Edilii olteniţeni doresc un iluminat public care să aducă economii oraşului

Firma SZD Electro din Cluj Napoca este una din firmele ce oferă Olteniţei nişte variante de economie la iluminatul public. Oferta trimisă Primăriei Olteniţa prezintă date cu situaţia consumurilor, dar şi a surselor de iluminat. Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, arată că există un studiu de fezabilitate pentru parametrii de calitate. Acesta declară că de mai doreşte reabilitarea sistemului public de iluminat de multă vreme şi prezintă posibilităţile existente pentru operaţia de reabilitare.

Primarul Costinel Milescu:

“Există un studiu de fezabilitate privind analiza iluminatului public în Olteniţa, din punct de vedere al parametrilor de calitate. În al doilea rând, am ţinut cont şi de vechimea corpurilor de iluminat. Ne chinuim de mai mult timp să reabilităm sistemul de iluminat public. În ofertă sunt date importante: situaţia surselor de iluminat existente: pe mercur, pe sodiu, fluorescent, compact, dar şi situaţia consumurilor. Sunt două posibilităţi pentru reabilitarea sistemului de iluminat public. O posibilitate pe care am tot încercat-o este programul operaţional regional şi am căutat şi alte forme de finanţare. A doua posibilitate există pe piaţă, au apelat la ea mai multe oraşe. Este vorba de încheierea unui contract de asociere în participaţiune, prin care societatea comercială face reabilitarea sistemului de iluminat public…

Acum consumăm energie electrică în valoare de 100 de milioane de lei. În urma reabilitării sistemului de iluminat, vom consuma energie electrică în valoare de 80 de milioane de lei. Acea diferenţă de  20 de milioane înmulţită cu un număr de ani, va fi valoarea lucrării. Din punctul meu de vedere mi se pare avantajos, pentru că în momentul în care vom semna acel contract, ei trebuie să spună cât va fi acea economie şi-mi spune valoarea contractului, cât este economia, împărţit la economie şi aprobă cât timp plătim la treaba asta. Ei ne asigură şi mentenanţa, întreţinerea lucrării în timpul ăsta. Şi face investiţia pe banii lui după care şi-o ia înapoi fracţionat, în care este inclusă investiţia, dobânda băncii, tot. Vom aduce în faţa Consiliului Local contractul.”

Vezi video:

Potrivit ofertei, firma clujeană propune păstrarea numărului actual de corpuri de iluminat, reproiectarea judicioasă din punct de vedere luminotehnic şi înlocuirea corpurilor de iluminat necorespunzătoare într-o altă configuraţie. În plus, reprezentanţii firmei propun schimbarea tarifului reglementat de furnizare a energiei electrice din monom simplu în tarif E2.

Valoarea investiţiei iniţiale de reabilitare este de 314.480 euro fără TVA. Amortizarea investiţiei se face în 5,7 ani, luându-se în calcul tariful de furnizare al energiei electrice pe anul 2010.

Comentarii

 1. Mugur spune:

  Din cele relatate de domnul primar presupun ca nu este vorba de tehnologia de care voi vorbi in continuare.
  Un iluminat public cu adevarat eficient si care ar reduce muuult mai mult consumul de energie(cu macar 50% si nu 20% in cazul solutiei oferite de compania clujeana); intr-adevar costul initial este mai mare, DAR, avand o durata de amortizare asemanatoare.. ar fi iluminatul cu LED-uri.
  Sunt corpuri de iluminat prevazute cu acumulatori si panouri solare, panouri care pe timp de zi incarca acesti acumulatori. Intr-adevar, nu pot furniza energie pe toata durata noptii, insa vreo 50% tot este asigurat(nu cunosc un procent exact sau un interval de procente, deoarece in functie de contitiile meteo poate ca panourile nu vor putea incarca la capacitate maxima in fiecare zi acumulatorii). Evident ca restul de energie va fi furnizat din reteaua electrica.
  LED-urile au cea mai mare eficienta in a transforma energia electrica in lumina.

 2. Carcu Ionut spune:

  Din ceea ce spune D-nul Primar, 20% nu este o economie pt.o invetitie de 314.480 €.Nu ati auzit de iluminatul stradal cu led? Atunci va spun eu. Un bec stradal cu led de 28w,este echivalent cu unul de 150w(vechile becuri ce sunt instalate in Romania).Dupa cum vedeti aici este o economie care merita facuta.Are o durata de viata de 50.000 ore(insemnand 17 ani,cu 8 ore pe noapte),si o lumina naturala.Costul unui bec 28w este de 130$.Asa ca puteau sa cumpere cu banii aceea vreo 2.420 becuri si faceau economie nu de 20% ci de 80%.Eu lucrez in Italia la o firma care comercializeaza corpuri de iluminat cu led.Am vazut ca si in Romania au aparut firme care comercializeaza corpuri de iluminat cu led,cu ar fi http://www.dmc-achile.ro Intrati si documentativa.