Olteniţenii sunt protejaţi în cazul revărsării apelor Dunării. Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă lărgit a luat decizii importante

Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în 1 iulie. Întrunirea lărgită de joi a fost una dintre cele mai importante, întrucât au fot stabilite măsurile extreme de protecţie a cetăţenilor din Olteniţa, în cazul unei eventuale inundaţii. La întrunire a fost prezent, printre alţi invitaţi, prefectul judeţului Călăraşi, Viorel Enciu. Acesta este preşedinte al Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă pe judeţul Călăraşi şi reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, prezintă la debutul expunerii sale situaţia existentă în Olteniţa:

“Pericolul se acutizează şi de aceea ne-am întâlnit. Întrucât Olteniţa a mai trecut o dată prin nişte probleme grave, pe de o parte aş vrea să profităm de experienţa noastră căpătată în 2006, pe de cealaltă parte este corect ca şi domnul prefect să cunoască situaţia noastră din Olteniţa, deşi noi l-am informat ce am stabilit în celălalt comandament şi probabil că domnia sa va transmite către Guvernul României modul nostru de organizare şi ne poate acorda sprijin, fiind persoana cea mai abilitată care ne poate ajuta.„

Primarul Milescu a cerut reprezentanţilor ANIF din comandament să arate ce măsuri au luat de la ultima întâlnire.

Inginer Dan Proveanu, coordonator ANIF Olteniţa, a semnalat faptul că se efectuează patrulare cu echipe de cantoenieri toată ziua, iar noaptea o patrulă formată dintr-un poliţist şi un jandarm controlează digul.

Ing. Dan Proveanu:

„Nivelul Dunării a crescut la cota de 141, tendinţele sunt în creştere şi se pare că pe ultimul sector iugoslav, Dunărea mai creşte iar în partea superioară este spre scădere. La sectorul Ulmeni avem 4500 de saci, 11 mc dulapi, 35 suluri de folie, unelte de lucru: lopeţi, târnăcoape, fierăstraie, maiuri de mână, şi armament iar la cantonul de apărare nr. 2 de lângă şantier avem de asemenea tot ce ne trebuie pentru apărare. Ca forţă de muncă avem 11 electromecanici pentru patrulare şi 4 agenţi hidro, care ne transmit datele”

Edilul şef al municipiului Olteniţa atrage atenţia celor prezenţi în şedinţă că digurile nu sunt tunse, acesta punându-şi problema grifoanelor ce se formează. „Trebuie să găsim o colaborare cu cei de la drumuri să reuşim partea dinspre Dunăre să tundem ca să intervenim în timp real, că dacă ne trezim că nu facem diferenţa între apa din pânza freatică şi cea de grifon, care este cel mai periculos aspect pentru un dig de rezistenţă, înseamnă că degeaba ne-am strâns aici.”declară Costinel Milescu.

Un alt reprezentant al ANIF spune că au apărut fenomene naturale de infiltraţie, dar grifoanele nu sunt periculoase. S-au făcut diguri inelare şi mai e nevoie de saci cu nisip. E un stoc de apărare la Ulmeni.

Prefectul Viorel Enciu a cerut celor de la ANIF schema şi numărul de oameni care ies la pensie. Acesta l-a felicitat în mod direct pe primarul Costinel Milescu pentru faptul că a strâns în sală oameni de afaceri ce pot susţine foarte mult din punct de vedere material un caz de urgenţă. Enciu menţionează şi un ajutor extern în cazuri grave: „Nu discutăm de pagube enorme ce se vor face, ci de faptul că dacă depăşim o anumită proporţie de pierderi, şi se pare că o vom face, se vor accesa fonduri maxim 75 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care se vor împărţi în funcţie de pagubele ce există. Până acum din fericire pentru noi cele mai mari pagube le-au făcut râurile interioare, care au distrus localităţi. Nu ne dorim să avem nevoie de banii ăştia. Dar vrem o situaţie exactă acolo unde va fi pierderea consistentă, unde ar fi culturile compromise din cauza apelor Dunării. Ne ducem spre două localităţi care au fost „arondate” municipiului Olteniţa: Spanţov şi Ulmeni. Forţa materială a oamenilor de afaceri din Olteniţa depăşeşte cu mult ceea ce se întâmplă la Ulmeni şi Spanţov. Ar trebui, cu autoritatea pe care o are fiecare dintre noi, să trecem puţin şi la măsuri de coerciţie, să dăm şi amenzi în situaţii de nerespectare a deciziilor. Sunt destui oameni de la 416 care mai ştiu să ţină o coasă în mână.”

