După ploi, ţânţarii au invadat Olteniţa şi au dat de furcă autorităţilor locale

Se spune că după ploaie vine soarele. În multe zone din ţară dar şi al Olteniţa, unde e şi multă verdeaţă, ţânţarii sunt la ei acasă. Umezeala cauzată de ploile torenţiale din ultimele săptămâni a format invazia de ţânţari care a pus stăpânire pe oraş. Parcurile olteniţene sunt îmbâcsoite de aceste insecte, proprietarii caselor se plâng de puhoaiele de ţânţari care stau ghem lipiţi de pereţii caselor sau de geamuri.

Autorităţile locale olteniţene nu pot lua măsurile necesare, cât timp vremea este încă schimbătoare. Pe timp de ploaie, substanţele folosite la dezinsecţie dispar imediat. Edilii olteniţeni doresc să creeze un serviciu propriu de dezinsecţie. La o analiză mai atentă, cheltuielile sunt mult mai mari dacă se folosesc servicii din afară decât dacă s-ar crea un serviciu care să aparţină administraţiei publice locale. „Sunt foarte scumpe serviciile astea. Nu avem atât de mulţi bani să folosim serviciile altora. Cumpărăm nişte utilaje şi substanţa si facem noi toate operaţiile astea de dezinsecţie. Anul acesta de început, cu toate investiţiile pe care le-am face şi anume 4 pompe, atomizoare de 150 milioane de lei vechi, plus substanţa, ne costă aproape mai puţin cu jumătate din câte ne-ar costa dacă ne-ar face alţii serviciile şi s-ar folosi doar o singură dată. Avem remorcă pe care putem să le montăm, avem maşina pe care am cumpărat-o de la Ecosal, platforma Iveco. Deci dacă ne gospodărim puţin, putem face mai ieftin dezinsecţia.” declară vicperimarul Florian Cercel, cel care se ocupă de această problemă. Cercel susţine că soluţiile împotriva ţânţarilor au efect după ce se va retrage Dunărea iar vremea va deveni stabilă şi nu va mai ploua. „Nu se poate da cu soluţie împotriva ţânţarilor, decât când se va retrage Dunărea. Putem face ceva, dar cu efecte mai mici. Până acum trebuia să dăm două-trei stropiri din astea şi ne costa câteva miliarde. De câte ori am folosit avionul, nu s-a rezolvat problema. Cea mai mare eficienţă am avut-o când am făcut dezinsecţie de la sol. Vom da prin subsoluri, există o întreagă tehnologie. Dacă nu avem bani, nu avem ce face. De aceea e bine să ne autogospodărim. Cheltuielile se strâng, se strâng şi primăria va trebui să facă faţă atâtor cheltuieli…” mai spune Cercel. Viceprimarul olteniţean este de părere că soluţia de stârpire a ţânţarilor trebuia să plece de la Călăraşi. „La nivel de Consiliu Judeţean trebuia să se dea cu soluţie în toată zona. Încercăm să ne mai documentăm cu privire la insectele astea. Ţânţarii au o rază de acţiune de 14 km. Dacă dai numai într-un loc, efectele sunt minime. Cam la 7 zile se dă cu astfel de soluţii. Corect era ca de la Călăraşi să meargă până la Giurgiu.” mai spune al doilea edil al municipiului Olteniţa, Florian Cercel.

Un principiu folosit de unii este acela de emitere a unor ultrasunete. Programul se numeşte Mosquito Slammer. Programul a fost folosit de câţiva tineri olteniţeni, ei declarând că programul a dat rezultate în caselelor.

Ţânţarii se înmulţesc de două ori mai repede pe timpul verii, iar orele lor de maximă activitate sunt între 18 şi 24. Un ţânţar adult poate călători şase kilometri.

Comentarii

 1. MARIAN M. spune:

  HAI CA IN ANUL ASTA 2010 NU SA MAI DAT CU ABSOLUT NICI O SOLUTIE IMPOTRIVA TANTARILOR…IN ALTI ANI SE FOLOSEA SI AVIONUL…+ MASINI CU TUNURI CU FUM….ANUL ASTA NIMIC…CHIAR NU AU FOST BANI PTR.INSECTICIDE SAU NU AM AVUT INSECTE DERANJANTE LINISTII NOASTRE ? VOI CE CREDETI ?

 2. LEX spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)

 3. George S. spune:

  pt.Marian M.:nene,tu nu ai citit articolul?Omu’ are dreptate.Dupa ce ca abia avem bani de una-alta,ce sa facem,de dragul cheltuirii sa aruncam cu banii pe geam?o sa se stropeasca,dar cu cap,nu?

 4. sabin ilie spune:

  tantarii si ciorile au luat amploare

 5. Alin spune:

  A venit tantarul si s-a asezat pe boxa :)) bun program :)) hahahaha