedu. Sub egida ei, tinerii din Oltenita pot actiona ca voluntari, participand la numeroasele proiecte pe care le pune in aplicare. Concomitent , am pus la cale o actiune de ecologizare pe pajistea de langa Arges, la intrarea in oras. Ne-am inarmat cu manusi si saci menajeri si am pornit la vanatoarea de gunoie. Nu am dispus de o armata prea numeroasa dar munca s-a dovedit eficienta. La sfarsit, pazistea era curata, fara ambalaje pe post de flori si fara pet-uri pe post de pietre.

sursa: Blog * Lavinia Iancu

distribuie pe facebook


Comentarii

  1. Cristiana Ursu spune:

    ft frumos
    :X
    bravo !