Asociaţia Culturală de Teatru şi Origami continuă proiectele la Olteniţa

Proiectul “Making a Difference” se derulează pentru o perioadă de timp, una dintre etape s-a desfăşurat în iarna anului 2009, cealaltă etapă s-a desfăşurat la sfârşitul lunii mai. Ionuţ din România, Melanie – Franţa, Jana-Germania, Meerilin din Estonia, Ailie-Scoţia, Bogdana-Ukraina au fost “actorii” zilei de mai, ei venind cu câteva demonstraţii de teatru forum iar reprezentanţii de la Bucureşti cu o expoziţie de artă vizuală. Ştefăniţă Barbu, unul dintre iniţiatorii Asociaţiei Culturale pentru Teatru şi Origami, a însoţit echipa de tineri la Olteniţa cu primele demonstraţii la clasele a IV-a de la şcoala generală nr. 2, şcoala general nr. 3 şi apoi în Sala Mare a Primăriei municipiului Olteniţa. În acest ultim loc s-a desfăşurat o dezbatere care a inclus şi participarea activă a tinerilor olteniţeni alături de cei străini.

Cei mici de la şcolile generale au fost foarte încântaţi de acţiunea voluntarilor A.C.T.O.R. În faţa elevilor, fiecare voluntar şi-a reprezentat ţara, apoi a luat câte un grup de copii în ţara lui şi i-a angrenat în activităţi specifice ţării respective. Spre exemplu, cel din Scotia a pescuit.

“Este un proiect de democraţie. Programul este realizat cu sprijinul Uniunii Europene şi face parte din programul “Tineret în acţiune” şi reprezintă prezentarea într-o expoziţie în diverse ţări europene a unor creaţii, artă vizuală, desene, colaje sau grafică, realizate de copii cu dizabilităţi din toată Europa. Ideea principală a proiectului este ca lumea să înţeleagă că şi aceşti copii sunt capabili de a crea lucruri frumoase şi se pot exprima artistic, să înţeleagă că aceşti copii nu trebuie marginalizaţi. Din România avem de la Codlea, un grup şcolar industrial, desene premiate. Acum vor merge în Portugalia, vor fi expuse şi acolo. Premianţii sunt din Estonia, Franţa, România prin Viorel Răfăilă.” declară prof. de limba engleză Violeta Ionescu, îndrumătorul copiilor de la liceul “Basarab” şi cea care a descoperit şi adus asociaţia bucureşteană în faţa elevilor din Olteniţa.

Ştefăniţă Barbu explică sensul lucrărilor: “Sunt 6 ţări: Estonia, Portugalia, Danemarca, Franţa, Ţara Galilor şi România. Este un proiect despre democraţie, cum văd copiii democraţia şi a avut două laturi: una de teatru-forum, prin care s-au făcut dezbateri despre democraţie iar cea de-a doua latură a fost implicarea Şcolii de Arte şi Meserii din Codlea, unde sunt tineri cu dizabilităţi, cu posibilităţi reduse, care învaţă în acea şcoală. Ei au participat la acest concurs de desene şi colaje. Tema a fost democraţia, cum văd copiii asta. Din fiecare ţară s-au ales 3 câştigători, care au mers cu lucrările în Danemarca, unde s-a făcut prima expoziţie. Au stat o săptămână acolo, au participat şi la alte proiecte, iar acum expoziţia se plimbă prin Europa, în ţările care au participat. E rândul României să găzduiască. Luna trecută am prezentat-o la Bucureşti, la Centrul Cultural “Nicolae Bălcescu”, acum aici în Olteniţa cu sprijinul Primăriei Olteniţa şi Liceului “Neagoe Basarab” iar săptămâna viitoare va merge la Codlea, la Şcoala de Arte şi Meserii şi la Casa de Cultură de acolo. La Codlea se lucrează foarte greu pentru ca aceşti copii să fie integraţi în societate. Ei provin din centre sociale cum ar fi Brădet din Braşov, provin din familii dezorganizate dar şi cu un uşor handicap. Lucrările trebuie admirate. Ele nu sunt din punct de vedere plastic foarte reuşite, dar contează idea foarte mult.”

Componentele acestui proiect sunt: implicarea unor tineri cu nevoi speciale în realizarea unei expoziţii de artă plastică cu teme inspirate de conceptul de “democraţie”. Proiectul “Making a Difference” este finanţat de Programul “Tineret în Acţiune” al Uniunii Europene şi face parte din categoria proiectelor pentru democraţie.

Programul “AICI-ACOLO” propus prin atelierele de educaţie interculturală este exclusiv nonformal, total experenţial, adus copiilor în clasele lor, chiar de tineri reprezentanţi ai culturilor prezentate. Activităţile propun pe rând “testarea” de către copii a diferitelor culturi prin joacă : jocuri

ce vor pune accentul pe cunoaştere prin simţuri : vizual -culoare (simbol, steag, etc), auditiv- sunet (limbaj simplu şi cântece), olfactiv -miros, apoi gustativ dar şi tactil.

Programul este un concept original A.C.T.O.R.

În filmare sunt reprezentaţiile de teatru-forum ale tinerilor voluntari din străinătate cărora şi s-au alăturat apoi şi tinerii olteniţeni:Comentarii

  1. Scorpie mica spune:

    Fetele sunt unele dintre „fortele de elita” ale liceului nostru ,”Neagoe Basarab”,pe langa faptul ca sunt dragutze,invata bine,unele chiar au bacul anul acesta,au timp sa se implice si in astfel de activitati. Ar rtebui sa fie un exemplu pentru toti. Felicitari fetelor !