Expoziţie de ceramică medievală la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa

Secolul al XIV-lea a fost invocat de directorul Muzeului Judeţean din Alexandria, Ecaterina Ţânţăreanu, care, în colaborare cu directorii altor muzee din zona de sud a ţării, a realizat o frumoasă expoziţie la Olteniţa, la etajul superior al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa. Expoziţia evocă perioada când se formaseră Ţările Româneşti şi este amintită istoria acelei perioade, în special prin creaţiile din ceramică de la acea dată. Ceramica este folosită din perioada neolitică, după cum declară celor prezenţi la vernisarea expoziţiei directorul muzeului de arheologie olteniţean, prof. dr. Done Şerbănescu. „Lutul modelat în contact cu focul creează forma care i s-a dat. Astfel au creat vase pentru mâncat, pentru păstrarea proviziilor şi chiar vase ornamentale. În Evul Mediu găsim aceste trei categorii ceramice. În vitrină sunt vase fără decor, e vorba de ceramica uzuală, folosită în gospodărie pentru a găti. În altele se păstreau lichide, în altele se mânca. Altele erau folosite pentru sfeşnice. Mai întâlnim o altă categorie de ceramică: ceramica smălţuită, ceramica decorată. Este vorba de epoca lui Mircea cel Bătrân şi în ea găsim influenţe bizantine.” declară prof. Şerbănescu celor prezenţi la vernisarea expoziţiei.

Expoziţia „De la utilitar la artistic. Ceramica secolului al XIV-lea în Câmpia Dunării” este o noutate pentru Olteniţa. Potrivit documentaţiei specialiştilor, ceramica artistică din aşezările româneşti de la Dunărea de Jos-farfurii, străchini, boluri, cupe, căni, ulcioare perpetuează prin repertoriul ornamental aproximativ toate motivele, policromia şi stilizările clasice ale olăriei consacrate cu câteva secole îninte de Imperiul Bizantin.

Directorul Done Şerbănescu arată care sunt partenerii acestuia la organizarea expoziţiei şi enumeră zonele unde au fost descoperite vasele: „La această expoziţie colaborează muzeul din Alexandria, cel din Giurgiu şi din Călăraşi şi Institutul de Arheologie, care este deţinătorul unui important depozit de materiale arheologice. Vasele provin de la Zimnicea, de la Păcuiul lui Soare -veche aşezare romană. Mai se găsesc aici obiecte de la Olteniţa, din muzeu. Ele provin din satul medieval din timpul lui Mircea cel Bătrân, de la Coconi. Mai este un sat cu ceramică foarte frumoasă, ceramică smălţuită: Frăteşti, lângă Giurgiu, de unde provin 13 vase, spectaculoase. În total expoziţia întruneşte 169 de exponate.” mai spune Şerbănescu.

Asculta inregistrarea de la prezentarea expozitiei:

Expoziţia va fi prezentă la Olteniţa până la sfârşitul lunii august 2010. Pasionaţii de artă, de istorie şi cine mai doreşte să viziteze o interesantă expoziţie de ceramică, sunt invitaţi să o vadă la etajul superior al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa.

Comentarii

  1. MARIAN M. spune:

    CHIAR MAI AVEM MUZEU , SAU EXPONATE ARHEOLOGICE? SI DACA DA, UNDE? LA TURN? CLADIREA MUZEULUI STIU CA A FOST LUATA DE PROPIETARUL MOSTENITOR…SINCER, NU AM MAI FOST LA MUZEU LA NOI IN OLTENITA ,CRED CA DIN CLASA A IV A!