Statul român nu mai subvenţionează energia termică şi lasă sarcina pe umerii primăriilor

Faptul că subvenţia provenită de la bugetul de stat pentru populaţie nu va mai fi valabilă începând din acest an, iar această diferenţă va cădea pe umerii autorităţilor locale, reprezintă o problemă încurcată pentru Olteniţa şi edilii săi. Consilierii împreună cu puterea executivă caută soluţii de rezolvare a situaţiei.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, a arătat consilierilor întreaga situaţie financiară în care se află Termourban şi Primăria Olteniţa. În urma unei situaţii financiare întocmite de biroul economic din cadrul primăriei olteniţene, bugetul local nu are puterea să facă o substituire a subvenţiei pentru energia termică ce se primea de la bugetul de stat până anul trecut. “La capitolul “Subvenţii energie termică” sunt prinse doar 486.000 lei ce reprezintă componenta pe care am luat-o în calcul, fără să avem o realitate, pentru că exact ca şi ceilalţi primari din ţară nu ne putem face o strategie, atâta timp cât nu există o bază de date.

Ne aşteaptă la iarnă o situaţie extrem de grea, ca în toată România de altfel, şi probabil că posibilităţi reale vor avea oraşele care au venituri mari Bucureşti, Constanţa, Braşov, Iaşi, Cluj. Dacă nu se modifică ceva în legislaţia actuală şi rapid să se modifice, în aşa fel încât noi să ne facem nişte scenarii pentru iarna 2010-primăvara 2011, în Olteniţa va fi probabil o mare problemă privind pornirea sitemului de încălzire.” declară Costinel Milescu. Acesta prezintă în continuare situaţia familiilor care primeau ajutor de încălzire, punându-i astfel pe consilieri în situaţia de a se gândi la un studiu de caz în aceste situaţii, neştiind ce se va întâmpla cu acest ajutor financiar la căldură: “Din cele 5500 de apartamente, undeva la 2500 de apartamente primeau subvenţie de la bugetul statului. Vorbesc de acel ajutor de încălzire. Subvenţia iniţială era aşa: 45% din valoarea combustibilului era subvenţie direct de la bugetul statului, 10% din preţul de cost al energiei termice reprezenta aşa zisa subvenţie de la primărie. Cele două însumate făceau acea diferenţă de la preţul de cost real al energiei termice care este undeva la 2.900.000 de lei vechi, iar noi vindeam energia termică undeva la 1.690.000 lei. Acea diferenţă o reprezenta capitolul “subvenţii”. Pe lângă asta exista un ajutor de la bugetul statului privind persoanele cu venituri reduse în anumite cote procentuale pentru cei care aveau în jur de 6 milioane pe cap de persoană venituri.

Ca să ne facem nişte scenarii, ar fi trebuit să ştim dacă se va mai introduce acea subvenţie pentru persoane cu venituri reduse sau dacă nu, pentru că sub nici o formă cifrele ne demonstrează: primăria nu are sursele financiare să suporte subvenţia la energia termică. Ne batem cap în cap că nu găsim nici un fel de scenariu, nu avem cifre corecte privind veniturile populaţiei. Această subvenţie era acordată pe bază de declaraţie pe propria răspundere. Circa 2500 de apartamente erau asistate de la bugetul statului iar pentru iarna lui 2010 ne trebuie foarte mulţi bani, ţinând cont şi de gradul de colectare care este sub orice critică.” mai spune Milescu.

Wirom a tăiat furnizarea gazului pentru că nu i s-au achitat facturile de către Termourban. Societatea furnizoare de energie termică şi apă caldă se află la rândul acesteia în impas financiar, din cauza faptului că există olteniţeni care nu înţeleg funcţionarea întregului mecanism: “Dovadă este că Wirom a tăiat furnizarea gazului pentru 4 centrale termice şi suntem în perioada de vară. Am crezut că oamenii au înţeles semnalul tras de Wirom că nu se poate nimic gratis şi vor plăti. Se pare că nu au înţeles acel semnal şi există o mare probabilitate ca şi celelalte 6 centrale termice să se oprească. Cel care va hotărî dacă vom furniza energie termică în municipiu este tot clientul final şi este şi Wirom Gas, pentru că dacă nu vor achita consumurile de energie termică, iar noi nu vom  reuşi să achităm gazul, iar oamenii ăştia nu stau de vorbă cu noi adică vor veni şi vor tăia gazul. Pericolul este următorul: dacă vom încerca să repornim sub o formă sau alta înseamnă că avem să achităm factura în avans. Asta înseamnă “repornire”, ori noi nu avem posibilitatea să o achităm la 30 de zile. Ce ar înseamna să o achităm în avans? Este problema cea mai grea pentru sfârşitul anului 2010 din punctul meu de vedere: asigurarea cu energie termică a municipiului Olteniţa, ţinând cont că deţinem o instalaţie performantă, poate una dintre cele mai moderne sisteme de încălzire. Acest sistem nu poate funcţiona cu mai puţin de 30% din capacitate. Să nu creadă cineva că dacă există un bloc cu o anumită ramură care-şi plăteşte şi încă 7 care nu plătesc, vom putea alimenta acel bloc. Nu există această posibilitate. Cel mai greu lucru care ne aşteaptă este iarna lui 2010.” precizează primarul Costinel Milescu. Acesta le-a cerut consilierilor să se gândească şi să găsească împreună soluţii pentru iarna 2010-2011, astfel încât să fie depăşit pragul de dificultate în care se găseşte societatea Termourban Olteniţa.

Comentarii

  1. mihai platosa spune:

    mutati-va din oras, sau ramaneti daca vreti sa apareti in cartile de istorie