Afacerea Transdanube Industries “explodează” din plin pentru punerea pe picioare a investiţiei la Olteniţa

Două evenimente “explozive” au avut loc în partea de sud a oraşului Olteniţa în zilele de 20 şi 21 iulie. Olteniţa a fost în perioada comunistă unul dintre cele mai mari oraşe industrial din România, înglobând inclusiv Şantierul Naval, care în acest moment se află în lichidare.

Una dintre cele mai mari companii industrial din lume, Transdanube Industries, a dorit să investească în această zonă pe fostul teren al Turnătoriei Olteniţa şi CTZ. Pentru continuarea investiţiei era necesară implozia a două puncte importante din planul strategic de dezvoltare economic a oraşului: clădirea fostului CTZ şi trei turnuri-coş ce au aparţinut aceleiaşi foste centrale termice din epoca comunistă. Detonarea a fost făcută de o firmă specializată angajată de compania investitoare.

Transdanube Industries este un investitor puternic pentru municipiul Olteniţa, care doreşte să creeze, pe lângă aproximativ 250 de locuri de muncă în zonă, un important centru industrial, printr-o investiţie de circa 150 milioane de euro, bani cheltuiţi până în present. La evenimentul de miercuri, 21 iulie, de implozie a turnurilor-coş, au participat mai multe oficialităţi locale şi judeţene, dar şi reprezentanţi din partea Ministerului Economiei.

Mai mulţi olteniţeni curioşi să vadă desfăşurarea momentului de implozie au fost martori la întregul scenariu. Atât Tomaso Serano, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, cât şi Gheorghe Săvulescu, directorul firmei din România, le declară celor prezenţi că sunt onoraţi să îi întâmpine la Olteniţa pentru a omagia momentul istoric. „Mulţumim pentru eforturile depuse de întreaga noastră echipă, proiectul nostru este la început, iar în următoarele 30 de luni vom continua să creştem şi să sprijinim economia municipiului Olteniţa. Demolarea acestor coşuri este un moment simbolic, important pentru oraşul Olteniţa, pentru judeţul Călăraşi şi considerăm noi chiar şi pentru România însuşi. Această demolare reprezintă un nou curs al acţiunilor derulate de fima Transdanube Industries, de fapt reprezintă încrederea şi speranţa în recuperarea economică şi socială a României şi special a acestei zone a ţării. Suntem mândri că ne aflăm în fruntea acestei schimbări, sperăm ca acum Guvernul României va avea în obiectiv această zonă pentru dezvoltarea infrastructurii care este foarte necesară pentru un mediu industrial sănătos. Din această perspectivă, dorim să mulţumim Primăriei Municipiului Olteniţa şi Prefecturii judeţului Călăraşi pentru sprijinul acordat constant. Acesta este doar începutul unui lung parteneriat şi sperăm ca în continuare veţi depune eforturi pentru a ne susţine să finalizăm acest proiect minunat. Nu este un drum uşor de parcurs, dar sigur împreună vom reuşi.” susţin cei doi reprezentanţi ai companiei internaţionale.

Primarul Costinel Milescu îşi arată recunoştinţa pentru cea mai mare investiţie din zona de sud a ţării: „Aş vrea să mulţumesc domnului Gupta pentru cea mai mare investiţie din sud, pentru cea mai mare investiţie din municipiul Olteniţa, care consider că va reprezenta poarta de intrare a tuturor lucrurilor bune pe care le aşteaptă olteniţenii. Vreau să vă asigur că voi fi un partener de încredere pentru această societate, atât ca primar cât şi ca inginer metalurg de mulţi mulţi ani. Vă urez succes şi sper să mergem împreună şi unitatea dumneavoastră să aducă acea prosperitate pe care Olteniţa o aşteaptă de mulţi ani.” declară primarul Milescu.

Alături de acesta, prefectul judeţului Călăraşi, Viorel Enciu, arată că investitorii indieni sunt unii dintre cei mai serioşi oameni de afaceri sosiţi în România: „Pentru mine ca locuitor al oraşului Olteniţa, născut şi crescut aici, mă bucur că mă aflu în asemenea clipe alături de dumneavostră. De fiecare dată când a fost cazul, Prefectura, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, a fost alături de aceşti investitori, care, după cât observăm, sunt nişte investitori serioşi. Când spun „serioşi” înseamnă că s-au luptat să pornească acest program, că l-au pornit, că vorbim de o investiţie de 100 de milioane de euro. Deci nu este simplu pe vremuri de recesiune, pe vremuri când atât economia României cât şi economia mondială trec prin destule clipe grele, pe vremuri când forţa de muncă se restructurează. Profit de faptul că ne aflăm în faţa unui moment unic pentru unii dintre noi să asigur conducerea companiei că vom fi alături de dânşii şi că vom încerca să le facem viaţa mai uşoară prin hăţişul ăsta legislativ pe care-l avem încă în România.” spune prefectul Viorel Enciu.

