Persoane biblice printre noi: Pilat din Pont, Baraba sau Iuda de actualitate

Câţi dintre noi am citit măcar un pasaj din cartea sfântă pe nume Biblia? Am dori să ştim cu precizie, dar câţi dintre noi ar fi sinceri să spună adevărul? Au citit-o ori ba? Biblia le prezintă celor ce o citesc o altă lume, mai bună, mai senină, înţeleaptă, demnă de urmat de toţi muritorii. Ea dă interiorului uman o pace care întrece orice înţelegere şi o bucurie negrăită. Ea este cea care ne apropie de Dumnezeu. Dar şi biserica. Sau cel puţin aşa ar trebui. De fapt, slujitorii ei ar trebui să ne apropie de Dumnezeu, dar oare câţi preoţi mai sunt aproape de Dumnezeu şi îi urmează calea?

Nu ne-am propus ca în acest articol să judecăm pe cineva, însă pe zi ce trece descoperim că nimic nu este în adânc şi esenţă ceea ce pare la suprafaţă. Aparenţele nu doar că înşeală, dar de cele mai multe ori te fac să foloseşti lămâie să-ţi treacă greaţa, când ştii ce se ascunde în spatele acestor aparenţe. Dar ne bătem cu pumnul în piept pentru imagine. O imagine searbădă, falsă, ireală ce îi face pe mincinoşi să devină penibili. Iar când vine scadenţa sau când minciuna care are picioare scurte se descoperă singură, tu omul credincios, umil, plin de gânduri bune şi ahtiat să faci fapte bune, cel dornic să-l ţii de mână pe Hristos, intri într-o dezgustătoare deprimare şi cumplită depresie.

La biserica ce poartă hramul “Sf. Gheorghe” din Olteniţa au fost aduse sâmbătă, 19 iunie, moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe, izbăvitorul de biruinţă. Duminică, următoarea zi, a avut loc slujba de cinstire a moaştelor, la care au participat preoţii din Olteniţa sub bagheta directă a părintelui protopop Marian Necula şi la care invitat special a fost Prea Sfinţia Sa Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanu.

Este mai bine pentru cine nu intră în ascunzişurile acestor “sfinte feţe bisericeşti”, pentru că se mai protejează puţin. Însă cine ajunge să le cunoască jocurile de culise ale unor aşa zişi slujitori ai lui Dumnezeu, riscă să ajungă să se îndoiască nu doar de bunătatea şi puterea celui de sus, dar mai ales de existenţa Lui.

În numele bisericii s-au făcut de-a lungul timpului multe nedreptăţi, în numele Domnului luat în râs şi rostit pe buzele multora din rândul bisericii cu falsitate, nume de care s-au folosit pentru satisfacerea unor nebunii interioare, s-au făcut atrocităţi crunte de-a lungul istoriei: de la arderi pe rug în timpul Inchiziţiei până la spânzurătoare mai târziu. Iar numele Domnului a rămas pătat de ei.

Şi atunci ce ne rămâne? În cine să mai credem? În Dumnezeu cu siguranţă, însă mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă dezamăgiţi de anumiţi preoţi, au declarat că preferă să-şi facă altarul lor acasă şi să se roage la icoanele din casă, ori să meargă la anumite mânăstiri ori biserici din Bucureşti, unde sunt mult mai siguri că se simt bine în timpul slujbelor.

La sărbătoarea ce ar fi trebuit mediatizată foarte mult, dar nu a fost, şi la care ar fi trebuit să participe toţi creştinii ortodocşi din oraş în condiţii normale, nu au fost olteniţeni prezenţi cât ar fi trebuit să fie, mai mult decât atât au lipsit oamenii care au pus bazele acestei biserici şi care au finanţat cu miliarde de lei vechi, cu sute de mii de euro, construcţia acestei biserici. Este vorba de Petre Marian Miluţ şi Costinel Milescu, primarul municipiului sau omul, pur şi simplu, prin intermediul căruia a fost cunoscut Marian Petre Miluţ, principalul finanţator al bisericii “Sf. Gheorghe”.

Presa locală nu a fost invitată, în schimb au fost cei de la TV  Trinitas, tot respectul pentru colegii noştri din Bucureşti.

