Ziua Eroilor la Oltenita

Înălţarea Domnului este o importantă sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus din Nazaret la 40 de zile după Înviere. Această zi marchează şi comemorarea eroilor martiri, la monumentele ridicate în cinstea faptelor de vitejie ale lor se depun coroane şi jerbe de flori. Ziua Eroilor a fost aniversată oficial şi la Olteniţa. Autorităţile locale olteniţene însoţite de funcţionari ai primăriei, de reprezentanţi ai instituţiilor publice din Olteniţa, de pensionari si elevi, au depus joi,  începând cu ora 12,00, coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din centrul oraşului, după care delegaţia s-a îndreptat la un alt monument semnificativ pentru Olteniţa şi istoria oraşului, cel din curtea bisericii Eroi ce poartă şi hramul “Înălţarea Domnului”. În ambele zone s-au ţinut slujbe de pomenire a eroilor neamului. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Jandarmeriei, elevi şi profesori, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi retragere. În deschidere s-a intonat Imnul României, iar Imnul Eroilor a predominat pe întreg parcursul solemnului eveniment. Femei în vârstă au cinstit momentul prin obiceiul tradiţional de împărţirea a colivei, considerată ofranda adusă de credincioşi pentru uşurarea sufletelor celor răposaţi, celor care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea ţării.

Jandarmii au stat de strajă la monumente, iar o altă echipă de jandarmi a marcat momentul cu trei salve de foc trase în aer, în cinstea acestui eveniment comemorativ.

Înălţarea este unul dintre cele 12 mari Praznice Împărăteşti ale Bisericii noastre. În această zi prăznuim momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, lisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor. Aceasta a avut loc la 40 de zile de la Înviere. Înălţarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, despre care amintesc Constituţiile Apostolice.
Înălţarea Domnului este totodată o garanţie şi a înălţării noastre: “Iar Eu când Mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine”, (Ioan 12:32).
În această zi, creştinii se salută cu formula “Hristos S-a înălţat”. Slujba zilei se caracterizează prin aceea că are legatură şi cu învierea şi cu Pogorârea Sfântului Duh.

Coliva, făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, închipuie însuşi trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se face pâinea).
Ea este totodată o expresie materială a credinţei noastre în nemurire şi înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul însuşi le-a înfăţişat ca simboluri ale învierii trupurilor: după cum bobul de grâu, ca să încolţească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ şi să putrezească, tot asa şi trupul omenesc mai întâi se îngroapă şi putrezeşte, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune (vezi Ioan 12, 24 şi I Corinteni 15, 36).
Dulciurile şi ingredientele care intră în compoziţia colivei reprezintă virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi ori dulceaţa vieţii celei veşnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul. (cf. Pr. Prof. dr. Ene Branişte, Liturgica Specială, Ed. Nemira, 2002, pg. 379).

Comentarii

  1. Cristiana Ursu spune:

    Hristos S-a inaltat !

  2. Cristiana Ursu spune:

    Frumoasa slujba si tot evenimentul in sine . Domnule primar : ” Jos palaria ” :):D