Din partea Ministerului Economiei, ministrul secretar de stat, Petre Ianc, este cel care îl reprezintă pe ministrul Adriean Videanu. „Domnul ministru Videanu m-a delegat să vă transmit mulţumiri deosebite dumneavostră domnule preşedinte, dumneavoastră autorităţilor locale, pentru maniera în care aţi acţionat şi aţi reuşit să atrageţi în această zonă, una dintre cele mai importante investiţii ale României şi am putea spune ale Europei, în acest moment de criză. Vreau să spun că ataşez această investiţie nu numai României, nu numai acestei zone, ci întregii Europe, pentru că este în curs de desfăşurare un program extraordinar-strategia Dunării care va face din Dunăre cea mai importantă cale de comunicaţie a Europei pe plan economic, social şi cultural. Această investiţie se circumscrie acestui mare proiect european şi cei care au avut inspiraţia de a realiza această investiţie aici, se pot felicita. Felicitări domnule preşedinte Gupta, felicitări întregului colectiv al dumneavostră pentru această alegere şi sperăm că din punct de vedere strict comercial şi al afacerii, produsele dumneavostră vor circula într-o manieră extraordinar de uşoară din Orientul Aproapiat până în nordul Europei, până la Marea Nordului pe Dunăre, care oferă cea mai facilă cale de comunicaţie a Europei. Felicitări şi vă dorim succes! Vă asigurăm de întregul sprijin al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.” declară Petre Ianc, ministru secretar de stat în Ministerul Economiei.

În seara zilei de 20 iulie, începând cu ora 20,00, s-a produs prima implozie din zonă: clădirea fostei clădiri a centralei termice (CTZ), decizie luată din scurt, din cauza faptului că legislaţia nu a permis explozia mai multor clădiri în aceeaşi zi.

Comentarii

 1. marius s spune:

  mda…..interesant…sa vedem ce va urma…..acolo trebuie sa stea atentia tuturor….

 2. soare marius spune:

  foarte tareeeee

 3. C. Ruxandra spune:

  au facut ceva bun, bun de tot…eu zic sa mai demolam ceva…ce naiba…doar putem mai mult!!

 4. bold tatiana spune:

  sa fie intr-un ceas bun ! speram ca aceasta investie sa fie dusa la capat . speram ca „preafericitii” nostri guvernanti sa fie mai cerebrali . o tara cu o fiscalitate mare , cu o legislatie stufoasa , cu controale saptamanale ( garda , itm , protectia muncii, mediu , s.a.m.d. )soldate cu amenzi si spagi, nu fac decat sa indeparteze investitorii . si straini si romani .pentru oltenita aceasta investitie este unul dintre putinele lucruri bune care s-au intamplat in ultimii 20 de ani .
  referitor la articol , l-as fi citit cu mai multa placere daca din el lipseau discursurile pompoase . seamana atat de bine cu cele din vremurile lui nea nicu .

 5. C. Florin spune:

  Hehee.. la stricat si dat din gura se pricepe tot romanu’… :X
  Acum urmeaza sa vedem daca se vor tine de cuvant, nu localii, cei de mai sus

 6. LEX spune:

  ACEST INVESTITIE AR FI TREBUIT PORNITA CU MULTA TIMP IN URMA, INSA ….

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 7. Lavinia Iancu spune:

  Cat de cinic ai fost cu melodia asta… Eu o sa pun pe fundal pink-funkhouse ;))

 8. larisa spune:

  Cei care ne conduc, atat pe plan local cat si central , ar trebui sa faciliteze venirea unor astfel de investitori care sa ne scoata din Epoca de Piatra ……. …..

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 9. MARIAN M. spune:

  FOARTE INTERESANTE DETONARILE! ACUM SA VEDEM DACA OR SA CONSTRUIASCA CEVA HINDUSHII! LA DEMOLAT SI LA VALORIFICAT FIERUL VECHI , TOTI SE PRICEP…SA VEDEM SI FINALUL PROIECTULUI! OARE O SA FIE CEVA VREODATA PE ACOLO?…TIND SA CRED CA NU!POATE…CINE STIE…DAR DUPA CATE S-AU TOT MISCAT LA NOI TREBURILE DUPA ANII 90 IN COACE…CAM MINENI NU MAI SPERA LA NIMIC…MAI ALES LA NOI CONSTRUCTII SI NOI LOCURI DE MUNCA, CA DE ACESTE LUCRURI SUNTEM MAI INTERESATI!

