Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, agasat de actualele decizii ale Guvernului

Potrivit ultimelor decizii transmise populaţiei de oficialii Guvernului şi de preşedintele Traian Băsescu, salariile bugetarilor vor fi reduse uniform cu 25%. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15%, scăderea ajutorului de şomaj cu 15% şi scăderea „masivă a subvenţiilor”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Soluţiile transmise ţării de la nivel central au lăsat o gravă amprentă şi asupra funcţionarilor publici din Olteniţa. Primarul municipiului, Costinel Milescu nu este în acord cu decizia Executivului, soluţia luată la nivel central fiind una care l-a şocat pe oficialul local: “Prima mea reacţie a fost de stupoare, pentru că dintr-o analiză făcută la nivelul primăriei, s-a arătat că peste 70% din funcţionarii Primăriei Olteniţa au un salariu undeva până în 1000 de lei. Am făcut o analiză ce înseamnă asta şi am ajuns la concluzia că dacă va apărea această hotărâre de Guvern nu ştim încă, 70% din aparatul primăriei va avea probabil salarii undeva între 600 şi 700 de lei. Nu am soluţii. În această situaţie, trebuie să respect legea, pentru că de aceea sunt pus aici. Că nu sunt de acord este cu totul altceva.” declară Costinel Milescu.

Ascultă înregistrarea:

În ceea ce priveşte disponibilizările din cadrul Primăriei Olteniţa, edilul şef caută soluţii: „Din punct de vedere al disponibilizărilor nu ştiu. Este destul de rapidă treaba. Probabil că şi primăria ar avea nevoie de restructurare şi vom avea timpul necesar să ne gândim ce se va întâmpla până în decembrie 2010, în sensul că vom reanaliza structura de funţionare a primăriei şi vom încerca să găsim soluţii. Nu sunt mulţi funcţionari publici în primărie. Probabil că încă există multe departamente care nu au încărcarea necesară, dar există şi un paradox: se tot vorbeşte de acea descentralizare a activităţilor şi transferul unor anumite activităţi pe umerii primăriei. Ori, ce vine nou şi suplimentar pe de o parte ar trebui să vină cu resurse financiare, pe de altă parte ar trebui să vină cu resurse umane. Ori din moment ce este al doilea an când sunt blocate angajările în Primăria municipiului Olteniţa, vom avea mari probleme în viitor, dacă se vor face descentralizări prin preluarea anumitor activităţi de către primărie. Rămâne să vedem. Momentan sunt doar discuţii, încă nu a apărut legislaţia care să prevadă expres anumite sarcini pe care le vom primi. În momentul în care vom vedea ce este scris în lege, vom lua şi deciziile în consecinţă.” declară primarul Milescu.

Acesta mai spune că nu poate să treacă nici o activitate din cadrul primăriei Olteniţa pe umerii Consiliului Local din motive de organizare: „Sistemul de organizare nu este făcut de aşa natură. Sunt două puteri cu ghilimelele de rigoare: puterea legislativă, care este arondată Consiliului Local şi puterea executivă, care este arondată primarului. În esenţă primarul face ce spune Consiliul Local.” mai spune edilul şef al municipiului Olteniţa.