Directorul Ecoaqua vrea preţuri mai mari la canalizare, Milescu, Cercel şi consilierii olteniţeni se opun

Conducerea Ecoaqua SA a solicitat Consiliului Local Olteniţa aprobarea tarifelor majorate pentru serviciul de canalizare-epurare, prestat în Olteniţa. Noile tarife propuse de Ecoaqua SA, pentru care există şi un aviz al Autorităţii de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, sunt: pentru populaţie 1,68lei/mc (TVA inclus) şi pentru restul utilizatorilor 1,41 lei/mc(fără TVA). Conducerea Ecoaqua motivează cererea de majorare de preţuri cu modificările de preţ la alte servicii: creşterea preţului energiei electrice, cheltuielile cu protecţia apei (suspensii), redevenţa, manopera care a înregistrat modificări ca urmare a noilor reglementări în domeniul salarizării, iar pentru celelalte categorii de cheltuieli creşterea este determinată de scăderea producţiei vândute. Tariful pentru activitate conţine şi o cotă de dezvoltare de 3% şi o cotă de profit de 10%. În urma acestor modificări enumerate de Ecoaqua, rezultă o majorare de tarif de 0,36% lei/mc, fără TVA.

În momentul de faţă, tariful este pentru populaţie 1,25 lei/mc (inclusiv TVA) iar pentru restul utilizatorilor 1,05 lei/mc (fără TVA) aprobat prin HCL 70/30.06.2009.

Conducerea Primăriei Olteniţa nu este de acord cu majorarea tarifelor, îmtotdeauna atât primarul Costinel Milescu cât şi viceprimarul florian Cercel au fost pentru păstrarea acestor tarife, ba mai mult decât atât aceştia au propus chiar micşorarea preţului la canalizare-epurare. Cererea de majorare a fost considerată de edilii olteniţeni o sfidare, după cum declară viceprimarul Florian Cercel.

vezi video:

Florian Cercel:

“Nu e momentul să se mărească preţul, ţinând cont de ce situaţie există. Nu se ţine cont în fundamentare decât de creşterea unor costuri care nu sunt la nivelul ăsta, nu se ţine cont la canalizare de mărirea, de dezvoltarea reţelei de canalizare. Dacă reţeaua de canalizare în 2005, când a apărut Ecoaqua, avea cam 21-22 km, acum are peste 40 de km, deci s-a mărit cu 60, 70 de procente.“

“Ecoaqua nu ne povesteşte politica lor de mărirea numărului de abonaţi. Nici nu are interes să aibă mai mulţi abonaţi, pentru că ştie că noi nu aprobăm mărirea de preţ. Nu asta e soluţia: mărirea de preţ. Investiţiile pe care le facem, nu le facem să mărim preţul. Ele trebuie analizate foarte bine, preţul să fie corect.”

“Noi discutăm despre pierderi de 2 ani de zile. Nu ne spuneţi ce înseamnă pierderile astea ca valoare. Atâta vreme cât pierderile sunt mai mari decât producţia facturată, în loc să mişcoraţi pierderile astea, veniţi şi măriţi preţul. De doi ani de zile de când ne rugăm de dvs să rezolvaţi problema şi nu sunteţi în stare, eu cred că ar fi cazul să lăsaţi pe altcineva în locul dvs. Avem responsabilitate în faţa oamenilor care ne-au ales şi nu vă putem lăsa pe dvs să mergeţi în continuare cu majorările astea de preţ nejustificate. Este o sfidare. Nu este admisibil să nu evaluăm pierderile. Şi cine răspunde de pierderile astea? Că pierderile astea înseamnă bani. Trebuie să le plătească cetăţenii şi în condiţiile astea în care sursele lor de finanţare se micşorează. Şi dacă aveau bani, nu era corect să plătească nişte cheltuieli care rezultă dintr-un management defectuos.”

“Noi trebuie să plătim cofinanţare la CNI de 53 de miliarde de lei. Aceşti 53 de miliarde de lei, care reprezintă partea noastră la investiţia asta, trebuie să creeze nişte efecte.  Care este efectul? Mi se pare că vrem să ne batem joc de oamenii care ne-au ales, dacă mărim preţul”

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, face completări la declaraţia lui Cercel, considerând bizarre sumele din documentaţia prezentată de Ecoaqua. Acesta arată că resursele financiare nu se reflect în documentele primite.

Costinel Milescu:

“Nu vreau să se creadă că am avea ceva cu cineva. O logică simplă: când am privit aceste documente, ne-a pus pe gânduri când am văzut sumele acolo. Din moment ce reţeaua de canalizare s-a dublat, automat dacă cei de la Ecoaqua şi-ar fi făcut treaba, şi eu cred că nu şi-au făcut-o dovadă sumele care ne-au fost prezentate, ar fi trebuit să facă contracte cu noii utilizatori, în aşa fel încât veniturile în valoare absolută să se dubleze. Dacă ele ar trebui să se dubleze, venim şi cerem majorare de preţ. O să vină cineva mai târziu să ne întrebe “Pentru ce aţi făcut canalizarea asta?” Acea componentă de profit nu o înţelegem şi din cauza legăturilor deosebit de calde care există între noi şi Călăraşi, care ne tratează pe noi o ţară bananieră, dar probabil că au înţeles pe ultima sută de metri că noi citim materialele prezentate şi le tratăm cu toată rigoarea. Şi atunci preţul nu ar trebui majorat, ci micşorat. Dacă resursele financiare nu se reflectă în aceste documente pe care noi le-am primit, înseamnă că nu s-au dus pe stradă cei de la Ecoaqua.”