 10. George S. spune:

  Eh,daca ar fi fost facut si canalul Dunare-Bucuresti….ma rog,nu-i timpul trecut.Sper sa nu se mai bage Iliescu,ca din cate am auzit,el ar fi fost contra continuarii canalului.

 11. adrian chiru spune:

  eu zic sa mai darmati ceva…cum ar fi grupul scolar Nicolae Balcescu….liceul teoretic Neagoe Basarab….si scoala de arte si meserii…va fac cinste dak faceti si acest lucru

 12. MARIAN M. spune:

  EU NU STIU DE CE NU POSTATI TOATE COMENTARIILE?! AVETI NUMELE INTREG DE PE FACEBOOK, AVETI ADRESA DE E-MAIL, AVETI NUMARUL DE TELEFON, CE ALTCEVA VA MAI LIPSESTE? DOAR CUVINTELE DE LAUDA PENTRU CEI CARE NU PREA NE DORESC BINELE?! AM POSTAT SI EU UN COMENTARIU PE TEMA DE MAI SUS, SI IN LIMITA BUNULUI SIMTZ, SI NU A APARUT NICI PANA IN ZIUA DE AZI! SUNTETI ,FORTZATZI DE ANUMITE IMPREJURIMI SA CENZURATI IN MASA COMENTARIILE, SAU MERGETI DOAR PE OCHI FRUMOSHI? ROG RASPUNS LA INTREBARE SI POSTAT PE ACEST SITE OLTENITEANUL.RO! SAU DORITI SA VA PUNEM ACESTE INTREBARI IN PUBLIC? CRED CA AR FI MAI JENANT, NU? LASATI OPINIA PUBLICA SA ISI EXPRIME PARERILE , IN LIMITA BUNULUI SIMTZ, ATAT PRO CAT SI CONTRA SUBIECTULUI! AVEM O OARECARE DEMOCRATIE SI LIBERTATEA DE EXPRIMARE, NU MAI SUNTEM PE TIMPUL REGIMULUI COMUNIST!AM POSTAT PE ACEST SITE COMENTARII, IN ACELASI TIMP, ORA, IN LIMITA BUNULUI SIMTZ…SI UNELE AU APARUT, DAR ALTELE NU! DE CE?…RASPUNDETI , SI PE INTELESUL TUTUROR! NUMAI BINE TUTUROR, CELOR CARE AU UN TZEL SI O LOGICA NORMALA IN VIATZA!

  admin spune : ” am aprobat majoritatea comentariilor dvs desi nu ati facut public numele de familie. va rugam ca de acum incolo sa lasati comentarii folosind numele dvs complet”

 13. Mihai Ceauşu spune:

  Am auzit despre familia Gupta numai lucruri bune, deci se va construi ceva eficient aici. Sa vedem cum stam cu partea romaneasca…

 14. Popa stefania spune:

  mda..si cu c ne ajuta pe noi toata chestia asta??? va spun eu!!Cu NIMIC!!!pt ca acei indieni or sa aduk forta de munca de la ei..asa ca o sa fie la fel..n va mai facetzi iluzii 😉

 15. or face, n-or face cv – e treaba lor, cel putin nu se mai vad ruinele alea acolo; zici ca erau dupa raboi.

 16. Popa stefania spune:

  da..ai si u dreptate Alina!

 17. straseschi andreea spune:

  super tare se mai intampla ceva si in orasul asta!!!!
  niste concerte ar mai fii bune ca lady gaga sau anda adam.

 18. baltac anghel spune:

  Ceausescu aridicat acele 2 turnuri si a asigurat locuri de munca pt.2500 persoane zeci de ani.Si voi le-ati dat jos an cateva minute pt.250 locuri de munca,si alte smecherii.Este o mare diferenta.

 19. Bogdan spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 20. Kint Verbal spune:

  „Ceausescu aridicat acele 2 turnuri si a asigurat locuri de munca pt.2500 persoane zeci de ani.Si voi le-ati dat jos an cateva minute pt.250 locuri de munca,si alte smecherii.Este o mare diferenta.”
  Diferenta crescuta si de faptul ca cei 2500 de oameni angajati de ceausescu erau inutili, ca intreprinderile de stat comuniste nu aveau piata de desfacere decat cel mult in tari din lumea a treia si in general consumau curent ca sa strice materie prima, de faptul ca cei 2250 de oameni ne-angajati in exemplu de mai sus pot gasi ceva mai productiv de facut cu timpul lor daca sunt capabili si asa mai departe.