Elevii şi profesorii de la Liceul “Bălcescu” consideră un câştig parteneriatul lor cu alte două licee

În perioada 22-24 mai 2010, profesorii şi elevii Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” a fost gazda partenerilor lor, elevii şi profesorii de la Grupul Şcolar ” Ioan Căian Românul” din Căianul Mic , Jud. Bistriţa. Parteneriatul dintre cele două licee a debutat în 2008 şi a fost încheiat la Alba Iulia, în Sala Unirii în timpul unei excursii organizată de 1 decembrie.

Ulterior, Liceul „Hristo Botev” din Turtucaia a devenit al treilea partener de lucru.
Primul simpozion pe teme educaţional-culturale a fost organizat anul trecut la sfârşitul lunii mai la liceul din Căianul Mic, unde atât echipa din Olteniţa cât şi cea din Turtucaia s-au simţit minunat şi au venit de acolo cu amintiri foarte plăcute. Aceştia au declarat că au fost încântaţi de locurile pline de frumuseţe, dar cel mai mult au rămas surprinşi de curăţenia din zonă şi de cumsecădenia oamenilor.

Elevii şi profesorul coordonator, Viorel Moldovan, sufletul acestui parteneriat, au sosit în Olteniţa de curând, ei fiind invitaţi la o demonstraţie de ashihara karate făcută de grupa lui sempai Marcel Paraschiv, au vizitat portul olteniţean, iar seara au susţinut un mic program artistic în centrul municipiului Olteniţa.
La o zi după vizita la Olteniţa, elevii şi profesorii din Bistriţa au fost invitaţi într-o excursie la Balcic şi Albena. Profesor Alexandru Hiticaş a fost cel care a intermediat acest parteneriat. Atât olteniţenii cât şi bistriţenii au fost invitaţi apoi la Turtucaia, la sărbătoarea de KIRIL şi METODIU şi festivitatea pentru clasa a XII-a. Elevii bistriţeni au prezentat două obiceiuri din zonă: „CUNUNA” şi „SÂNZIENELE”, impresionând în primul rând prin costume. S-a mers apoi la monumentul ostaşilor căzuţi în luptele de la Turtucaia din 1916. Acest moment a constituit o adevărată lecţie de istorie, după cum a declarat prof. Liliana Niculiţă, unul dintre însoţitorii elevilor olteniţeni. Prof. Niculiţă a mai declarat pentru Olteniţeanul că au rămas surprinşi de seriozitatea celor din Căianul Mic. “Am fost impresionaţi de seriozitatea elevilor din Căian şi de respectul lor pentru tradiţii şi pentru oamenii care se află în jurul lor.” declară Liliana Niculiţă.

Comentarii

  1. Ursuletz spune:

    Au niste costume foarte frumoase bistritenii si este incantator faptul ca in unele zone din tara inca se mai pastreaza traditiile.

  2. Cornelia Burzo spune:

    Ma bucur ca vad un articol si un filmulet facut de dumneavostra pt noi,sunt una dintre fetele din Caianu mic ce a participat la acest obicei ,va mulumesc pt aprecieri si ne bucuram ca am fost pe placul tuturor,am fost incantati de aceea excursie si de oamenii noi pe acre i-am cunoscut,mai ales domna director adjunct ce ne-a primit cu mare caldura