Ministrii Udrea si Berceanu au fost saptamana trecuta la Oltenita

Miniştrii Elena Udrea şi Radu Berceanu au vizitat Olteniţa în ziua de 8 iulie, aceştia fiind interesaţi în realizarea unui drum de centură pentru traficul către două porturi: unul turistic şi unul de containere. Deputatul Stelian Fuia declară presei centrale că cei doi miniştri au venit la Olteniţa să vadă amplasamentul celor două porturi şi au stabilit locaţia pentru fiecare port. Finanţarea pentru portul turistic este deschisă şi este alocată investiţiei suma de 40 de miliarde de lei vechi de către Ministerul Dezvoltării şi Turismului, iar pentru proiectare şi construcţie urmând să se aloce anul viitor alte 60 de miliarde de lei vechi. Portul de containere are finanţare asigurată pe un program european.

Cele trei investiţii împreună cu investiţia metalurgică Transdanube Industries de aproximativ 150 de milioane de euro creează premiza unei dezvoltări economice importante pentru Olteniţa şi în jurul Olteniţei. În opinia deputatului PDL, Stelian Fuia, prin realizarea acestor investiţii se estimează crearea unui număr de aproximativ 2000 de locuri de muncă. Deputatul de Călăraşi mai spune că realizarea portului turistic ar trebui să dureze aproximativ un an şi jumătate, portul de containere are două faze de dezvoltare şi va dura cam 4 ani, iar drumul de centură ar trebui să fie gata în maximum 3 ani.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, declară că terminalul de containere este o investiţie pe care şi-o doresc cei de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale (APDF) Giurgiu, pe terenul pe care Olteniţa l-a pierdut în anul 2000, el fiind unul dintre cele mai importante terenuri ale municipiului. Consiliul Local şi edilii olteniţeni au fost împotriva acestei investiţii din cauza faptului că este situat într-o zonă industrială pe malul Dunării, între actuala poliţie de frontieră şi Lafarge, investiţie care ar presupune un trafic auto important, ce ar trece prin centrul oraşului şi pe variantă. Primăria Olteniţa a prezentat un studiu de fezabilitate (SF) Ministerului Dezvoltării şi Turismului, studiu care a făcut impresie bună şi a trecut. În urma acestuia a apărut o Hotărâre de Guvern prin care s-a aprobat înfiinţarea unui punct turistic în Olteniţa, pe acelaşi teren al APDF Giurgiu, care de fapt este un teren în administrarea statului, Ministerului Transporturilor, ce a fost concesionat Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.

Primarul Milescu spune că dacă Consiliul Local Olteniţa nu-şi doreşte să facă ceva pe teritoriul municipiului, sau dacă acea investiţie afectează viaţa urbei este corect ca membrii consiliului să se opună.

Ministrul Elena Udrea a promis sprijin pentru crearea unui drum de centură, ceea ce ar presupune găsirea unui montaj financiar de către cele două ministere, în aşa fel încât să se poată executa proiectul.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, doreşte în primul rând rezolvarea problemei cu terenul concesionat APDF Giurgiu. „Aşteptăm o iniţiativă la nivelul Guvernului privind retransferarea unei suprafeţe de teren din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea Primăriei municipiului Olteniţa, în aşa fel încât noi să promovăm investiţia” declară Milescu. Cât priveşte proiectul portului de containere, edilul şef este suspicios, acesta considerând că este o investiţie foarte grea iar terenul în suprafaţă de 19.000 mp, ce revine investiţiei, este mult prea mic.

Comentarii

  1. MARIAN M. spune:

    BUNA TREABA AR FI…UIMITOR! CHIAR NU MA DERANJEAZA ANUMITELE INTERESE ALE UNORA…CERT ESTE CA IMI DORESC SI PUTINA SCHIMBARE PE LA NOI…MISCARE SI LOCURI DE MUNCA! VA RUGAM,REVENITI CU NOI AMANUNTE PE ACEASTA TEMA!

  2. DANIEL T.V. spune:

    O schimbare se va vedea ( poate )prin 2025-2030 .Locuri de munca vor fi cind fostele Navol, Turol etc. vor incepe sa functioneze macar ca in anii 90-95.
    Cel mai important e terminarea canalului dunare -bucuresti ce a fost inceput inainte de 1989 destinat pt. transporturi de marfuri la un cost redus si lasat paragina de oficialitatile postdecembriste 89( citeste vandalizat,vindute utilajele la fier vechi ).