Din cauza eliminării subvenţiilor, olteniţenii din apartamente vor plăti mai mult pentru energia termică

O Hotărâre de Consiliu Local a eliminat subvenţia, compensarea şi egalizarea preţului local de facturare cu preţul de producere şi distribuţie a energiei termice, stabilit prin hotărârea din anul 2008. Această decizie a fost luată pentru preîntâmpinarea blocajului financiar al societăţii producătoare de energie termică Termourban Olteniţa. Potrivit hotărârii, preţul local de facturare este în acest moment pentru populaţie 287,33 lei/Gcal inclusiv TVA cu acciză, iar pentru agenţii economici 241,45 lei/Gcal, exclusiv TVA cu acciză.

În anul 2009, subvenţia unitară asigurată de administraţia publică locală din bugetul local a fost achitată integral, adică 1.133.526 lei, neînregistrându-se restanţe la 31 decembrie 2009. Pentru anul 2010 administraţia locală nu are restanţe faţă de Termourban, suma de 713.793 lei datorată societăţii fiind achitată integral.

Compensarea unitară asigurată de Ministerul Administraţiei şi Internelor de la bugetul statului nu a fost asigurată integral în anul 2009, ci doar 1.553.000 lei, la 31 decembrie 2009 restanţa fiind 1.038.314 lei. Nici una dintre adresele trimise şi solicitările făcute ministerului nu a primit răspuns pozitiv, justificarea neachitării subvenţiei fiind lipsa alocaţiilor bugetare. Pentru anul acesta, suma restantă a crescut cu 981.830 lei, la 22 iunie 2010 fiind de 2.020.144 lei. De la începutul anului, compensarea a fost de 614.000 lei.

Preţul local de facturare al energiei termice, conform hotărârii din anul 2006, era de 169,57 lei/Gcal. Diferenţa dintre 169,57 lei/Gcal şi preţul de producţie de 287,33 lei/Gcal  se asigura prin subvenţia unitară de 28,92 lei/Gcal din bugetul local şi compensarea unitară de 88,84 lei/Gcal din bugetul de stat.

De la bugetul de stat nu vor mai veni subvenţii pentru nici o activitate locală de acest gen. Astfel, decizia factorilor de răspundere în acest domeniu a fost de modificare a preţului local al energiei termice facturate populaţiei şi agenţilor economici din Olteniţa.Comentarii

  1. MARIAN M. spune:

    SA PLATEASCA SI CEI DE LA BLOCURI PRECUM PLATESC SI CEI DE LA CASE BANI PENTRU ENERGIA TERMICA! MI SE PARE ABSOLUT NORMAL! NIMENI NU TREBUIE SA FIE DEZAVANTAJAT SAU DISCRIMINAT!

  2. DANIEL T.V. spune:

    Vor incepe sa scada apartamentele la preturi pt. ca multi nu-si vor mai putea permite sa plateasca caldura si intretinerea .Vor incerca solutii mai ieftine gen migrarea la sate sau la case.Se cere 35-45000 euro pe un apartament iar asta e o gluma destul de buna tinind cont de conditiile de locuit .Incepind de la vecinii de pe scara cu manele „la maxim „, pina la nr. de caini vagabonzi rezidenti per metru patrat ce-si asteapta victimele prin boscheti ca sa le testeze calitatea materialului de la imbracaminte.
    Apropo , nu stiam ca s-a bagat la case incalzire centrala .Majoritatea pe care ii cunosc stiu ca locuiesc la case si folosesc tot traditionalul lemn, carbune sau gaz ( la soba sau centrala proprie ). Dar poate s-a inventat un sistem de distributie a caldurii tip” wireless „.Nebanuite sunt caile stiintei. 🙂