La acţiunile locale, atunci când TV Trinitas nu poate fi chemată, presa locală este anunţată să vină, pentru imagine fireşte, imaginea celor care organizează evenimente locale. Presa locală în opinia unora şi a unor feţe bisericeşti este ultima soluţie într-o ecuaţie distinctă din matematica sau logica gândirii în cadrul unor evenimente locale. Numai că la acest eveniment organizat de cine nu se ştie că aşa s-a aruncat de la unul la altul pisica, presa locală a lipsit. Nu avea faţă de un asemenea eveniment.

Am dorit să cunoaştem ce spun şi cei care au organizat evenimentul, pe ce criterii s-au făcut invitaţiile.

Intervievat, părintele protopop Marian Necula a răspuns nedumeririlor noastre că nu a făcut acesta invitaţiile, ci părintele Titus. “Nu eu am făcut invitaţiile, ci părintele Titus.” declară Marian Necula. Părintele protopop s-a arătat chiar deranjat de telefon, acuzându-ne într-un fel de o anumită atitudine ostilă.

Fireşte, cel care pregăteşte un eveniment alege invitaţii, el este cel care face  selecţia, numai că la această acţiune nu a fost vorba decât de o selecţie pe criterii de interese şi oamenii care au fost anunţaţi în biserică cu alte ocazii dinaintea evenimentului sau cei care au aflat din gură în gură.

Părintele Titus Dumitrică ne-a declarat că nu el a făcut invitaţiile, ci părintele protopop. Dumitrică a mărturisit de altfel că l-a sunat pe Marian Petre Miluţ că aşa i s-a părut de bun simţ, dar preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român nu a putut veni din motive personale. De ce oare nu a onorat invitaţia Marian Petre Miluţ. Un motiv serios a avut. “De oficialităţile locale s-a ocupat Marian Necula. Nu eu am făcut invitaţiile, ci părintele protopop. Dar mai bine că n-aţi venit că vedeaţi cum şi-a făcut protopopul ziua pe banii mei”, ne-a declarat Titus Dumitrică. Recunoaştem că am rămas stupefiaţi noi, echipa de la Olteniteanul, de această afirmaţie.

Cine aruncă pisica către cine?

Despre părintele Bogdan Ciplău, al doilea preot care slujeşte în minunata biserică din lemn, am aflat că a fost numai un simplu invitat la acest eveniment, care de altfel a ştiut să facă faţă, impresie bună printre credincioşii necunoscători în ale multor dedesupturi.

Care mai este valoarea adevărată şi unde se situează ea? Cine poate să ne lămurească şi pe noi, ziariştii, de ce se ajunge la astfel de fapte penibile, jenante, în care inclusiv noi suntem puşi în situaţii groteşti la un moment dat, prin faptul că întrebăm ceva ca să primim nişte răspunsuri. Şi de multe ori primim nişte răspunsuri ce sinceri să fim, nu ar face cinste nici măcar unui copil de 5 ani.

De ce este lumea noastra atât de lipsită de valori adevărate? De ce încă există preoţi care nu reuşesc să se ridice la nivelul aşteptărilor şi dorinţei lui Dumnezeu? Credinţa să fie problema, sau mai degrabă, lipsa acesteia? Este o mare lipsă de credinţă peste tot, iar acolo unde se vede, de multe ori este aşezată pe temelii care se clatină.

Ce este credinţa? Biblia are multe de spus despre aceasta. Hristos a spus că „credinţa poate muta munţii”! Deci ea este o putere uimitoare, fie că El a vorbit sau nu în mod figurat. Unul dintre autorii care a scris Noul Testament spune „credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd” – Evrei 11:1. El mai spune că credinţa este singurul mod în care putem fi plăcuţi lui Dumnezeu. Deci în cele din urmă credinţa este ceva foarte important, de care avem nevoie cu toţii, din belsug.

Un eveniment la care numai un părinte paroh trebuia să facă invitaţiile şi nu se ştie până la urmă cine a invitat pe cine, s-a transformat într-o aniversare, o celebrare a unui protopop. Iar oamenii nu ştiu. Nu cunosc realitatea. Credincioşii ce intră în unele biserici nu cunosc multe. Se mulţumesc să cunoască foarte puţin. Uneori e bine aşa, fiindcă nu se mai încarcă cu lucruri dezamăgitoare ce pot face foarte rău spiritului.