Primarul Costinel Milescu face o analiză a situaţiei create în anul 2006 de ploile abundente.

Vezi ce spune primarul Milescu în filmare:

Pentru viceprimarul Florian Cercel sunt importante drumurile pentru trecerea utilajelor grele. Viceprimarul Florian Cercel susţine faptul că trebuie să se creeze condiţii să poată trece utilajele grele.

Florian Cercel:

„Eu propun să scoatem nămolul care este acolo, să nivelăm gropile şi eventual să facem nişte canale de drenare a apei din gropile care sunt pe şosea, să astupăm gropile şi apoi să facem o evaluare. Tot programul nostru de apărare nu are nici o relevanţă dacă nu avem căi de acces. Deci drumurile sunt foarte importante. Acum ne punem problema câte materiale are ANIF, câte avem noi.  Consider că nu este nici o nenorocire dacă reparăm nişte drumuri. Sunt în sectorul administrativ al municipiului Olteniţa şi gata. Că sunt nişte cheltuieli neprevăzute, asta e soarta. Nu putem risca. Concret, trebuie să materializăm ceea ce are de făcut fiecare, ceea ce poate, să depistăm toate problemele existente şi problemele posibile şi să facem un program foarte precis, ce face fiecare în situaţia în care suntem nevoiţi să ieşim la apărare. E bine să nu se spargă nicăieri digul. De la 422 digul este dublat.„

Milescu şi Cercel prezintă celor din comandament o hartă militară după care aceştia s-au ghidat în anul 2006 în privinţa sistemului de apărare, arătând şi faptul că terenul dintre cele două diguri nu este plat.

Vezi video:

Edilul şef al municipiului Olteniţa cere prefectului Enciu asigurarea de forţe în municipiu, amintind că în 2006 s-au creat nişte greşeli prin faptul că jandarmii şi alte forţe de ordine au fost folosiţi la ridicarea digurilor. Edilul şef a cerut o situaţie a utilajelor, dacă acestea sunt în stare de funcţionare şi numerele de telefon ale şoferilor, dar şi asigurarea, printr-unul dintre oamenii de afaceri prezenţi în comandament, cu nisip şi piatră.

Primarul Milescu prezintă cele două puncte importante la care să fie transportaţi cetăţenii, în caz de evacuare: „Dacă apare situaţia de evacuare, cele două puncte importante sunt: Liceul Industrial unde avem tot ce ne trebuie, putem să asigurăm masa şi al doilea este Filatura Olteniţa, situată într-unul dintre punctele cele mai înalte din zona oraşului, unde putem să asigurăm şi acolo de toate. Vom face evacuarea pas cu pas, în funcţie de cotele cele mai joase ale municipiului, dar atunci va interveni panica şi toţi vor vrea să plece şi dacă nu vom avea forţe de ordine să intervenim, va fi un haos şi nu vom putea controla nimic.” susţine primarul municipiului Olteniţa.

La spitalul Olteniţa situaţia este sub control

Directorul adjunct al spitalului dr. Viorica Tudor a prezentat situaţia din spital. Aceasta declară să nu sunt probleme deocamdată: „Ne-am pregătit cu medicamente, soluţii perfuzabile, materiale consumabile, apă plată şi minerală, personalul este prezent la serviciu. Cazurile cronice sunt externate în timp scurt, urgenţele sunt rezolvate în cel mult 72 de ore.”

Primarul Milescu declară că a fost asigurat stocul de alimente.

Costinel Milescu:

„Am trecut la achiziţia apei minerale ca să avem la primă intervenţie. S-a discutat cu cei care produc pâine să facă stocuri de făină, în aşa fel încât să putem să asigurăm necesarul de pâine pe teritoriul municipiului. S-a discutat cu cei de la staţiile de benzină, în aşa fel încât la orice oră din zi şi noapte să avem la dispoziţie necesarul de combustibil. Eu sper să ne rămână o cale liberă cum este Bucureştiul, ca să ne alimentăm cu tot ceea ce este necesar. Continuăm sistemul de monitorizare al digului până luni dimineaţă. În caz de forţă majoră vom lua decizia în funcţie de ce se întâmplă, dacă nu probabil că ne vom întâlni luni dimineaţă să vedem situaţia hidrologică, cum va fi luni dimineaţă şi vom lua şi decizia de monitorizare tot atunci, dacă nu apar probleme.”