Cale liberă pentru SF-ul privind “Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona Olteniţa şi amenajarea portului turistic”

Studiul de fezabilitate privind “Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona Olteniţa şi amenajare port turistic”, ce a fost aprobat de consilierii olteniţeni, arată importanţa turismului de croazieră cu organizare şi programe pentru Olteniţa. În SF este specificat, pintre altele, numărul mare de persoane ce fac în fiecare an croazieră pe Dunăre. Vasele de croazieră stau pe teritoriul României între una şi cinci zile, timp în care fac 3-4 opriri la Orşova, Giurgiu, Olteniţa şi Tulcea. Studiul de fezabilitate arată care sunt avantajele locaţiei, dar şi dezavantajele acesteia. Cea mai grea problemă pe care edilii şi consilierii olteniţeni o doresc rezolvată este situaţia suprafeţei de teren, care în anul 2000 a trecut din administrarea Consiliului Local Olteniţa în administrarea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, ce funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Cerinţele urgente care se cer pentru implementarea proiectului sunt transferul terenului liber în administrarea Consiliului Local Olteniţa şi transferul uneia dintre clădirile Poliţiei de Frontieră, ce se află în patrimonial Direcţiei Generale a Vămilor.

Studiul de fezabilitate conţine şi o analiză tehnico-economică a activităţilor turistice propuse, descrierea portului turistic cu obiectivele investiţionale, dar şi studiul tehnic pentru obiectivele de infrastructură generală, lucrările propuse pentru reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, colectarea deşeurilor, drumurile şi aleile ce vor forma întregul complex turistic din portul Olteniţa, amenajări peisagistice, precum şi strategia de promovare a proiectului.

Portul turistic Olteniţa are ca obiective: ancorarea unui al III-lea ponton plutitor asemănător cu celelalte existente, un microcomplex comercial dezvoltat pe parter cu o suprafaţă de 100 mp, unde vor funcţiona mai multe magazine cu produse cu specific româneşti şi o casă de schimb valutar. În plus va exista un mini-hotel dezvoltat pe subsol, parter şi trei etaje, un hangar pentru ambarcaţiuni dezvoltat pe parter, ce va cuprinde 10 spaţii de adăpostire a şalupelor, iar în faţa acestuia, pe malul Dunării, va fi prevăzută o platformă de lansare-ancorare a ambarcaţiunilor. Se vor forma alei de promenadă, spaţii verzi, iar accesul auto la principalele obiective amplasate pe faleză se va putea realiza din trei locuri diferite, fiecare prevăzute cu platforme de parcare, însumând 90 locuri pentru automobile şi 10 locuri pentru autocare. Complexul Comercial “Faleza” va fi amplasat la 15 m de malul Dunării şi la circa 85 m vest de sediul Poliţiei de Frontieră. Hotelul “Tranzit” va fi amplasat la 100 m vest de complexul comercial şi la 15 m de malul Dunării.

Primarul municipiului Olteniţa Costinel Milescu arată că studiul de fezabilitate stă la baza unuia din 2005 aprobat de Ministerul Turismului de la acea vreme. “În acel SF era inclus un circuit turistic pe Valea Mare, Parcul Argeş etc, iar când am văzut că din acel SF mare există oportunitatea aceasta să ne înscriem la Ministerul Dezvoltării, am extras de acolo şi am elaborat un sf specializat pentru portul turistic. Am început să dăm drumul la documente, primul fiind acest SF.” declară edilul şef.

Investiţiile turistice se ridică la valoarea de 1.576.800 lei fără TVA, iar infrastructura la 382.200 fără TVA.

Comentarii

 1. MARIAN M. spune:

  Cale liberă pentru SF-ul privind “Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona Olteniţa şi amenajarea portului turistic”…intresant…atat timp cat inclusiv taluzul zidit cu piatra de munte pe marginea portului se duce pe apa sambetei…la ce ne mai putem astepta? cine ar avea curajul sa mai investeasca bani in infrastructura pentru un port turistic de lux, atat timp cat , lucrarile executate anul trecut in vara-toamna , au inceput sa se naruie….bani aruncati in dunare….prostii…v-om avea port turistic la oltenitza doar atunci cand, cainii din port v-or fi imbracati in blana de leopard sau tigru!…dracul vine la noi sa faca ceva cu portul asta…si tot el se ocupa de distrugerile facute de la an la an , dupa anumite asa zise lucrari efectuate pe acolo!…dezgust total, ELENA UDREA…shtouri de buftea cu promisiunile de pe la noi!..as spune multe…dar ma abtin mai bine….doar stima ptr oltenitenii mei…atat….

 2. sorin anghel spune:

  SF? Pai, chiar ca e SF!!! Se muta Star Trek la Oltenita.

 3. mihai platosa spune:

  mai bine inchideti portul, va dati voi seama de ce

 4. Paul Niculita spune:

  Sunt convins ca Primarul si Consiliul local sunt bine intentionati, pentru ca dintr-o astfel de investitie pot iesi niste taxe la impozitul local, locuri de munca etc., etc. Mi-e teama, insa, că totul va rămâne la studiul de fezabilitate, că romanii sunt maeştrii în aruncarea banilor pe studii din astea si… atât.
  Poate doar sa fie interesata de lucrare vreo firma cu sprijin politic puternic la nivel central, altfel nu cred ca se face nimic. Eu as dori sa iasa ceva bun de aici, dar mi-e teama ca nu va fi asa.

 5. marius M spune:

  DA FRATILOR FACETI PORT SI TOT CE TREBUIE IAR CAND VINE DOMNU STRAIN SE DA JOS DE PE VAS SI SE UITA AN APA VA AVEA PARTE DE O PRIVELISTE DE NEUITAT ,, PREZERVATIVE , ABSORBANTE INTIME , SI BINNEANTELES SECRETIILE DIN TOT BUCURESTIUL CARE VIN PE DAMBOVITA AJUNG AN ARGES IAR APOI ASI URMEAZA CURSUL PE DUNARE. BAFTA CU ZONA TURISTIK. DE RESTUL SE OCUPA POMII DE MALUL ARGESULUI CARE MAI AGATA CATE UN PREZERVATIV SAU VREUN ABSORBANT.