Sub sutanele de preot ar trebui să se ascundă acel slujitor al lui Dumnezeu ştiut de noi de acum 50 de ani, 100 de ani, 200 de ani, care propovăduia pe Dumnezeu, Îl iubea cu adevărat, Îl cânta din suflet, pe care Îl urma îndeaproape, care închidea ochii pentru a trece în lumea drepţilor doar cu hainele după el, nu cu vile construite cu peste 10 camere sau care mergea la enoriaşi acasă pe jos, şi nu în maşini luxoase. Unde sunt preoţii de altădată care împărţeau banii celor săraci? Sinceri să fim, avem şi în Olteniţa câţiva preoţi cu suflet şi i-am văzut şi la biserica “Sf. Nicolae” centru împărţind bani unor săraci şi la biserica “Eroi” şi la biserica “Sf. Gheorghe” de lângă spital, dar ne rezervăm dreptul de a nu le spune numele. Ei însă se cunosc foarte bine, şi ce este mai important este faptul că Dumnezeu îi ştie foarte bine.

Toata lumea caută un lucru şi nu-l poate găsi: dragostea. Credinţa şi dragostea sunt inevitabil legate şi nu pot fi separate. Atunci când avem această credinţă iubim şi suntem iubiţi de către Dumnezeu. Dragostea despre care vorbeşte Biblia este una specială, una adâncă, care durează, o dragoste reală, o dragoste care întrece orice pricepere şi intelegere. Efeseni 3:19

Când esti sătul de toate dezamăgirile tale, de eşecurile tale din viaţa de zi cu zi sau ghinioanele apărute din diverse motive independent de voinţa ta, când eşti sătul de incapacitatea de a iubi a unora pe care ţi-e greu să-i accepţi roboţi lângă tine- cel care dăruieşti iubire-, când eşti sătul de nedreptate, dezamăgire, ură şi necinste, poti găsi satisfacţie totală în Hristos, căci El face ca viaţa să merite să fie traită! Dar unde să facem cunoştinţă cu El? Unde să-l atingem mai bine şi să învăţăm mai multe despre El şi faptele Lui? În biserică.

Şi ce trebuie să ne ofere biserica prin slujitorii săi? Ce ne dorim după toate supărările şi necazurile vieţii din ce în ce mai grea. Şi nu numai după necazuri, cât mai ales după bucuriile care vin după necazuri, pentru a-i aduce mulţumire lui Dumnezeu.

Hristos pe cruce, i-a adresat Tatălui Său acele cuvinte măreţe şi înţelepte vis a vis de faptele necugetate ale ucigaşilor săi şi mulţimii de nestăvilit pornită pe nedrept asupra Lui: “Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac!”

Să ne ierte şi pe noi pentru că am spus adevărul şi să-i ierte şi pe cei care îmbracă nişte haine preoţeşti şi cărora ar trebui să le facă o mare cinste. Mai ales că pe buzele lor este pomenit numele lui Dumnezeu la slujbele pe care le rostesc…

Comentarii

 1. Radu Avram spune:

  Imi este pur si simplu lehamite de acest articol, in primul rand dumeavoastra redactia habar nu aveti despre culisele acestei sarbatoare, probabil ati fost prost informati de cateva persoane de rea credinta, in al doilea rand radio Trinitas este un radio mult mai cunoscut ca acest site, si special conceput pentru evenimente religioase, iar sursa dumneavoastra nu a fost doar un simplu invitat ci o umbra care doreste numai si numai raul acestei biserici.

 2. Laura Suzeanu spune:

  De unde stiti dumneavostra domnule Avram cine a fost sursa noastra? De ce acuzati pe nedrept fara sa aveti dovezi? Ne acuzati in primul rand pe noi de neprofesionalism si rau faceti. Daca nu ati inteles nimic din articol ati face bine sa va abtineti de la comentarii. Iar de radio Trinitas nu a comentat nimeni nimic de rau. Atentie domnilor la ceea ce vorbiti, sustineti dar mai ales la ceea ce cititi! Nu va mai jucati cu niste vorbe doar ca sa aparati niste falsuri. Sunteti pe langa subiect. Va voi da un telefon astazi domnule Avram daca este numarul real, sa mai imi spuneti o data ca va e lehamite de articol, dar si de partea cui sunteti: a adevarului sau minciunii. Din pacate noi suntem cei care cunoastem de la zero ce s-a intamplat in acea biserica, cum s-a ridicat acea biserica dintr-o groapa si ce a ajuns acum acea biserica dar mai ales ce fel sau cum e vazuta credinta in unele biserici, de anumiti preoti. Am asistat la multe si cunoastem multe din sanul bisericii, cu dovezi clare. Noi, domnule Avram nu am facut decat sa vrem sa spunem adevarul si sa cautam sa aratam care e dreptatea, asa cum ii sta bine unui jurnalist, pe cand dumneavoastra nu ati facut un comentariu decat sa vreti sa invrajbiti, ati facut acuze nefondate si se vede ca sunteti inrait, ceea ce incalca legile lui Dumnezeu.

