Biserica „Sf. Nicolae” din Olteniţa Nord trebuie salvată

Biserica „Sf. Nicolae” din zona Olteniţa Nord este unul din lacaşurile de cult ale municipiului Olteniţa care are nevoie de anumite lucrări în special împotriva igrasiei. Apariţia acestei umezeli excesive poate duce la apariţia unor alergii specifice, dacă nu se găseşte o modalitate de a o înlătura.

Părintele paroh al bisericii, Cristi Anca, a declarat pentru Olteniteanul că un studiu de prefezabilitate ce vizează remedierea acestor probleme, a fost făcut iar evaluarea reabilitării necesare ajunge la aproximativ 275.000 de lei. Acesta mai spune că pentru îndepărtarea igrasiei este nevoie de un tratament cu o substanţă foarte scumpă, sunt necesare anumite procedee speciale care să împiedice infiltrarea apei în zidurile bisericii. De asemenea, biserica necesită repararea exteriorului şi a jgheaburilor de evacuare a apei, dar şi pictura lăcaşului este în prezent afectată. Părintele Anca menţionează faptul că ultima reperaţie a fost făcută în anul 1997, când a fost reparat exteriorul şi vopsit în lavabil alb.

La anumite modificări aduse în gospodăria internă a lăcaşului de cult din Olteniţa Nord au contribuit enoriaşii.

După cartea de învăţătură Creştin Ortodoxă, Biserica este locaşul sfânt, obştesc (public) în care se preamăreşte Dumnezeu, se săvârşeşte Taina Sfintei Jertfe a Mântuitorului Hristos, şi în care se adună credincioşii spre a se împărtăşi din darurile şi adevărurile mântuirii, prin slujirile rânduite de Iisus Hristos.

Biserica este cu adevărat o frântură de cer pe pământ. Stând într-o biserică zidită după modelul bisericilor ortodoxe, şi învăluită în pictura de sfinţi în tot locul, ascultând sfintele slujbe, ni se pare că vieţuim în cer, în preajma slavei lui Dumnezeu.

Atât părintele Anca cât şi noi, cu siguranţă şi cei care citesc acest material, avem conştienţa realităţii crude, vedem cum este viaţa şi prin ce crize financiare trecem noi românii. Totuşi, nu asta trebuie să ne împiedice de la fapte bune şi generoase, care să pornească din suflet. Cu bunăvoinţă se găsesc şi bani, cât de puţini. Nevoile sunt multe. Oare nu atunci când ajuţi pe alţii la nevoie şi când te strângi tu de la anumite pofte, eşti considerat mai întâi de toate un slujitor al lui Dumnezeu?

Din punctul nostru de vedere, criza stă de fapt la baza unei spirituale şi a alteia morale. S-o depăşim cu voinţă şi forţă şi să facem ceea ce trebuie să facem bun şi omenesc.

Haideţi să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, ŞI LUI DUMNEZEU CE-I AL LUI DUMNEZEU şi să contribuim fiecare dintre noi la renovarea acestei biserici, ce face parte de altfel din patrimoniul spiritual al oraşului.

Cei care vor să facă sponsorizări pentru salvarea bisericii „Sf. Nicolae” din Olteniţa Nord sunt rugaţi să folosească numărul de cont RO72RNCB0099007775630001, deschis la Banca Comercială Română – Agenţia Olteniţa.

Notă: Materialul a fost facut la insistenţele noastre şi din iniţiativa noastră.

Comentarii

 1. cipleu rodin bogdan spune:

  Multe felicitari pentru initiativa si insistentele d-voastra.Din pacate nu stiu cati olteniteni vor fi interesati sa renoveze o biserica ce nu mai este vazuta de mult ca un bun al comunitatii,nu mai este perceputa ca o „frantura de cer”.Marea parte a enoriasilor isi conditioneaza venirea la biserica de indeplinirea anumitor cereri atat de catre preot cat si de catre bunul Dumnezeu.Asistam la o religie bazata in mare parte pe superstitii sau credinte populare premergatoare crestinismului.Simplitatea,sensibilitatea si discretia proprii crestinismului sunt abandonate in favoarea unor complicate obiceiuri transmise din mama in fiica de catre ” baba Safta”care devine astfel o licentiata in teologie pastorala mult mai influenta in viata religioasa a comunitatii decat preotul,care se rezuma a indeplini diverse roluri la cererea enoriasilor.
  Ajungem astfel sa asistam la manifestari care contravin ortodoxismului:deschiderea cartii,ghicitul in sfanta impartasanie despre viitorul celui bolnav,dezlegarea cununiilor,impartasirea copiilor penru cel mort neimpartasit,slujba pe jumatate a Sfintei Cununii,banii pusi in sanul celui mort pentru plata vamilor-probabil ca vrem sa dam spaga si sfintilor ingeri pentru a ne cumpara un loc caldut in rai-s.a.m.d.Nu vreau sa gasesc nici o scuza preotului care nu ia masuri pentru stoparea acestor fenomene nefaste dar din proprie experienta va spun ca este un lucru aproape imposibil de realizat.Daca ai o atitudine negativa vis-a-vis de aceste manifestari-si multe altele -vei fi perceput ca un om care ori habar nu ai de viata religioasa ce se rezuma in cocosul adus in noaptea Sfintelor Pasti ori ca unul ce vrei raul comunitatii.
  Daca 40% dintre romani cred ca soarele se invarte in jurul pamantului nu poti sa te miri atunci cand Hristos este redus la „painica si vinisorul bun de la parintele”.
  Atribuindu-se un astfel de rol lui Hristos nu ne mai miram atunci ca preotul este vazut ca un prestator de servicii care trebuie sa faca ce vrea enoriasul pentru ca acesta este cel care plateste.Ori daca asa stau lucrurile ce mai reprezinta biserica pentru noi?Poate „localul”pe unde tebuie sa trecem la Botez,Cununie si Inmormantare;poate locul unde din cand in cand trebuie sa dam copiilor vinisor si painica de la Doamne,Doamne;poate locul unde socializeaza batranii nostri neluati in seama de cei din familie care s-au plictisit de numarul prea mare al zilelor lor;poate locul unde venim sa barfim pe vecinii pe care de altfel nici nu-i cunoastem…..sau poate mai exista si oameni care inca mai cred ca ei comunitatea(enoriasi si preoti)formeaza BISERICA VIE si locasul de cult numit biserica este locul care ii caracterizeaza,locul in care ne intalnim in intimitatea slujbelor si a rugaciunilor cu Bunul Dumnezeu care ne-a dat viata,cu Hristos cel Inviat,cu Trupul si Sangele lui in Sfanta Impartasanie,cu Maica Domnului draga noua romanilor,cu sfintii cei bineplacuti lui Dumnezeu,cu stramosii nostri care si-au jertfit sangele pentru credinta ortodoxa si nu in ultimul rand cu cei de langa noi pe care de cele mai multe ori ii numim frati ajungand astfel intr-o „frantura de cer”.
  Daca mai sunt oameni care sa creada si sa marturiseasca Adevarul atunci cu siguranta se vor gasi fonduri si pentru restaurarea unei biserici.Daca nu,macar putem sa punem un afis pe acest locas de cult atat de degradat:”CAMIN CULTURAL-reprezentatii sambata, duminica si la cerere”.

 2. nicoletta nico spune:

  eu cred ca toata lumea di oltenita nord ar trebui sa contribuiasca prin donarea de o suma de bani , care sa ramana la apreciera fiecaruia in funczie de cat isi permite! eu as face asta cu foarte mare placere! si sper ca vor si alte persoane,care sunt de acord!

 3. Bogdan spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)