“Hai să vedem de ce avem cheltuieli mari. Şi trebuie să tăiem la cheltuieli, în aşa fel încât să corelăm cu veniturile ca întreprinderea să iasă pe profit şi să aibă şi puterea să plătească acea componentă de împrumut, pe care este corect să o plătim, din moment ce ne bucurăm de 8 milioane de euro, în aşa fel încât şi cetăţenii municipiului Olteniţa să beneficieze de acest progres tehnologic. Deci punctul de vedere al conducerii primăriei este că nu suntem de acord cu majorarea de preţ, ba chiar vă spuneam: propunem micşorarea preţului canalizării şi apei. Era normal ca noi să ne prezentăm punctul de vedere al conducerii.”

Directorul Ecoaqua Călăraşi, Claudiu Iorgovici, arată conducerii primăriei şi consilierilor de ce au cerut mărirea preţului la serviciul de canalizare-epurare. Iorgovici acuză conducerea primăriei olteniţene că nu a analizat cu atenţie aceste probleme.

Claudiu Iorgovici:

“Nu s-au analizat în amănunt toate aceste probleme. Dacă mergem pe ideea că noi facem 85.000 de mc de apă pe lună şi facturăm 0,9, înseamnă că ar trebui să avem canalizare 75.000 mc. Cantitatea de apă facturată pe canalizare este aproape identică cu cea din 2006-2007 şi suntem la nivelul 104. Pentru extinderile de reţea s-au făcut contracte, pentru reţelele puse în funcţiune şi se facturează exact la nivelul utilizatorilor şi există în fundamentare modalitatea de creştere a anumitor utilizatori pe canalizare. Această majorare eu sunt convins că nu este corect să o punem în discuţie în acest moment, dar avem o situaţie din partea ministerului prin care ne retrage finanţarea. În loc de 8 milioane aveţi 10 milioane 400 de euro. Această majorare de 43% la tarif ce înseamnă? Deci, 91 % din populaţia municipiului Olteniţa plăteşte până în 10 mc, care înseamnă efort de familie, înseamnă 4,2 lei. Nu mi se pare mult ca o familie să plătească suplimentar 4,2 lei.”

“Dacă până la 3 iulie avem aceste tarife de canalizare aprobate, s-ar putea să avem finanţarea de 100 de milioane de euro. Avem 3 notificări de la minister că nu ne încadrăm în prevederile contractului de finanţare şi în SF-ul aprobat de toate consiliile locale privind politica tarifară a apei şi a canalului.”

Viceprimarul Cercel răspunde lui Iorgovici:

“Nu are nici o treabă asta. Dumneavoastră faceţi preţul corect, care sunt cheltuielile adevărate, să le ştim şi noi să le putem urmări. Scrieţi în preţ o cotă financiară pentru acoperirea împrumutului sau a finanţării, să ştim şi noi cât este, să putem să urmărim dacă cota ajunge într-un cont undeva. Dumneavoastră văd că vă interesează mai mult dacă populaţia moare sau nu moare. Nu aşa se face o justificare de majorare de preţ la un serviciu public. Dumneavoastră la canalizare încasaţi mai multă apă decât intră în oraş. Noi am înţeles că trebuie să vă ajutăm în anumite situaţii, în aşa fel să aveţi timp să vă puneţi situaţia acolo. Aţi văzut că am ridicat mereu problema preţurilor, a pierderilor, a managementului, vorbim degeaba. Legea spune că noi ăştia de aici suntem răspunzători de preţ. Ăsta este punctul nostru de vedere. Dacă majoritatea consilierilor sunt de acord cu dvs, pot să avizeze preţul.”

Primarul Milescu completează:

“Treaba este o problemă de management. Noi nu ne-am înţeles din cauza faptului că au fost probleme tehnice. Noi am analizat şi costurile pe care le virăm către SC Ecoaqua, suprastructura asta care mănâncă o gălăgie de bani şi nu face nici o investiţie în Olteniţa. Şi atunci de ce noi să suportăm nişte majorări, pentru că cineva nu ştie sau nu este în stare să facă o analiză corectă?“

vezi discuţiile pe video

La final de dispută, Hotărârea de Consiliu Local a fost respinsă de consilierii olteniţeni.

Tariful de canalizare-epurare pentru populaţie conţine TVA în cotă de 19%, iar pentru restul utilizatorilor nu conţine TVA, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Tariful s-a pus în discuţie în ultima şedinţă de Consiliu Local, când s-au iscat discuţii foarte aprinse pe tema majorării preţului la canalizare-epurare în Olteniţa.

Comentarii

  1. Daniel Dorneanu spune:

    Hehehe.. acum toti vor mai multi bani, da` de unde…