 3. Laura Suzeanu spune:

  Numarul pe care l-a lasat redactiei asa zisul domn Avram nu apartine acestuia. Daca exista un domn Avram, probabil ca el exista altundeva dar nu in acest oras. Recunoastem ca a fost lipsa noastra de data asta ca nu l-am verificat inainte de a lasa comentariul sa intre pe site. Cei care se ascund in spatele unor nume false nu pot fi decat oameni falsi, lasi, niste masti de carnaval, personaje fara coloana vertebrala si curaj. Va rugam sa folositi identitatile reale ale dvs si numerele de telefon ce nu vor fi facute publice. Va multumim!
  Redactia

 4. Radu Avram spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 5. Razvan-Alexandru spune:

  Acest articol pur si simplu bulverseaza pe toata lumea. El nu reprezinta un gest de frustrare sau de razbunare. Reprezinta pur si simplu un gest democratic, de critica. Asa cum primim laudele atunci cand ni se cuvin, asemenea trebuie sa acceptam sa fim criticati atunci cand este cazul. Cu siguranta acest articol este scris pe surse. Asa face intotdeauna un jurnalist profesionist, si, avand in vedere ceea ce contine articolul, nu mai trebuie sa existe indoiala pentru faptul ca nu este bine documentat. „Olteniteanul” nu a lispit niciodata de la nicun eveniment important din orasul nostru. De data asta s-a intamplat. Este un adevar, dar unul nedrept. De ce oare s-a intamplat acest lucru…? Asta e. S-a intamplat. Domnule Avram, daca citeati numai titlul, va dadeati seama de ceea ce a vrut sa spuna redactorul cu acest articol. Stiti vorba romanului: „Pana acum a fost bun”. Sa fim onesti si sa acceptam si critici in viata, mai ales din partea unor oameni care intotdeauna ne-au laudat. Ei au tot dreptul sa ne critice. Comentarii de genu’ „Sunteti prost informti si rau intentionati” nu isi au rostul aici. Sa negi ceva este foarte usor, dar sa dovedesti ca ai dreptate este foarte greu. Fiti responsabil si dovediti daca se minte cu ceva! Dar, mai ales, aveti grija la afirmatiile pe care le faceti si pe care nu le puteti proba!

 6. Theo spune:

  Ai mare dreptate Radu Avram, in primul rand nu trebuie sa judecam preotii, nici nu am putut sa citesc pana la capat pt ca sunt folosite numai cuvinte dezgustatoare langa poza bisericii “Sf. Gheorghe”.

 7. Cora spune:

  Theo, ai dreptate! Sa nu judecam noi preotii, ca se judeca ei intre ei :)) (asa cum reiese din articol. Pacat ca nu l-ai citit, e savuros!)

 8. marius ionita spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 9. MARIAN M. spune:

  Ce mai in colo si in coace! Frumoasa biserica mica, rustica, si frumos peisaj pe langa ea! Locuiesc in acest cartiet PITZIGOI si, de cate ori trec prin zona bisericii, admir cu drag aceasta priveliste, si imi aduc aminte cat de urat era inainte cu vechiul parculetz, plin de mizerie si de multe altele!Parerea mea! Cat despre preoti, il simpatizez pe cel mai slabanog(cel care apare mai mereu pe postul TRINITAS), de la noi de la biserica, cel care si-a dat maximul interes sa se finalizeze aceasta biserica, montand cu manutza lui shindrila bituminoasa pe biserica atunci cand nu au mai fost fonduri pentru manopera de lucru! In rest…sanatate si toate cele bune !

 10. […] stiri nationale, afla mai mult…: Persoane biblice printre noi: Pilat din Pont, Baraba sau Iuda de actualitate […]